Στον «αέρα» βρίσκεται η προμήθεια του συστήματος τηλεμετρίας με τίτλο: «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Ρεθύμνου». Παρά το γεγονός ότι πριν από μερικούς μήνες η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρεθύμνου (ΔΕΥΑΡ) προχώρησε στην προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου, με σκοπό την προμήθεια του συστήματος, προϋπολογισμού 1.580.000 ευρώ, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης μπλοκάρει τη διαδικασία, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση της νομιμότητας των μελετών που εκπονήθηκαν.
Συγκεκριμένα, πριν από ένα χρόνο περίπου, μετά τη διαπίστωση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για εκτός υπηρεσίας επαγγελματική δραστηριότητα υπαλλήλου του υπουργείου Ανάπτυξης, που περιελάμβανε σύναψη συμβάσεων με ΔΕΥΑ της χώρας, με αντικείμενο τον τηλέ-ελεγχο των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης, ξεκίνησε ο έλεγχος της «συνεργασίας» δημοτικών επιχειρήσεων με τον συγκεκριμένο υπάλληλο, μεταξύ αυτών και η ΔΕΥΑ Ρεθύμνου, η οποία βρέθηκε στον κατάλογο εκείνων που σύναψαν σύμβαση με τον μελετητή-υπάλληλο του υπουργείου Ανάπτυξης, για την εκπόνηση της μελέτης, έναντι αμοιβής.
Αφότου έγινε γνωστή η υπόθεση και «κόλλησε» η διαδικασία της προμήθειας του εξοπλισμού, η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ με απαντητικό έγγραφό της προς τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, διαχώρισε τη θέση της και αφού εξήγησε με ποιά σχέση εργασίας ανατέθηκε η «δουλειά» στον συγκεκριμένο υπάλληλο του υπουργείου Ανάπτυξης, επεσήμανε ότι η δημοτική επιχείρηση αδυνατούσε να προβεί στην εκπόνηση μελέτης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των διαρροών και γι’ αυτό ζήτησε τη συνδρομή του υπαλλήλου σε επίπεδο τεχνικού συμβούλου, ως παροχή υπηρεσιών, με αμοιβή 7.000 ευρώ.
Τόσο η ΔΕΥΑΡ όσο και η δημοτική αρχή διαβεβαίωναν τους τελευταίους μήνες ότι το πρόβλημα είχε επιλυθεί και, μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2014 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια του εξοπλισμού. Έκτοτε αναμενόταν η ανάθεση του έργου σε μειοδότη. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η διαδικασία της ανάθεσης δεν πρόκειται να προχωρήσει άμεσα, καθώς η ΔΕΥΑΡ ενημερώθηκε από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να «παγώσει» κάθε διαδικασία έως ότου διερευνηθεί πλήρως η ιστορία με τον πρωταγωνιστή της υπόθεσης, ο οποίος «προμήθευε» μελέτες για έργα τηλεχειρισμού των συστημάτων σε 50 δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, ανά την επικράτεια, την τελευταία δεκαετία, προβάλλοντας τη θέση του στο υπουργείο Ανάπτυξης, από την οποία ελέγχεται εάν εξασφάλιζε ή επιτάχυνε τη διαδικασία χρηματοδότησης των έργων.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας, τα πορίσματα-φωτιά των κλιμακίων του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κινητοποίησαν τις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες ερευνούν την υπόθεση και σε αρκετές περιπτώσεις έχει ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια του συστήματος έχει ως κύριο σκοπό την εποπτεία της κατανάλωσης, τον έγκαιρο εντοπισμό σφαλμάτων στη λειτουργία του δικτύου, όπως και τον περιορισμό των διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου.
Στόχος του έργου είναι να υλοποιηθεί και να εγκατασταθεί ένα αυτόματο σύστημα παρακολούθησης και τηλε -ελέγχου υδραυλικών εγκαταστάσεων που θα προσφέρει δυνατότητες εγκαίρου εντοπισμού διαρροών, μέσα από τηλεματική παρακολούθηση και έλεγχο των υδάτινων πόρων, των μηχανημάτων άντλησης και των δεξαμενών αποθήκευσης των αντλιοστασίων, καθώς και επιλεγμένων σημείων του δικτύου διανομής.
Επιπλέον, στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου σε Σύστημα Κεντρικής Διαχείρισης, η διαχείριση του συστήματος υπό καθεστώς λειψυδρίας, η ανάλυση δεδομένων για διαχείριση των αποθεμάτων κ.λπ.
Ωστόσο παρά το γεγονός ότι εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο το σύστημα έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, η προμήθειά του έχει καταστεί ανέφικτη, λόγω των προβλημάτων που αναφέρονται παραπάνω.