Πέντε μήνες έχουν περάσει από τότε που το Συμβούλιο της Επικρατείας «επέστρεψε» στο Κτηματολόγιο Α.Ε. τους φακέλους για την ανάθεση των μελετών κτηματογράφησης περιοχών της χώρας μεταξύ των οποίων και του Νομού Ρεθύμνου, καθώς έκρινε ότι η προηγούμενη απόφαση της «Κτηματολόγιο», να απορρίψει προσφυγή εναντίον της συμμετοχής μιας εταιρείας σε δύο από τους εν λόγω διαγωνισμούς κτηματογράφησης δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς. Για το λόγο αυτό παρέπεμψε το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, για να κριθεί εκ νέου και έκτοτε δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με την έναρξη της διαδικασίας στις περιοχές του νομού, όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης, Αναστασία Δρανδάκη.
Σημειώνεται ότι εκτός από το Ρέθυμνο η απόφαση αυτή αφορά επίσης την κτηματογράφηση των περιφερειακών ενοτήτων Χανίων, του μισού Ηρακλείου, καθώς και της περιοχής Θεσπρωτίας – Κέρκυρας.
Ειδικότερα για τον νομό Ρεθύμνου η απόφαση αυτή «φρενάρει» εκ νέου και άγνωστο για πόσο την κτηματογράφηση των περιοχών του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα των δήμων Αγίου Βασιλείου, Μυλοποτάμου, Ανωγείων, Αμαρίου και περιοχών του Ρεθύμνου. Να σημειωθεί ότι περιοχές στην υπόλοιπη χώρα βρίσκονται στο τελικό στάδιο έχοντας πάρει σχετικές παρατάσεις, ενώ η δικαστική αυτή εξέλιξη που αφόρα τον νομό μας ενδεχομένως περιορίσει τον χρόνο που είναι απαραίτητο για την κτηματογράφησή του με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
«Οι περιοχές αυτές αντιπροσωπεύουν το 7% της χώρας, οι οποίες δεν έχουν καν χαρακτηριστεί υπό κτηματογράφηση» τόνισε η κα Δρανδάκη, προσθέτοντας ότι «Οι περιοχές αυτές δεν έχουν καν κηρυχθεί υπό κτηματογράφηση σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας που βρίσκονται μεν σε πιο πίσω στάδιο από ότι το Ρέθυμνο ή άλλες περιοχές που ήδη λειτουργούν κτηματογραφικά γραφεία, όμως σε αυτές τις περιοχές έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία κτηματογράφησης τους. Δηλαδή έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις, τώρα είναι υπό επεξεργασία από τις αναδόχους εταιρίες που έχουν αναλάβει, θα γίνουν εν καιρώ οι πρώτες αναρτήσεις και θα συνεχιστεί η διαδικασία για να ολοκληρωθεί. Για την περιοχή τη δική μας δεν έχουμε καμία πληροφόρηση από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και ο διαγωνισμός είχε προσβληθεί στο ΣτΕ και το δικαστήριο τον Αύγουστο έβγαλε απόφαση που ουσιαστικά την ανέπεμπε την υπόθεση στο κτηματολόγιο, το οποίο με τη σειρά του έπρεπε να αναθέσει ξανά σε ανάδοχο αλλά με πιο στοιχειοθετημένη αιτιολογία για την επιλογή του αναδόχου. Δηλαδή από τον Αύγουστο δεν έχουμε κανένα νεώτερο. Ωστόσο από τη στιγμή που το 2021 έχει υποχρέωση η χώρα να έχει κλείσει το κτηματολόγιο εκτιμούμε ότι μέσα στο έτος θα έχουμε κάποια ενημέρωση».
Όπως εξήγησε στις περιοχές αυτές που δεν έχουν κτηματογραφηθεί ένα μεγάλο ποσοστό των ακινήτων έχουν μεταβιβαστεί «με τον λόγο», δηλαδή χωρίς συμβολαιογραφικές πράξεις, για αυτό απαιτείται μεγάλη προετοιμασία και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους πολίτες, παρά την καθυστέρηση που παρατηρείται με την ανάθεση του έργου σε μελετητικά γραφεία, να μην επιδείξουν αμέλεια, αλλά να ενεργοποιηθούν, να απευθυνθούν σε τοπογράφους και συμβολαιογράφους, να προχωρήσουν τις διαδικασίες, ώστε όταν έρθει η ώρα να υπάρχει η απαιτούμενη ετοιμότητα και να μην υπάρξουν εκ νέου προβλήματα: «Μια συμβουλή που είναι πολύ σημαντική για τους πολίτες είναι ότι ακόμα και σε αυτές τις περιοχές που δεν έχει ξεκινήσει η κτηματογράφηση, όσοι έχουν ιδιοκτησίες πρέπει να ετοιμάζουν τα δικαιολογητικά τους, να κάνουν τις τοπογραφήσεις τους, να συγκεντρώνουν τα συμβόλαιά τους, ώστε να είναι έτοιμοι μόλις κηρυχθούν οι περιοχές αυτές υπό κτηματογράφηση» επεσήμανε η κα Δρανδάκη.
Έως το τέλος του έτους οι ενστάσεις για τις κτηματογραφημένες περιοχές
Εν τω μεταξύ έως το τέλος του χρόνου έχουν δικαίωμα ενστάσεων ή αγωγών οι ιδιοκτήτες των δώδεκα περιοχών του νομού, οι οποίες έχουν ήδη κτηματογραφηθεί. Αυτό, σύμφωνα με την πρόεδρο των συμβολαιογράφων Κρήτης, σημαίνει ότι όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν φροντίσει μέχρι τότε να διεκδικήσουν το ακίνητό τους, τότε το χάνουν, καθώς αυτό περιέρχεται στο δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί τα προηγούμενα χρόνια ανά χρονολογία στον δήμο Ρεθύμνου είναι οι παρακάτω:
Γεράνι, Αργυρούπολη, Μαρουλάς, Χρωμοναστήρι, Πρασές, Επισκοπή, Ρουσσοσπίτι, Αρμένοι, Πρινές, Ατσιπόπουλο, Άδελε, Ρέθυμνο.
«Στο τέλος του 2020 δεν θα γίνονται δεκτές άλλες ενστάσεις ή αγωγές. Επομένως όσοι έχουν περιουσία στις δώδεκα περιοχές του νομού που λειτουργεί κτηματολόγιο πρέπει υποχρεωτικά να τις ελέγξουν, διότι αν χρειάζεται να κάνουν οποιοιδήποτε είδους ένσταση η προθεσμία τους είναι μέχρι τέλος του 2020. Πρέπει δηλαδή όλοι οι πολίτες να έχουν ελέγξει την απεικόνιση των περιουσιών τους στο κτηματολόγιο και αν χρειάζεται να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους ενδεχομένως και τις αγωγές τους μέχρι τέλος του χρόνου. Σε διαφορετική περίπτωση η ιδιοκτησία αυτή θα περιέλθει στο δημόσιο» υποστήριξε η κα Δρανδάκη.
Έως τις 26 Γενάρη η αποχή των συμβολαιογράφων της Κρήτης από την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης
Έως τις 26 Γενάρη συνεχίζουν την αποχή τους οι συμβολαιογράφοι της Κρήτης διαμαρτυρόμενοι για τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, που ενώ περνά σε αυτούς η αρμοδιότητα υποβολής ηλεκτρονικά των δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τους υπαλλήλους Δ.Ο.Υ. (εφορίες), δεν έχουν λάβει την απαραίτητη κατάρτιση – εκπαίδευση από στελέχη του υπουργείου.
Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με την πρόεδρο των συμβολαιογράφων Κρήτης, ενώ οι μεγάλοι σύλλογοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης συνεδριάζουν σήμερα για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους στην Κρήτη η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιανουαρίου. Σήμερα ωστόσο έχει προγραμματιστεί συνάντηση της προέδρου του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Κρήτης Αναστασίας Δρανδάκη, και μελών του συλλόγου με τον υφυπουργού Οικονομικών για το θέμα.
Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» η κα Δρανδάκη, ανέφερε: «Εμείς απέχουμε ως τις 26 Ιανουαρίου από την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης και αγοραπωλησιών και γονικών παροχών και διανομών ανταλλαγών, διαδικασία η οποία επιβάλλεται πια σε εμάς. Ενώ μέχρι σήμερα εμείς την ετοιμάζαμε ένχαρτη τη δήλωση και ο πολίτης πήγαινε στην εφορία, όπου του την έλεγχαν οι ελεγκτές κεφαλαίου, τους έδιναν την απαλλαγή, τους υπολόγιζαν τον φόρο, τους πλήρωναν και έρχονταν μετά σε εμάς και κάναμε το συμβόλαιο, τώρα όλη αυτή η διαδικασία θα γίνεται από το γραφείο μας ηλεκτρονικά. Οπότε μας μετακυλίεται και όλη η ευθύνη του σωστού υπολογισμού, των σωστών δικαιολογητικών για να δοθεί η απαλλαγή, χωρίς όμως εμείς να είμαστε εκπαιδευμένοι στο παραμικρό από αυτά. Μια φορά υποδείχθηκε στους προέδρους των συμβολαιογράφων, η πλατφόρμα και άλλη μια φορά προπαραμονή Χριστουγέννων κλήθηκαν όλοι οι συμβολαιογράφοι της χώρας στην Αθήνα για να τους υποδειχτεί η πλατφόρμα. Για τον λόγο αυτό αντιδρούμε και αποφασίσαμε να απέχουμε από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Εμείς δεν αρνούμαστε την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων. Άλλωστε είναι ένας τρόπος εκσυγχρονισμού και φυσικά πρέπει να εφαρμοστεί και στη χώρα μας όπως εφαρμόζεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, αλλά όχι με αυτό το βίαιο και επιτακτικό για εμάς τρόπο. Εμείς ζητάμε να ανασταλεί η εφαρμογή της πλατφόρμας τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, ώστε να προλάβουμε να εκπαιδευτούμε από το υπουργείο και όχι μεταξύ μας. Να γίνουν σεμινάρια, να υπάρξει μετά κωδικοποίηση του αντικειμενικού υπολογισμού, ώστε να μπορούμε να τον υπολογίζουμε και εμείς με τρόπο σαφή και αξιόπιστο. Παράλληλα, μεταξύ των άλλων ζητούμε στις περιπτώσεις που το δημόσιο δεν έχει βλάβη να μην υπάρχει επιβολή προστίμου στους συμβολαιογράφους».