Η κατάργηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Hellenic Universities» τινάσσει στον αέρα το σχεδιασμό της πρυτανικής αρχής για την χρηματοδότηση του μεγάλου έργου κατασκευής του νέου διοικητηρίου στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Ένα έργο άκρως απαραίτητο για τις εγκαταστάσεις του ακαδημαϊκού ιδρύματος στο Ρέθυμνο, για το οποίο υπάρχει έτοιμη μελέτη και ο φάκελος του έργου βρίσκεται στην πολεοδομία για την έκδοση της απαραίτητης οικοδομικής άδειας. Πλέον η διοίκηση του πανεπιστημίου Κρήτης καλείται να αναζητήσει άλλη πηγή χρηματοδότησης προκείμενου να υλοποιήσει το έργο αυτό που χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του ΑΕΙ.
Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις σε επίπεδο πρυτανικής αρχής για την υποβολή της πρότασης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο έχει μετονομαστεί σε Εθνικό πρόγραμμα Ανάπτυξης.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο αντιπρύτανης υποδομών, Κώστας Σπανουδάκης, ανέφερε:
«Το πρόγραμμα καταργήθηκε, καθώς η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε σύμβαση με τη ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων. Πλέον είναι μονόδρομος το έργο αυτό να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που πλέον λέγεται Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, σε ένα τομεακό του υπουργείου Παιδείας. Όμως προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει καμιά ενεργεία αν δεν πάρουμε πρώτα στα χέρια μας την οικοδομική άδεια και τα τεύχη δημοπράτησης. Η οικοδομική άδεια είχε υποβληθεί στην πολεοδομία από τον περασμένο Φεβρουάριο, όμως, ανεκλήθη γιατί έπρεπε να γίνουν αλλαγές και υποβλήθηκε εκ νέου τον περασμένο Ιουλίου. Από όσο γνωρίζω είναι σε καλό δρόμο για να εκδοθεί σύντομα.
Παράλληλα, έχει γίνει μια συζήτηση στην πρυτανική αρχή για να επιδιώξουμε τη χρηματοδότηση του έργου από το εθνικό πρόγραμμα Ανάπτυξης. Οι προκλήσεις είναι τρεις: η πρώτη αφορά στην έκδοση της οικοδομικής άδειας και στην συνέχεια το πανεπιστήμιο Κρήτης μέσω της Συγκλήτου να δώσει εντολή για την εκπόνηση των τευχών δημοπράτησης, τα οποία και θα καθορίσουν το ακριβές τίμημα του έργου. Ακολουθεί η εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης. Επίσης μεγάλη πρόκληση είναι ποια υπηρεσία θα μπορεί να επιβλέψει ένα τόσο μεγάλο και δαπανηρό έργο».
Ο κ. Σπανουδάκης έκανε λόγο για ένα άκρως αναγκαίο έργο επισημαίνοντας πως: «η κατάσταση με τους χώρους εργασίας στην πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου είναι πλέον μη διαχειρίσιμη. Πιέζονται πολύ τα ακαδημαϊκά τμήματα ιδιαιτέρως της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, που έχουν παραχωρήσει τα δυο κτίρια που σήμερα στεγάζονται οι υπηρεσίες και άλλα μικροπροβλήματα όπως είναι η στέγαση των πολιτιστικών ομάδων. Το νέο Διοικητήριο θα δώσει λύσει σε τέτοια προβλήματα και το πανεπιστήμιο θα αποκτήσει μια εσωτερική ισορροπία, γιατί σήμερα διαθέτει δυο κτίρια διοίκησης στο Ηράκλειο και κανένα στο Ρέθυμνο» κατέληξε.
Το κόστος του έργου προεκτιμείται στα 22,8 εκ. ευρώ, ωστόσο τα τεύχη δημοπράτησης θα υποδείξουν το ακριβές ποσό.
Η μελέτη του έργου
Πρόκειται για ένα κτίριο συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ., χωρισμένο σε πέντε επιπλέον κτίρια, το οποίο θα στεγάσει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, θα έχει χώρο υποδομής, αμφιθέατρο για να διοργανώνονται τελετές και χώρο στάθμευσης. Το κτίριο αυτό θα κατασκευαστεί πλησίον της εισόδου της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η αρχιτεκτονική μελέτη «εντός του οικοπέδου και σύμφωνα με την Απόφαση Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης έχουν ανεγερθεί και προβλέπονταν να κατασκευαστούν κτίρια για την στέγαση των πανεπιστημιακών σχολών Κρήτης συνολικού εμβαδού δόμησης: 159.336,00 τ.μ. Σήμερα εντός του οικοπέδου έχουν ανεγερθεί κτίσματα συνολικού εμβαδού 29.866,51 τ.μ. χώρων κύριας χρήσης και 4.108,88 τ.μ. χώρων βοηθητικής χρήσης, τα εν λόγο κτίρια είναι νομίμως υφιστάμενα. Πρόκειται για συγκρότημα 6 κτιρίων, που στεγάζουν διαφορετικές διευθύνσεις της Διοίκησης, τα οποία στα σημεία που βρίσκονται εν επαφή τοποθετείται ενδιάμεσος αντισεισμικός αρμός. Λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους τα κτίρια τοποθετούνται σε διαφορετικά επίπεδα, με διαφορά ενός κάθε φορά ορόφου, ώστε να υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ τους σε οριζόντιο επίπεδο, χωρίς να αποκλείεται και αυτή των εμποδιζόμενων ατόμων ή ΑΜΕΑ. Η επικοινωνία αυτή γίνεται κυκλικά μεταξύ τους είτε μέσω του κλειστού διαδρόμου, είτε λόγω της μεταξύ τους επαφής, ενώ σε κάθετο επίπεδο μέσω των κεντρικών κλιμακοστασίων που υπάρχουν σε κάθε ένα από αυτά, με τρόπο ώστε ο κάθε χρήστης να μπορεί να κινηθεί σε όλα τα κτίρια και όλους τους ορόφους. Τα κτίρια είναι σχεδιασμένα σε σχήμα παραλληλόγραμμο και έχουν διαταχθεί κυκλικά σχηματίζοντας εσωτερική αυλή, η οποία επικοινωνεί μέσω στοάς με τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο του συγκροτήματος. Η κεντρική είσοδος και το κτίριο υποδοχής τοποθετείται πλησίον του κυκλικού κόμβου και της οδού πρόσβασης στο Πανεπιστημιακό συγκρότημα».