Περίπου το 50% του ΕΣΠΑ στην Κρήτη κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί αν ισχύσει η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μία απόφαση που επηρεάζει όλες τις περιφέρειες καθώς το υπουργείο με έγγραφο του υπουργείου εστάλη προς όλες τις περιφέρειες
Το έγγραφο ζητάει από τις περιφέρειες και τις Αρχές Διαχείρισης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ μέχρι και τις 10 Απριλίου δηλαδή σήμερα να υποβάλλουν στη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και ΕΣΠΑ τα έργα που «δεν έχουν συμβασιοποιηθεί αλλά υπάρχουν επαρκείς λόγοι άμεσης προώθησης τους.». Αυτό σημαίνει απλά πως όλα τα υπόλοιπα έργα δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.
Το έγγραφο εστάλη στις 7 του μήνα και όπως είναι λογικό προκάλεσε τεράστια αναστάτωση σε όλες τις περιφέρειες.
Όπως αναφέρει το creta 24 , την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των περιφερειαρχών που όλοι είναι αντίθετοι με τη διαδικασία που θέλει να ακολουθήσει το υπουργείο. Ήδη την αντίθεση τους την έχουν μεταφέρει προς το υπουργείο και μάλιστα έχουν ζητήσει άμεσα να υπάρξει τηλεδιάσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα ενώ δεν πρόκειται να στείλουν απάντηση μέχρι να ξεκαθαριστεί το ζήτημα. Αυτό που πάντως τονίζουν οι περιφερειάρχες είναι πως αν το υπουργείο πάρει τα χρήματα από τις περιφέρειες ένα μεγάλο μέρος έργων δεν θα υλοποιηθεί και θα λείψουν από την αγορά τεράστια ποσά ενώ θα χαθούν και χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Σε ότι αφορά την Κρήτη τα συμβασιοποιημένα έργα είναι της τάξης του 40% του συνολικού προγράμματος. Δηλαδή περίπου το μισό ΕΣΠΑ μπορεί να επιστρέψει στο υπουργείο αν ισχύσει η συγκεκριμένη απόφαση.
Κάτι που σημαίνει πως τινάζονται όλα τα έργα που δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις. Αυτό που το έγγραφο δεν ξεκαθαρίζει είναι τι θα γίνει με τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί και δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις.
Όπως καταλαβαίνει κανείς αν ισχύσει κάτι τέτοιο τινάζονται στον αέρα έργα που έχουν προγραμματίσει δήμοι σε όλη τη χώρα
Ουσιαστικά το υπουργείο Ανάπτυξης ζητά από τις περιφέρειες αφενός να μην προχωρήσουν σε εντάξεις νέων έργων και να καταθέσουν λίστα με τα απαραίτητα έργα που θα πρέπει να υλοποιηθούν. Το συγκεκριμένο έγγραφο ουσιαστικά τινάζει στον αέρα όλο τον προγραμματισμό των περιφερειών. Ουσιαστικά θα συνεχίσουν τα έργα τα οποία έχουν συμβάσεις και μάλιστα το υπουργείο ζητά άμεση εκτέλεση τους και όλα τα υπόλοιπα είναι στον άερα.
Όπως επισημαίνεται στην Επιστολή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τα Κράτη-Μέλη, προχωρά σε νέα τροποποίηση των Κανονισμών, προκειμένου να παράσχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ), ώστε αυτοί να κατευθυνθούν και να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του covid-19.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία ΟΠΣ, το ύψος των μη συμβασιοποιημένων πόρων ανέρχεται στο ποσό των 8 δισ. ευρώ περίπου. Η αξιοποίηση της ευελιξίας αυτής και η στοχευμένη ανακατανομή των αναξιοποίητων έως σήμερα πόρων, για τη χρηματοδότηση με τη συμβολή των συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων όσο το δυνατόν περισσότερων εκ των οριζόντιων αναγκών και πρωτοβουλιών που περιγράφονται στην Επιστολή σχετικά με τον κορωνοϊό, τίθεται ως απόλυτη προτεραιότητα.