Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες του Ρεθύμνου, καθώς όπως φαίνεται η τουριστική περίοδος που διανύουμε παρά την αυξημένη κίνηση δεν μπορεί να συμβάλλει στην τόνωση του τζίρου τους, ο οποίος παραμένει καθηλωμένος σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Τα τελευταία πολλά χρόνια της κρίσης η απουσία τραπεζικής δανειοδότησης και η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας και την απουσία αγοραστικής δύναμης έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση ασφυκτική στο τοπικό λιανεμπόριο με τα δεδομένα να χειροτερεύουν χρόνο με τον χρόνο, όπως λένε οι επαγγελματίες.
Οι νέοι συντελεστές της φορολογίας που εφαρμόζονται για πρώτη φορά φέτος και προβλέπουν την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε ποσοστό 29% των εισπράξεων και την προκαταβολή του φόρου στο 100% για την επόμενη χρονιά σε συνδυασμό με τον ΕΝΦΙΑ έχουν ως αποτέλεσμα, όπως δηλώνουν κατηγορηματικά, να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα βασικά λειτουργικά τους έξοδα, πόσο μάλλον να έχουν έσοδα.
Την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων είναι αντιμέτωπη με υπέρογκα χρέη ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου πολλοί είναι και εκείνοι που λόγω των βεβαιωμένων οφειλών στο δημόσιο δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα και κατ’ επέκταση να κάνουν και συναλλαγή. Ακόμα και στις περιπτώσεις, όπως λέει, που κάποιοι πληρούν τις προϋπόθεσες για την ένταξη τους σε ρύθμιση καταβολής οφειλών σε δόσεις αυτό δεν εξυπηρετεί παρά στην αρχή, αφού με δεδομένα τα τρέχοντα έξοδα οι επιχειρηματίες ακόμα και αν θέλουν να είναι συνεπείς δεν δύνανται αφού η κατάσταση είναι τέτοια που δεν μπορούν να έχουν έσοδα για να ανταποκριθούν τόσο στη ρύθμιση, όσο και στις αυξημένες τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις.
Ο χειμώνας που έρχεται σύμφωνα με τον Πολιουδάκη χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολος αφού όταν έρθει, όπως λέει, η ώρα του απολογισμού τα πράγματα θα είναι άσχημα για ένα μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών που δεν θα καταφέρουν στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου να ισορροπήσουν την ήδη βεβαρυμμένη οικονομική κατάσταση.
Ειδικότερα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Πολιουδάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε:
«Φοβόμαστε τα χειρότερα από τον Οκτώβριο όταν θα γίνει ο απολογισμός των ταμείων μας. Τα πράγματα προμηνύονται πολύ δυσάρεστα. Υπάρχει πρόβλημα σοβαρό με την κάλυψη λειτουργικών εξόδων από την πλειοψηφία των συναδέλφων, γιατί δεν υπάρχουν τζίροι και σε συνδυασμό με τη φορολογία δημιουργείται ένα αδιέξοδο. Οι εισπράξεις των καταστημάτων σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλυφτούν οι φορολογικές υποχρεώσεις. Όταν φορολογούν 29% των εσόδων και το 100% προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο που πρέπει να καταβληθεί φέτος, συν τον ΕΝΦΙΑ σημαίνει ότι το 80% του όποιου τζίρου πάει σε φόρους. Τι να μείνει στην τσέπη του επιχειρηματία όταν από ένα ποσοστό 20% πρέπει να καλύψει λειτουργικά έξοδα, προσωπικό. Δεν μένει τίποτα. Οι περισσότεροι δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους. Όσοι έχουν τις προϋποθέσεις μπαίνουν σε κάποια ρύθμιση με δόσεις, πληρώνουν τις πρώτες δόσεις, όμως μετά εγκαταλείπουν καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Οι τράπεζες βεβαιώνουν τα χρέη στο δημόσιο και έτσι δεν μπορούν να πάρουν ούτε καν φορολογική ενημερότητα. Η κατάσταση είναι τραγική. Όπως μου λένε οι συνάδελφοι δεν υπάρχει κανείς που να μην χρωστά. Δυστυχώς παρά το καλοκαίρι και τις υψηλές θερμοκρασίες η ατμόσφαιρα στην αγορά είναι πολύ κρύα».
Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls, η έλλειψη ρευστότητας, η αύξηση της φορολόγησης και των ασφαλιστικών εισφορών και η υπερχρέωση έχουν πλήξει την ελληνική επιχειρηματικότητα με αποτέλεσμα χιλιάδες λουκέτα και χαμένες θέσεις εργασίας κυρίως σε παραγωγικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου έχουν κατεβάσει ρολά περί τις 14.198 επιχειρήσεις και παρά το γεγονός ότι ο αριθμός εκείνων που ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους το ίδιο διάστημα είναι μεγαλύτερος, 16.479 επιχειρήσεις, το πλήγμα είναι μεγάλο εξαιτίας των ποιοτικών διαφορών που έχει η πλειονότητα των νέων επιχειρήσεων σε σχέση με αυτές που κατεβάζουν ρολά.
Σε ότι αφορά το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 30 Μαΐου στον νομό Ρεθύμνου άνοιξαν 143 νέες επιχειρήσεις ενώ την ίδια περίοδο έκαναν διαγραφή από τα μητρώα του επιμελητήριου 41.
Απαρατήρητες περνούν οι εκπτώσεις
Χωρίς αντίκρισμα για καταναλωτές και εμπόρους κυλά η εκπτωτική περίοδος αφού οι μεν πρώτοι περιορίζονται στις βόλτες στην αγορά χωρίς να κάνουν ψώνια και οι επαγγελματίες, παρά το ότι έχουν μειώσει τις τιμές του εμπορεύματος, δεν βλέπουν τον κόσμο να ανταποκρίνεται.
Η αγοραστική κίνηση είναι περιορισμένη καθώς η δύσκολη οικονομική συγκυρία και η παρατεταμένη ύφεση σε συνδυασμό με τις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις των Ρεθεμνιωτών, τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και η αγορά δύσκολα θα μπορέσει να ανακάμψει.
Παράλληλα οι προσδοκίες για αύξηση του τζίρου λόγω του αυξημένου αριθμού τουριστών διαψεύδονται αφού οι επισκέπτες μας εμφανίζονται αρνητικοί σε αγορές και περιορίζονται σε μικρά αναμνηστικά είδη. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναφέρουν, διαθέτουν το εμπόρευμα τους σε τιμές κάτω του κόστους ως έσχατη λύση για να προσεγγίσουν πελατεία, δίχως όμως αποτέλεσμα.
Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Πολιουδάκης τονίζει: «Η κατάσταση στην αγορά είναι αδιάφορη. Έχει περισσότερη κίνηση λόγω του καλοκαιριού και του αυξανόμενου αριθμού τουριστών ωστόσο οι επισκέπτες δεν έχουν χρήματα για αγορές. Κάνουν βόλτες, κοιτάζουν βιτρίνες και οι αγορές είναι ελάχιστες. Το πολύ-πολύ να αγοράσουν κάνα σουβενίρ ή τουριστικά είδη. Το γεγονός ότι υπάρχουν εκπτώσεις στα καταστήματα δεν συγκινεί κανέναν. Προφανώς και οι επισκέπτες μας είναι στην ίδια οικονομική κατάσταση με εμάς τους ντόπιους. Δυστυχώς όλοι οι έμποροι είναι δυσαρεστημένοι. Είτε υπάρχουν εκπτώσεις, είτε δεν υπάρχουν τα τελευταία δυο χρόνια δεν δίνει κανείς σημασία λόγω της κρίσης που υπάρχει. Αν κάποιος έχει ανάγκη να ψωνίσει κάτι γνωρίζει ότι θα πετύχει καλύτερη τιμή ούτως ή άλλως λόγω της κρίσης και άσχετα με την εκπτωτική περίοδο. Αυτό που γινόταν παλιά όπου όλοι περίμεναν τις εκπτώσεις για να ψωνίζουν σήμερα δεν υφίσταται. Περνάνε εντελώς απαρατήρητες οι εκπτώσεις».