Ζεσταίνουν τις …μηχανές τους οι ενασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα και στο Ρέθυμνο! Αύριο στις 11 το πρωί, αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις: αρχικά με προσυγκέντρωση στα Τρία Μοναστήρια, έξω από τις εγκαταστάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και στη συνέχεια με συμβολικό αποκλεισμό για 1 με 1,5 ώρα της εθνικής οδού, στον αγιοβασιλιώτικο κόμβο.
Η διαμαρτυρία τους έχει ως αιχμή «το υπέρογκο κόστος παραγωγής», όμως περιλαμβάνει κι άλλα θέματα: «τις ζωοτροφές, τα λιπάσματα, τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τα καύσιμα, τους δασικούς χάρτες, τα κόκκινα δάνεια και τις συνδεδεμένες που δεν έδωσαν» ανέφερε στα «Ρ.Ν» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης.
«Είναι ένα σύνολο προβλημάτων, με κυριότερο το κόστος παραγωγής που μας καθιστά μη βιώσιμους στις περιουσίες μας, στον τόπο μας» διατρανώνει ο ίδιος. «Το κόστος έχει ανέβει τόσο πολύ που δεν μπορείς να ζήσεις. Δηλαδή, ένα σακί λίπασμα πηγαίνει από 150 μέχρι 200% επάνω. Οι τιμές που πουλάμε στα προϊόντα μας είναι πάλι χαμηλές. Και πού να μεταφέρεις το κόστος στον καταναλωτή, που βάλλεται κι αυτός από γύρω γύρω με άλλες ιστορίες!».
Ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων μίλησε για ένα «κοινωνικό θέμα», καλώντας «το σύνολο της κοινωνίας του Ρεθύμνου να στηρίξει την προσπάθεια που κάνουμε, γιατί τους αφορά κι αυτούς. Η ακρίβεια μάς αφορά όλους!».
Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, ο κ. Βενιεράκης διαβλέπει ότι «πάμε να γίνουμε μη βιώσιμοι σε όλα τα επίπεδα. Δεν αντέχεται αυτό το πράγμα, κι ειδικά για τους νέους που παίρνουν μισθούς πείνας και δεν έχουν αύριο: είτε να κάνουν οικογένεια, είτε οτιδήποτε!» ξεσπάθωσε ακόμα.
«Ψίχουλα» τα μέτρα στήριξης του Υπουργείου
Την προηγούμενη εβδομάδα και πριν αποπεμφθεί (με πρωθυπουργική απόφαση) από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Σπήλιος Λιβανός είχε ανακοινώσει επτά νέα μέτρα για την στήριξη των αγροτών, συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.
Συγκεκριμένα είχε εξαγγείλει ότι:
– Υπεγράφη από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, η κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. «Οι αγρότες μας θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία διακοπή ρεύματος πριν την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.
– Για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα καλυφθεί το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις, μέτρο το οποίο θα εξειδικευτεί με σχετική απόφαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
– Μειώνεται ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενώ ενισχύονται οι κτηνοτρόφοι με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022, με το ύψος της ενίσχυσης να εκτιμάται ότι φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ.
– Μειώνεται μόνιμα το ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%, μια παρέμβαση ύψους 20 εκατ. ευρώ.
– Εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, μία παρέμβαση ύψους 8 εκατ. ευρώ. Αυτό το μέτρο θα εξειδικευτεί με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
– Αυξάνεται κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
– Άμεση έκδοση της ΚΥΑ από το υπουργείο Οικονομικών ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες που ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και σε όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατ. ευρώ.
«Αυτή η κυβέρνηση, και προσωπικά ο πρωθυπουργός. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αποδείξει ότι θεωρεί τον πρωτογενή τομέα ραχοκοκαλιά ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας» δήλωνε ο κ. Λιβανός, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Τη δύσκολη αυτή ώρα των πολλαπλών μεγάλων εισαγόμενων κρίσεων, στεκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς με πράξεις, όχι με λόγια. Η κυβέρνηση, το 2021, παρά το σφικτό δημοσιονομικό πλαίσιο, στήριξε τους αγρότες μας με 1 δισ. ευρώ».
Ο κ. Βενιεράκης και οι συνάδελφοί του αξιολογούν ως ανεπαρκή τα παραπάνω μέτρα στήριξης. «Είπε ο Υπουργός ότι θα καλυφθεί το 80% από τον Αύγουστο μέχρι την 1η Ιανουαρίου της ποινικής ρήτρας από το κράτος. Και από την 1η Γενάρη και μετά, το 50%. Αυτό εμάς δεν μας καλύπτει! Έχουμε ένα 20% από τον Αύγουστο μέχρι τώρα και είναι και το άλλο 50% από την 1η Γενάρη και μετά. Πώς θα τα πληρώσουμε όλα αυτά; Έχουμε λεφτά; Από πού θα τα βγάλουμε;» διερωτάται ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων και τονίζει: «Είναι θέμα επιβίωσης. Δεν υπάρχει βιωσιμότητα σε όλα αυτά, τελειώσαμε! Έχουμε πολλαπλά βάρη από όλες τις μεριές: δηλαδή, δεν είναι μόνο η ρήτρα αναπροσαρμογής. Είναι το κόστος παραγωγής στις ζωοτροφές, είναι τα λιπάσματα, είναι τα πετρέλαια, είναι όλα αυτά λοιπόν. Βαλλόμαστε από γύρω γύρω. Δημιουργείται ένα υπέρογκο κόστος στον πρωτογενή τομέα, το οποίο καθιστά όλα αυτά που είπε ο Υπουργός ψίχουλα … μπροστά στη μεγάλη ζημιά που έχουμε υποστεί. Καταρρέει ολόκληρο το σύστημα. Δεν μας ικανοποιούν καθόλου τα μέτρα που εξήγγειλε ο απερχόμενος Υπουργός. Δεν έχουν πληρώσει τις συνδεδεμένες από το περσινό έτος. Έβγαλαν νέους αγρότες απέξω, έβγαλαν την βιολογική κτηνοτροφία απέξω στην ορεινή Κρήτη. Όλα είναι εις βάρος μας. Συν το κόστος που έχουμε στην παραγωγή».
Μία άλλη σοβαρή παράμετρος που θέτει, ως απώλεια των προαναφερθέντων είναι η αποτροπή των νέων απ’ το να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.
«Το λέμε και το ξαναλέμε. Ποια προοπτική έχει ο νέος να πάει να κάτσει στο χωριό και να δημιουργήσει; Να φτιάξει την επιχείρησή του, να κάτσει στο χωριό για να μην ρημάξει η ύπαιθρος. Ποιο είναι το κίνητρο που δίνεται στον νέο άνθρωπο;» ζητά να μάθει ο κ. Βενιεράκης από τους αρμόδιους, με τον ίδιο να απαντά και να πηγαίνει μερικά βήματα παρακάτω: «Δεν υπάρχει κίνητρο, υπάρχει αντικίνητρο! Ξεκάθαρα! Πάμε για πλήρη εγκατάλειψη της υπαίθρου. Και θα πάμε μετά στα εισαγόμενα κρέατα, αυτά που βγάζουν τώρα εργοστάσια, τα οποία δεν είναι κρέατα και ταΐζουν τον κόσμο! Πάμε για πλήρη βιομηχανοποίηση όσον αφορά την διατροφή των ανθρώπων, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του και την οικονομία γενικά».
Ο κίνδυνος ερημοποίησης της ενδοχώρας προκύπτει, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων, κι από άλλους βασικούς παράγοντες: «Μία άδεια θες να βγάλεις και θες 15-20.000 ευρώ για ένα σπίτι! Χωρίς να βάλεις μια πέτρα πάνω στην άλλη! Ποια είναι λοιπόν τα κίνητρα που δίνεις στην νεολαία να κάτσει στο χωριό;» θα αναρωτηθεί επίσης, εκφράζοντας το παράπονό του: «Δεν έκατσαν ποτέ, καμία κυβέρνηση, να κάνει πολιτική σε βάθος, με ουσία, για τον πρωτογενή τομέα. Δυστυχώς. Έχουν κάνει κορώνα και λένε για τον πρωτογενή τομέα κι ότι είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας και κάνουν τα ακριβώς αντίθετα. Δηλαδή, μας κοροϊδεύουν».