Στροφή στην επιχειρηματικότητα του Ρεθύμνου παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, με τον τριτογενή τομέα και συγκεκριμένα την παροχή υπηρεσιών εστίασης, να κερδίζει έδαφος σε αντίθεση με τον κλάδο των κατασκευών και του real estate που κυριαρχούσε στο παρελθόν.
Οι επενδύσεις στον τουρισμό και την πρωτογενή παραγωγή που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, και επί σειρά ετών ήταν ο «επιχειρηματικός μαγνήτης», έχουν παγώσει με τους Ρεθυμνιώτες επιχειρηματίες να αποφεύγουν ανοίγματα μεγάλου μεγέθους στους συγκεκριμένους κλάδους.
Παράλληλα ο δευτερογενής τομέας και συγκεκριμένα ο κλάδος της μεταποίησης, έχει μια ελαφριά άνοδο την τελευταία διετία, παρόλα αυτά η παροχή υπηρεσιών εστίασης έχει κερδίσει έδαφος πολλαπλασιάζοντας την προσφορά στην τοπική οικονομία έναντι της ζήτησης, δημιουργώντας έτσι μια έμμεση ανισορροπία στο τοπικό ισοζύγιο ζήτησης-προσφοράς, η οποία μετριάζεται μερικώς τους καλοκαιρινούς μήνες από την εποχιακή ζήτηση λόγω της αύξησης των επισκεπτών στην πόλη.
Το κλείσιμο της στρόφιγγας οδηγεί σε «μικρές επενδύσεις»
Το συγκεκριμένο φαινόμενο έκανε την εμφάνιση του με την απαρχή της οικονομικής κρίσης ενώ τα τελευταία δυο χρόνια γιγαντώθηκε λόγω του δεινού οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα και την αδυναμία υλοποίησης πολυδάπανων επενδύσεων.
Οι μεγάλες επενδύσεις έχουν πλέον εκλείψει και τη σκυτάλη παίρνουν τα μικρότερα project με τους επιχειρηματίες να αποφεύγουν να πάρουν υπέρμετρο ρίσκο σε επενδύσεις που επιζητούν μεγάλο αρχικό κεφάλαιο και δίνουν αποδοτικότητα σε βάθος χρόνου. Η βασικότερη αιτία είναι το κλείσιμο της στρόφιγγας στην παροχή δανεισμού από τις τράπεζες ενώ οι κρατικές και οι κοινοτικές επιχορηγήσεις έχουν την ίδια μοίρα, με τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις να προσθέτουν ένα ακόμα λιθαράκι στο επιχειρηματικό αδιέξοδο. Τα παραπάνω συστατικά έχουν φρενάρει επιχειρηματικούς σχεδιασμούς μεγάλου μεγέθους με τις ενέσεις ρευστότητας να μην έρχονται, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) το 95% των αιτημάτων χορήγησης δανείων σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις απορρίπτεται καθημερινά από τις εμπορικές τράπεζες, κατόπιν εντολών και κανόνων της ΕΚΤ στην Τράπεζα της Ελλάδος και πλέον μόνο 1 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητούν δανειοδότηση από τις συστημικές τράπεζες. Ακόμη, η απορρόφηση των χρηματοδοτικών «εργαλείων» για την επιχειρηματική ρευστότητα δεν υπερβαίνει το 40% και στη χρηματοδότηση του εμπορίου μόλις το 12%.
Παράλληλα, την πενταετία της ύφεσης διέκοψαν τη δραστηριότητά τους περίπου διακόσιες πενήντα χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ίδια περίοδο, η ακαθάριστη αξία τους σημείωσε κάμψη κατά 38,2%.
«Το χαμηλό αρχικό κεφάλαιο σπρώχνει τους επιχειρηματίες στην παροχή υπηρεσιών εστίασης»
Σε επικοινωνία που είχαν τα «Ρ.Ν» με τον κ. Θοδωρή Τσαούλη από την αναπτυξιακή εταιρία του Επιμελητήριου Ρεθύμνου, δήλωσε για το θέμα τα εξής: «Το φαινόμενο αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό των καιρών. Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις απαιτούν σχετικά μικρό αρχικό κεφάλαιο, έχει σπρώξει τους επιχειρηματίες σε τέτοιου είδους επενδύσεις σε αντίθεση με τον κλάδο του τουρισμού που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας αλλά το αρχικό κεφάλαιο για μια τέτοια επένδυση είναι αρκετά μεγάλο και με τις σημερινές συγκυρίες σχεδόν απαγορευτικό για νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα».
Σε ερώτηση των «Ρ.Ν.» για τον βαθμό απορρόφησης της προσφοράς από την τοπική αγορά ο κ. Τσαούλης απάντησε τα εξής: «Η αυξημένη προσφορά που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον συγκεκριμένο κλάδο στο Ρέθυμνο δεν μπορεί να απορροφηθεί πλήρως από την τοπική ζήτηση και ειδικότερα με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, παρόλα αυτά τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με την αύξηση του πληθυσμού λόγω των επισκεπτών».
Η εξειδίκευση των επιχειρηματικών πλάνων το κλειδί
Η λύση για την αποφυγή αδιέξοδου στη συγκεκριμένη επιχειρηματική στροφή, είναι ένας συνδυασμός ορθολογικής ανάπτυξης και κεντρικού σχεδιασμού. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο διαμορφώνεται και ο νέος σχεδιασμός για την επιχειρηματική ανάπτυξη του νησιού με την περιφέρεια Κρήτης να τονίζει την ανάγκη εξειδίκευσης για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του εναλλακτικού τουρισμού που προωθεί η Περιφέρεια Κρήτης στον σχεδιασμό της για το 2016, καθώς μπορεί να προσδώσει καινούριο αέρα στη βαριά βιομηχανία της Κρήτης. Επίσης μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους, με μικρότερες και χαμηλότερου κόστους επενδύσεις που θα δώσουν όμως ώθηση στην ανάπτυξη και κατ΄επέκταση στην τοπική επιχειρηματικότητα.