«Η Πολεοδομική Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να κινήσει τις διαδικασίες ετοιμορροπίας και να στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα, γιατί κάποιοι προφανώς παρεξηγούν τη διάθεσή μας να μην δημιουργούμε ιδιαίτερα προβλήματα. Όμως δεν μπορούν οι πολίτες να έχουν μόνο δικαιώματα, έχουν και υποχρεώσεις. Και προφανώς ότι γίνει από πλευράς Δήμου σε επίπεδο κοστολογίου αυτό θα καταλογιστεί στους ιδιοκτήτες. Αυτό μπορούσε να γίνει μόνο μετά την κήρυξη ετοιμορροπίας. Τώρα λοιπόν αυτή η πράξη θα ετοιμαστεί γιατί κάποιοι παρεξήγησαν την καλή μας διάθεση» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ρεθύμνου.
Ο Γιώργος Μαρινάκης υποστήριξε πως κάθε ιδιοκτήτης έχει αστική και ποινική ευθύνη, η οποία είναι ιδιαίτερα αυστηρή, τονίζοντας πως ο καθένας πρέπει να σέβεται και να εκτιμά τα διατηρητέα μνημεία.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου αναφέρθηκε στην αλληλογραφία που υπάρχει μεταξύ Δήμου και Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από το 1997 επικαλούμενος και έγγραφο του Αυγούστου του 2012 της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπου γίνεται πλήρη καταγραφή του συγκεκριμένου κτηρίου-μνημείου και φαίνεται ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες. «Κατά συνέπεια πρέπει να εξηγηθούμε ότι ο Δήμος μπορεί να παρεμβαίνει μόνο σε δημοτικά κτήρια και το δημόσιο μόνο σε δημόσια κτήρια. Από εκεί και πέρα όταν μια περιουσία ανήκει σε ιδιώτες, υπεύθυνοι και για την αστική και για την ποινική ευθύνη είναι οι ιδιοκτήτες. Εμείς πέρυσι ακριβώς για να μην προκύψει ατύχημα είχαμε πάει σαν Τεχνική Υπηρεσία και είχαμε βάλει προστατευτικά πλέγματα, τα οποία αφαιρέθηκαν, γιατί πράγματι δυσχεραίνουν την κυκλοφορία των κατοίκων μέσα από το χωριό. Τώρα αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν δήμος είναι να επικοινωνήσουμε ξανά με την Αρχαιολογική Υπηρεσία να δούμε πως μπορεί αυτό το πράγμα να ωριμάσει μελετητικά για να ενταχθεί σε ένα έργο που φαίνεται όμως ότι η ίδια η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν μπορεί να το κάνει για λογαριασμό της, επειδή το κτίσμα είναι ιδιωτικό. Αυτά λοιπόν τα πράγματα πρέπει να ξεκαθαριστούν και να πούμε ότι δεν σημαίνει ότι όποτε υπάρχει πρόβλημα πρέπει να μεταφέρουμε την ευθύνη αλλού. Δεν είναι ένα κτίσμα χωρίς ιδιοκτησία, οφείλουν λοιπόν οι ιδιοκτήτες του να το διαφυλάξουν. Με μια πρόχειρη τεχνική μελέτη, που είχαμε κάνει πέρυσι είχαμε διαπιστώσει ότι θέλει κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να αποκατασταθεί αυτός ο θόλος αξιοπρεπώς. Είναι όμως μια ιδιαίτερα ειδική παρέμβαση, που εμείς πέρυσι είχαμε πει μάλιστα ότι είμαστε διατεθειμένοι παράτυπα να δώσουμε τα υλικά, αλλά να δουλευτεί με τα συνεργεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Και εκεί όμως είχαμε τα ίδια προβλήματα. Είχαν προβλήματα δημόσιου λογιστικού και υποστελέχωσης. Θα επικοινωνήσω με την κα. Τσιγκουνάκη και η πρόταση που έκανα μόλις προ ολίγου, την είχα κάνει και πέρυσι, θα την επαναφέρω, ώστε τουλάχιστον σε επίπεδο άμεσης αντιμετώπισης του θέματος να είμαστε αποτελεσματικοί».