Στην εκπομπή της ΕΡΤ 3, «Του νερού τα παραμύθια» και στο αφιέρωμα αυτής, στην κρητική μουσική παράδοση, παίχτηκαν σκηνές από το σπήλαιο του Μελιδονίου και τον χορό του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης γύρω από το οστεοφυλάκιο που βρίσκεται στην κεντρική του αίθουσα.. Πέραν της εντυπωσιακής παρουσίας των Βρακοφόρων με τον βουβό χορό τους, αλλά και το κατανυκτικό ριζίτικο που τραγούδησαν, θα πρέπει να σταθούμε λίγο στην ιστορία αυτού του σπηλαίου και του ρόλου που διαδραμάτισε επί τουρκοκρατίας και όχι μόνο.
Το σπήλαιο του Μελιδονίου βρίσκεται περίπου 1.800 μ. βορειοδυτικά του ομώνυμου χωριού του ορεινού Μυλοποτάμου, Ρεθύμνου, Κρήτης σε υψόμετρο 220 μ. Πέραν του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει εξαιτίας των αρχαιολογικών του ευρημάτων έχει διαδραματίσει ένα τραγικό ρόλο στην ιστορία της επανάστασης των Κρητών κατά των Οθωμανών καθώς εκεί έχει διαδραματιστεί μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της Ελληνικής επανάστασης.
Τον Οκτώβριο του 1823, 340 γυναικόπαιδα και 30 άντρες από το Μελιδόνι, οχυρώθηκαν στο σπήλαιο για να αποφύγουν τον οθωμανικό στρατό που εγκαταστάθηκε στο χωριό τους για να περάσει το χειμώνα. Όταν ο Χουσεΐν Μπέης πληροφορήθηκε για την κρυψώνα τους, κύκλωσε το σπήλαιο και ζήτησε από τους κρητικούς να παραδοθούν, οι οποίοι αρνήθηκαν. Έως το Γενάρη του 1824, οι Οθωμανοί έκαναν πολλές αποτυχημένες εφόδους για να καταλάβουν το σπήλαιο. Αδυνατώντας να το καταλάβουν, αποφάσισαν να φράξουν με κλαδιά και άλλες εύφλεκτες ύλες την είσοδο του Σπηλαίου και στη συνέχεια να τις πυρπολήσουν. Όλα τα γυναικόπαιδα και οι πολεμιστές βρήκαν τραγικό θάνατο από την ασφυξία που προκάλεσε ο καπνός. Στη κεντρική αίθουσα του σπηλαίου έχει τοποθετηθεί το εν λόγω οστεοφυλάκιο, με τα κόκαλα των ηρώων, για να θυμίζει το δράμα του σπηλαίου του Μελιδονίου.
«Μπράβο σε όσους τιμούν ακόμα αυτούς τους ήρωες. Σε αυτούς που βγαίνουν στην τηλεόραση και βουρκώνουν μιλώντας για τις παραδόσεις τους όπως η Παπαδάκη η Ελένη. Αλλά και συγχαρητήρια στην ΕΡΤ για τα εντυπωσιακά πλάνα μέσα από το σπήλαιο» αναφέρει ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης.
Από την πλευρά της η Ελένη Παπαδάκη αναφέρει για τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης:
«Όταν το σήμερα παντρεύεται με το χθες μόνο τότε ο πολιτισμός και η κουλτούρα ενός τόπου μπορεί να γίνει «κτήμα» μας και να γίνουμε αληθινοί πρεσβευτές του. Αυτή είναι η Κρήτη που θέλουμε, γιατί υπάρχουν ακόμη Κρητικοί που και μπορούν και θέλουν να αγαπούν και να τιμούν τον τόπο μας και την ιστορία του. Συγχαρητήρια στον όμιλο Βρακοφόρων για την εκπροσώπηση ενός ολόκληρου νησιού και της βαριάς κληρονομιάς που φέρει».