Στα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να παραδοθεί στην Περιφέρεια Κρήτης η μελέτη σκοπιμότητας για την αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων στο Αμάρι. Η μελέτη αυτή σε συνδυασμό με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου – Περιφέρειας – Εκκλησίας και ΕΛΓΟ Δήμητρα, αλλά και με την ολοκλήρωση των διαδικασιών που είναι σε εξέλιξη για την χαρτογράφηση της Σχολής και την παραχώρηση των στρεμμάτων από το Υπουργείο στην Περιφέρεια -εφόσον ολοκληρωθούν- θα ανοίξουν τον δρόμο για την υλοποίηση του σχεδιασμού της αξιοποίησης του χώρου.
Ένας σχεδιασμός που έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια για την αξιοποίηση των τεράστιων εγκαταστάσεων, που θα δώσουν νέα αναπτυξιακή ώθηση στην κτηνοτροφική περιοχή, για τον οποίο η Περιφέρεια θα διεκδικήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το νέο ΣΕΣ.
Η μελέτη που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια, με συνολικό προϋπολογισμό 43.000 ευρώ, θα προσδιορίσει ουσιαστικά τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τις χρήσεις τους, που θα εξυπηρετούν την εκτροφή των ζώων, την εφαρμογή καλών πρακτικών, αλλά και την εκπαίδευση των ενδιαφερόμενων κτηνοτρόφων. Θα καταγράφει επίσης τα κτήματα του Σταθμού που θα επιλεχθούν για να γίνει η μετεγκατάσταση της Σχολής, τα πολιτιστικά μνημεία και τις αγροτουριστικές δομές της ευρύτερης περιοχής, ενώ περιλαμβάνει και εδαφολογική αποτύπωση στα τεμάχια, ώστε να γίνει εφικτή η ορθολογική αξιοποίησή τους για καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών και βόσκηση και επομένως ορθολογικής αξιοποίησης της γης του Σταθμού.
Η μελέτη σκοπιμότητας θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε λειτουργικές, οικονομικές και τεχνικές πτυχές και θα πρέπει να καταδεικνύει με σαφή τρόπο και να προτείνει βασικές λειτουργίες και σύγχρονες μεθόδους κτηνοτροφίας, με εφαρμογή πρωτοποριακών συστημάτων και τεχνολογιών.
Μέσα από τη μελέτη αυτή η Περιφέρεια στοχεύει στην εκπόνηση του Σχεδίου Εφαρμογής για την αναβίωση και αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρότυπο εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για την κτηνοτροφία και συγχρόνως να προάγει την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Αμαρίου, συνδέοντας τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό.
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι η χαρτογράφηση των στρεμμάτων της Σχολής, αφού καθοριστούν επακριβώς τα στρέμματα και οι θέσεις θα προχωρήσει η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης συνεργασίας. Υπενθυμίζεται, ότι η Περιφέρεια Κρήτης είχε συνάψει από τις 27 Απριλίου 2012 «συμφωνία συνεργασίας» με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Δήμο Αμαρίου, την Ιερά Μονή Ασωμάτων και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, για την αναβάθμιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων σε «Μεσογειακό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας και Γενετικής Βελτίωσης Επιτόπιων Φυλών», με ειδικό σκοπό τη διατήρηση και αναβάθμιση του γενετικού υλικού των ντόπιων αιγοπροβάτων της Κρήτης και άλλες σχετικές αναπτυξιακές δραστηριότητες, που αναφέρθηκαν στην συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία ωστόσο παρουσίασε πρακτικές δυσλειτουργίες στην υλοποίησή της.
Το σύμφωνο συνεργασίας αυτό θα επικαιροποιηθεί με νέα προγραμματική σύμβαση των εμπλεκομένων φορέων, όπου ουσιαστικά θα κατανείμει δραστηριότητες για το ποιος θα κάνει τί με βάση τη σύμβαση.
Χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, ανέφερε: «Ξεκίνησε η μελέτη που κάνει η Περιφέρεια Κρήτης για την αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 43.000 ευρώ, η οποία θα μας παραδοθεί στις αρχές του Οκτωβρίου. Αυτή θα μας δείξει πως θα αξιοποιηθεί η Σχολή, ενώ ταυτόχρονα προωθείται η χαρτογράφηση της Σχολής, όπου έχουμε ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο την παραχώρηση των στρεμμάτων. Όταν ολοκληρωθούν τα τοπογραφικά θα προχωρήσουμε στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και ΕΛΓΟ Δήμητρα για να εντάξουμε διάφορες δράσεις σύμφωνα με τις υποδείξεις του μάστερ πλαν στο ΕΣΠΑ».
Όταν όλες αυτές οι διαδικασίες ολοκληρωθούν μέσω της προγραμματικής σύμβασης, οι φορείς έχοντας πλέον στα χέρια τους το χρήσιμο εργαλείο της μελέτης σκοπιμότητας και έχοντας ξεκαθαρίσει τα ζητήματα της έκτασης θα μπορούν πλέον να διεκδικήσουν δυναμικά και με σοβαρότητα χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την υλοποίηση του σχεδιασμού της αξιοποίησης της Σχολής Ασωμάτων.
Σημειώνεται ότι το πλάνο για την αξιοποίηση και αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων περιλαμβάνει τη δημιουργία Πρότυπου Ερευνητικού Κέντρου, με αντικείμενο την αιγοπροβατοτροφία.
Αντικείμενό του θα είναι η ερευνητική δραστηριότητα γενετικής βελτίωσης των αιγοπροβάτων, με σύγχρονη τεχνολογία και κατάλληλες υποδομές. Επίσης, το πλάνο περιλαμβάνει την ίδρυση Σχολής Κτηνοτρόφων, όπου θα παρέχεται εκπαίδευση σε νέους αγρότες και παράλληλα θα προσφέρεται για μεταπτυχιακή εργασία Ελλήνων και ξένων φοιτητών.