Ο νότος του Ρεθύμνου για μια ακόμα φορά μετρά τις πληγές του από τη μεγάλη πυρκαγιά που σχεδόν ένα 24ωρο έκαιγε ό,τι πράσινο έβρισκε στο πέρασμά της. Μια φωτιά που, άγνωστο πως, ξέσπασε στην περιοχή ενώ προσπαθούσε να αναγεννηθεί από τις στάχτες της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2011, που επίσης είχε ξεκινήσει από τα Σαχτούρια όπως και αυτή του Σαββάτου.
Χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης έγιναν και πάλι στάχτη, μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στο δίκτυο άρδευσης και στις υποδομές οδοποιίας. Ανυπολόγιστη όμως είναι και η οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε στην περιοχή.
Κι αν η καταστροφή δεν είναι ακόμα μεγαλύτερη, οφείλεται στην αυταπάρνηση των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούσαν κάτω από αντίξοες συνθήκες στο σκοτάδι, όλη τη νύχτα του Σαββάτου κι ενώ είχαν νωρίτερα εκκενώσει από κόσμο τόσο την παραλία του Αγίου Παύλου όσο και τα ξενοδοχεία.
Η αιτία της εκδήλωσης της φωτιάς, άγνωστη προς το παρόν και μόνο εικασίες γίνονται και φημολογίες ακούγονται. Η πρώτη εστία σημειώθηκε στα Σαχτούρια και ήταν αρκετή για να πάρει γρήγορα διαστάσεις. Οι ισχυροί άνεμοι, σύμμαχοι της πυρκαγιάς και αντίπαλοι των πυροσβεστικών δυνάμεων. Τα 8-9 αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και 12 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή, δημιούργησαν ένα καταστροφικό πύρινο μέτωπο που εξαπλώθηκε από τα Σαχτούρια τόσο δυτικά όσο και ανατολικά, σε Άγιο Παύλο, Μέλαμπες, Άγιο Γεώργιο, Αγία Γαλήνη.
Η νέα πυρκαγιά στη νότια περιοχή του Ρεθύμνου επαναφέρει στο προσκήνιο ερωτηματικά για την ανθρώπινη εγκληματική συμπεριφορά, της οποίας μάρτυρες έχουν γίνει επανειλημμένα, κάτοικοι, τοπική αυτοδιοίκηση, υπηρεσίες, φορείς. Ο συγκεκριμένος τόπος έχει δεχτεί τόση φωτιά στα σπλάχνα του, για τόσα χρόνια, που υπαγορεύει την ανάγκη λήψης ειδικών δραστικών μέτρων καθόλη τη διάρκεια κάθε καλοκαιρινής περιόδου, προκειμένου να προστατευθεί και να αποτραπούν τουλάχιστον μελλοντικά εγκληματικές ενέργειες, εκούσιες ή εξ αμελείας, που μετατρέπουν σε κρανίου τόπο μια μοναδικού φυσικού κάλλους περιοχή, η οποία τυχαίνει να αναπτύσσεται τουριστικά αλματωδώς.
Για τα μέτρα που θα ληφθούν, έχουν την υποχρέωση να συναποφασίσουν και μάλιστα έγκαιρα, η Δημοτική Αρχή, η Αντιπεριφέρεια και η Δασική Υπηρεσία.
Δεν υπάρχει άλλη λύση απ’ την εφαρμογή αυστηρών κανόνων και μέτρων, καθώς μέχρι σήμερα για καμία από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, δεν έχει πληρώσει κανείς.
Αναλυτικά…
Βιβλική καταστροφή από την πυρκαγιά στα νότια του Ρεθύμνου
ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΕ ΦΥΤΙΚΟ – ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Βιβλική είναι η καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά που μαινόταν ανεξέλεγκτα για δύο ημέρες στα νότια του Ρεθύμνου μετατρέποντας σε κάρβουνο χιλιάδες στρέμματα γης σε Σακτούρια, Άγιο Παύλο, Άγιο Γεώργιο, Μέλαμπες και Αγία Γαλήνη. Η πυρκαγιά που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου από τα Κάτω Σακτούρια πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και επεκτάθηκε στις γύρω περιοχές έχοντας ως σύμμαχο της τους θυελλώδεις ανέμους που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούσαν τα 12 μποφόρ.
Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής ήταν άμεση με δεκάδες άνδρες, οχήματα πεζοπόρα, τμήματα από τις υδροφόρες των δήμων, τους εθελοντές και τους ίδιους τους κατοίκους να συνδράμουν το έργο της πυρόσβεσης προσπαθώντας να σώσουν το βιος τους από την καταστροφική μανία της φωτιάς.
Κατά τις εκτιμήσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας στάχτη έγιναν 8.000 στρέμματα γης -και πιο συγκεκριμένα 5.000 στρέμματα δασικής έκτασης, 1.500 χορτολιβαδικής, και 1.500 γεωργικής, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρίας Λιονή και του δημάρχου Γιάννη Ταταράκη η πυρκαγιά κατέκαψε περίπου 25.000-30.000 στρέμματα. Κάρβουνο έγιναν και αρκετά κτίσματα, κοτέτσια και εγκαταστάσεις ενώ η φωτιά έφτασε μέχρι τις αυλές σπιτιών και ξενοδοχείων. Από τη μανία της φωτιάς δεν γλίτωσαν ούτε τα δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης ενώ σοβαρές ζημίες υπέστησαν και τμήματα οδοστρώματος από περιφερειακές και κεντρικές οδικές αρτηρίες καθώς και το αγροτικό οδικό δίκτυο.
Η επόμενη μέρα βρίσκει τους κατοίκους να μετρούν τις πληγές τους ενώ σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και έχει ζητηθεί η συνδρομή του υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με την Περιφέρεια ώστε άμεσα να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων αρδευτικών δικτύων καθώς και των οδικών τμημάτων που αποτεφρώθηκαν.
Σημειώνεται ότι το μεσημέρι του Σαββάτου εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας τόσο η παραλία του Αγίου Παύλου όσο και του Αγίου Γεωργίου ενώ η πυρκαγιά επεκτάθηκε στις Μέλαμπες και έφτασε στην περιοχή της Αγίας Γαλήνης, απειλώντας τα πρώτα σπίτια του χωριού.
Η συνδρομή ελικοπτέρου είχε ζητηθεί από το Σάββατο αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων και των αναταράξεων δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχει στην επιχείρηση παρά μόνο την Κυριακή το μεσημέρι, οπότε και η φωτιά έσβησε ενώ μέχρι και χθες στην περιοχή παρέμεναν 6 οχήματα με 2 αξιωματικούς υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.
Τον συντονισμό της επιχείρησης πυρόσβεσης είχε αρχικά ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου Μανόλης Ακουμιανάκης και στη συνέχεια ο περιφερειακός Διοικητής Π.Υ Κρήτης Μαραγκάκης Ιωάννης αρχιπύραρχος.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου Μανόλης Ακουμιανάκης έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη φωτιά τονίζοντας ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την κατασβέσουν δίδοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των κατοίκων και στις ανθρώπινες ζωές.
«Είχαμε μία πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου από την περιοχή κάτω Σακτούρια και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα λόγω των ισχυρών βορειοδυτικών ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή. Λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν μπορούσαν τα ελικόπτερα να προσφέρουν από αέρος βοήθεια στην πυρόσβεση και το ελικόπτερο αποχώρησε το Σάββατο μετά από μία πρώτη βολή που ήταν αποτυχημένη. Εκκενώσαμε προληπτικά τον οικισμό του Αγίου Παύλου από τους παραθεριστές, και τους τουρίστες που ήταν εκεί. Η πρόταση έγινε από τον δήμαρχο του Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη και έτσι τους απομακρύναμε με ασφάλεια προς τα κάτω Σακτούρια από τον δρόμο του Αγίου Παύλου. Στη συνέχεια αναθεωρήσαμε τον σχεδιασμό μας και κινηθήκαμε ανατολικότερα και κάποια στιγμή τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής μπορέσαμε να περιορίσουμε τη φωτιά πάνω από την Αγία Γαλήνη. Τις πρώτες πρωινές ώρες την Κυριακή επιχείρησαν τα εναέρια μέσα και έσβησαν οι εστίες της φωτιάς. Συνολικά τα στρέμματα τα οποία κάηκαν είναι 8.000 από τα οποία τα 5.000 είναι δασική έκταση το 1,5 στρέμμα είναι χορτολιβαδική έκταση και το 1,5 γεωργική καλλιεργήσιμη έκταση. Κάηκαν εκτάσεις στους οικισμούς στα Κάτω Σακτούρια, τον Άγιο Γεώργιο, τον Άγιο Παύλο και την Αγία Γαλήνη. Κάηκαν και κάποιες εγκαταστάσεις, ένα τροχόσπιτο, μία πρόχειρη εγκατάσταση στον Άγιο Παύλο. Στην επιχείρηση της πυρόσβεσης συμμετείχαν 27 οχήματα, 70 άνδρες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ καθοριστική ήταν η συνδρομή των δήμων και των κοινοτήτων Μοιρών, Μεσσαράς και Αγίου Βασιλείου. Ήταν μια μεγάλη κινητοποίηση με ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες με πολύ ισχυρούς ανέμους. Μια άκρως επικίνδυνη πυρκαγιά και με τις παρούσες συνθήκες το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούσε να επιτευχθεί επετεύχθη. Ευχαριστούμε όλους τους φορείς και τους κατοίκους που βοήθησαν. Πρέπει να τονιστεί ότι όλο αυτό έγινε μόνο με τις επίγειες δυνάμεις και ότι δεν είχαμε τη συνδρομή των εναέριων μέσων. Μέριμνα μας ήταν η ασφάλεια του προσωπικού, διότι ανά πάσα ώρα και στιγμή η φωτιά μπορούσε να περικυκλώσει και να κάψει ανθρώπους» ανέφερε o κ. Ακουμιανάκης.
Για τα αίτια της πυρκαγιάς δεν υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο ενώ την υπόθεση χειρίζεται το Ανακριτικό Τμήμα της Π.Υ Ρεθύμνου.
Μετρά πληγές ο δήμος Αγίου Βασιλείου
Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε πως η περιοχή μετατράπηκε σε κρανίου τόπο αφού αποτεφρώθηκαν 25.000-30.000 στρέμματα γης, ελαιώνες, αμπελώνες, βοσκότοποι, καθώς επίσης αρκετά κτίσματα, αποθήκες, κοτέτσια, ποιμνιοστάσια, ενώ οι πύρινες γλώσσες έγλειψαν αυλές σπιτιών και ξενοδοχείων. Ο ίδιος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στο έργο της πυρόσβεσης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους εθελοντές του δήμου Αγ. Βασιλείου.
«Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου που κατέγραψαν τις ζημίες μας ανέφεραν για μια αποτεφρωμένη έκταση 25.000-30.000 στρεμμάτων. Η φωτιά μπήκε στις αυλές σπιτιών και ξενοδοχείων, έκαψε πέργκολες και κατέστρεψε ολοσχερώς μια αγροικία στον Αγ. Γεώργιο και η περιοχή μας έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο. Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τους εθελοντές του δήμου μας που με 12 αμάξια ρίχτηκαν αμέσως στη μάχη με τις φλόγες. Έχουμε 17 αυτοκίνητα, τα πέντε είχαν παραμείνει στη δημοτική ενότητα Φοίνικα και βρισκόταν σε επιφυλακή. Ήταν ένα μέτρο που ξεκίνησε η προηγούμενη δημοτική και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το συνεχίσουμε» είπε ο Γ. Ταταράκης.
Πρόσθεσε παράλληλα ότι είχε επικοινωνία με τους υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας, τον Περιφερειάρχη και την Αντιπεριφερειάρχη οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι θα συμβάλλουν με κάθε τρόπο για την αποκατάσταση των ζημιών. «Ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε για μια πίστωση και ήδη έστειλα το σχετικό αίτημα για την επιχορήγηση του δήμου ώστε να αποκατασταθούν οι βασικές υποδομές, όπως είναι τα δίκτυα άρδευσης, ύδρευσης, η οδοποιία. Είχα επικοινωνία και με τον κ. Ξανθό, τον περιφερειάρχη και την κ. Λιονή, που επισκέφτηκε την περιοχή, με διαβεβαίωσαν ότι θα καταβάλουν προσπάθειες ώστε να ενισχύσουν οικονομικά τον δήμο. Είχα επικοινωνία και με τον κ. Κεφαλογιάννη. Η καταγραφή των ζημιών για το ζωικό κεφάλαιο ξεκίνησε και περιμένουμε τις επόμενες μέρες κλιμάκια του ΕΛΓΑ» ανέφερε.
Την περιοχή επισκέφτηκε η αντιπεριφερειάρχης με τον δήμαρχο Αγ. Βασιλείου
Την καμένη έκταση επισκέφτηκε μαζί με τον δήμαρχο της περιοχής Γ. Ταταράκη η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή το πρωί της Κυριακής. Η ίδια έκανε λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή, με τεράστιες απώλειες σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Όπως τόνισε ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΓΛΑ ενώ και ο δήμος προχωρά στην καταγραφή των ζημιών του οδικού δικτύου και των δικτύων άρδευσης. Όπως τόνισε η κ. Λιονή ήδη από την Κυριακή υπήρξε επικοινωνία της ίδιας και του δημάρχου της περιοχής με τους υπουργούς Π. Κουρουμπλή και Α. Ξανθό από τους οποίους ζητήθηκε οικονομική ενίσχυση και συνδρομή.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι είχε επικοινωνία με τον δήμαρχο αλλά και με το ΥΠΕΣ για να γίνει μια παρέμβαση στην περιοχή: «Είχα επικοινωνία με τον δήμαρχο του Αγίου Βασιλείου και ήδη καταγράφονται οι ζημιές. Αυτό το οποίο θα κάνουμε εμείς είναι να ενισχύσουμε μία παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών, η οποία θα διευκολύνει τη γρήγορη όσο είναι δυνατόν κάλυψη των ζημιών διότι είναι μία πολύ μεγάλη καταστροφή. Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στον νότο του νομού μας. Χρειάζεται προφανώς ένα πιο οργανωμένο σύστημα αντιπυρικής προστασίας και χρειάζεται και οι αρχές και οι αρμόδιες υπηρεσίες να είναι πιο συντονισμένες. Σ’ αυτή τη φάση αυτό που προέχει είναι μία ανακούφιση προς τους ανθρώπους που έχουν χάσει ένα κομμάτι από την περιουσία τους και η αποκατάσταση των ζημιών, τα υπόλοιπα θέλουν ένα ευρύτερο σχεδιασμό τον οποίο και εγώ σαν ευρύτερος υπουργός είμαι διατεθειμένος να συνεισφέρω και να βοηθήσω».
Σε σχετικές δηλώσεις της η Μαρία Λιονή επεσήμανε: «Ήταν μια μεγάλη φωτιά σε μια μεγάλη έκταση στο νότο του Ρεθύμνου, γύρω στις 20-25 χιλιάδες στρέμματα γης κάηκαν. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Υπάρχουν τεράστιες απώλειες σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, πάρα πολλές ζημιές στο οδικό δίκτυο και επαρχιακό δίκτυο, ειδικά στο αγροτικό και δημοτικό δίκτυο, όπως επίσης μεγάλες καταστροφές στα δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης. Κάηκαν ολοσχερώς πολλά χιλιόμετρα λάστιχα που ήταν δεξιά και αριστερά των δρόμων. Την Κυριακή υπήρξε επικοινωνία με τους κ. κ. Ξανθό και Κουρουμπλή, οι οποίοι υποσχεθήκαν ότι θα υπάρξει οικονομική στήριξη και συμπαράσταση από το υπουργείο Εσωτερικών. Και η περιφέρεια Κρήτης όμως επικοινώνησε με τον υπουργό Εσωτερικών και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα από οικονομικής άποψης , έτσι ώστε τουλάχιστον τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γίνουν σε ότι αφορά την αποκατάσταση των δικτύων άρδευσης να γίνουν το συντομότερο δυνατόν».
Η κ. Λιονή δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον αγώνα που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση της φωτιάς: «Οφείλω να αναφερθώ στην αυτοθυσία των πυροσβεστών. Πρέπει να ευχαριστήσουμε δημόσια την πυροσβεστική υπηρεσία, διότι δεν είχαμε ούτε ανθρώπινες απώλειες, ούτε σωματικές βλάβες και βέβαια δεν είχαμε απώλειες σπιτιών» επεσήμανε η αντιπεριφερειάρχης.
Αποζημιώσεις για τους πληγέντες ζητά με ερώτηση του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο Β. Κεγκέρογλου
Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών κατέθεσε ο Γραμματέας της Κ.Ο Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου για την καταστροφική πυρκαγιά στον Ν. Ρεθύμνου.
Ο βουλευτής με την ερώτηση του φέρνει στη βουλή το θέμα της καταστροφικής πυρκαγιάς και ζητά να τρέξουν οι διαδικασίες για να αποζημιωθούν οι πολίτες που επλήγησαν αλλά και οι Δήμοι προκειμένου να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των υποδομών, των δικτύων άρδευσης και ύδρευσης κ.λπ.