Τον περασμένο Δεκέμβρη το Ίδρυμα Ωνάση διοργάνωσε στη Στέγη Ωνάση το επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Μία Ημέρα Αφιερωμένη Στη Σεξουαλική Αγωγή», όπου βρέθηκε προσκεκλημένη η συγγραφική ομάδα του βραβευμένου προγράμματος σεξουαλικής αγωγής WAS2019 «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις» και μέλη της Επιτροπής του Δήμου Ρεθύμνου για την προαγωγή της σεξουαλικής αγωγής.
Τη συγγραφική ομάδα που αποτελείται από τη Μαργαρίτα Γερούκη, τ. σχολική σύμβουλος, την Έλενα Βιταλάκη, ΙΔΕΠ Πανεπιστημίου Κρήτης, την Αθηνά Τριαματάκη, εκπαιδευτικό-εμψυχώτρια και τη Δέσποινα Μαυράκη, εκπαιδευτικό, εκπροσώπησε η Μαργαρίτα Γερούκη, τ. σχολική σύμβουλος και μέλος της συγγραφικής ομάδας, η οποία συμμετείχε ως επιστημονική συνεργάτης στις εργασίες του συνεδρίου. Η ίδια παρουσίασε τον «Φρίξο», βραβευμένο πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας-ΙΕΠ, ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε από το Ρέθυμνο με την Υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνου-Τμήμα Παιδείας.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου οι διοργανωτές ανοίξανε μια μεγάλη συζήτηση για τη Σεξουαλική Αγωγή. Πόσα πράγματα γνωρίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι για το σώμα τους; Για το φύλο τους; Για το σεξ; Πόσα από τα πράγματα που γνωρίζουν προέρχονται από έγκυρη πηγή πληροφόρησης;
Σημαντική αναφορά έγινε στην αναγκαιότητα εφαρμογής προγραμμάτων Σεξουαλικής Αγωγής στα σχολεία τα οποία όμως θα πρέπει να ξεκινούν και να εφαρμόζονται από νωρίς στην παιδική ηλικία αλλά και να συνεχίζονται στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή ώστε να μπορούν, παιδιά και νέοι, να απολαμβάνουν τη σεξουαλικότητά τους με ΥΓΕΙΑ και να νιώθουν ασφαλείς μέσα στις σχέσεις που διαμορφώνουν.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλας και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Ιωάννης Αντωνίου.
Προσκεκλημένοι μεταξύ άλλων ομιλητές ήταν ο Dr. Pedro Nobre, πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού για τη Σεξουαλική Υγεία, Ο Dr. Osmo Kontula, ερευνητής καθηγητής, Ερευνητικό Ινστιτούτο Πληθυσμού, Οικογενειακή Ομοσπονδία της Φινλανδίας, υπεύθυνος του τομέα Σεξουαλικής Αγωγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία κι επίσης Επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, κοινωνιολόγοι, οικογενειακοί ψυχοθεραπευτές, εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και φορείς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική υγεία.
Η συγγραφική ομάδα του «Φρίξου» συνεχίζει τις δράσεις ενημέρωσης που αφορούν τη σεξουαλική αγωγή και το πρόγραμμα του «Φρίξου» προσκεκλημένοι από Δήμους και διάφορους φορείς ανά την Ελλάδα.