Περισσότερους από 197.500 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους για τον εντοπισμό παραβάσεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου θα διενεργήσουν εντός του τρέχοντος έτους οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό που έχει εκπονήσει η αρχή, όπως αποτυπώνεται στην «έκθεση απολογισμού δράσεων έτους 2018 και προγραμματισμού δραστηριοτήτων για το έτος 2019».
Επιπλέον, εντός του τρέχοντος έτους θα τεθούν σε λειτουργία νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα απλοποιήσουν ακόμη περισσότερο πλήθος φορολογικών διαδικασιών. Προτεραιότητα θα δοθεί στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων τεχνικών έργων για την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και τήρησης των βιβλίων εσόδων-εξόδων, της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων χρηματικών δωρεών-γονικών παροχών, καθώς και της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων.
Το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο την 1η Ιανουαρίου 2019, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, όπως αποτυπώνονται στην πρόσφατη έκθεση απολογισμού του 2018, διαμορφώθηκε σε 104,365 δισ. ευρώ, ενώ από αυτό σε ρύθμιση έχει υπαχθεί ποσό 3,698 δισ. ευρώ, ποσοστό 3,5%. Το πραγματικό, αφαιρουμένων των χαρακτηρισμένων ως ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών, συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο την 1η Ιανουαρίου 2019 ανέρχεται σε 86,255 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό «αποτελεσματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή το πλέον εισπράξιμο μέρος αυτού, ανήλθε την 1η Ιανουαρίου 2019 σε 8,484 δισ. ευρώ και αποτελεί το 8,1% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της 1ης Ιανουαρίου 2019 (104,365 δισ. ευρώ).
Αξιοσημείωτο δε είναι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από το σύνολο των οφειλετών μόλις 79 ΑΦΜ χρωστούν το ποσό των 34,15 δισ. ευρώ, ενώ 8.014 φορολογούμενοι έχουν οφειλές μεγαλύτερες του 1 εκατ. ευρώ, οι οποίοι χρωστούν συνολικά το ποσό των 83,96 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 80,5% των συνολικών οφειλών προς την εφορία, ή στο 46,7% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται δε ότι πέρυσι έγιναν 815.000 κατασχέσεις, περίπου 16.000 πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του δημοσίου και 8.350 δεσμεύσεις ακινήτων οφειλετών.
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, στις προτεραιότητες των ελεγκτικών μηχανισμών είναι οι φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα, όσοι παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό κενό στον ΦΠΑ ή και στο εισόδημα, οι υπότροποι, οι επιχειρήσεις που αιτούνται επιστροφή ΦΠΑ. Επίσης στους κορυφαίους ελεγκτικούς στόχους είναι οι υποθέσεις νομιμοποίησης «μαύρου» χρήματος, το λαθρεμπόριο, αλλά και οι τυχαίοι έλεγχοι με βάση δείγμα.
Αναλυτικότερα, για το έτος 2019 η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει την υλοποίηση ενός συνόλου στόχων και έργων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα εξής:
* Διενέργεια τουλάχιστον 25.000 ελέγχων από τις ΔΟΥ, τις ΔΟΥ ΦΑΕ, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ). Από τους 25.000 αυτούς ελέγχους οι 3.000 θα διενεργηθούν:
– σε επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό κενό στον ΦΠΑ ή/και στο εισόδημα,
– σε υπότροπους και παραβάτες που εντοπίστηκαν κατόπιν μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης,
– σε επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί επιστροφή φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΦΚ,
– σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών για τον έλεγχο του βαθμού συμμόρφωσής τους ως προς την υποχρέωσή τους να εφαρμόζουν μέτρα δέουσας επιμέλειας έναντι των πελατών με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες,
– σε τυχαίο δείγμα φυσικών προσώπων επιτηδευματιών και νομικών προσώπων.
* Διενέργεια τουλάχιστον 56.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις ΔΟΥ, με στόχο τον εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 25% αυτών.
* Διενέργεια τουλάχιστον 16.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις υπηρεσίες ελέγχου και διασφάλισης δημοσίων εσόδων.
* Διενέργεια από τις ΥΕΔΔΕ τουλάχιστον 120 ερευνών σε υποθέσεις οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ και τουλάχιστον 500 ερευνών σε λοιπές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 49% αυτών.
* Εφαρμογή της ηλεκτρονικής τήρησης των φορολογικών βιβλίων στις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων.