Οι καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου, τα μέλη του οποίου θα κληθούν να εγκρίνουν ή όχι την πρόταση του Γραφείου της Παλιάς Πόλης, η οποία είχε τεθεί σε διαβούλευση και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αφορά επί της ουσίας στην τροποποίηση της κανονιστικής του 2009.
Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει ο διευθυντής του Γραφείου Παλιάς Πόλης, στη μελέτη που έγινε ελήφθησαν υπ’ όψιν η δυναμική ανάπτυξης της παλιάς πόλης από τότε μέχρι σήμερα, τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν αλλά και οι ανάγκες κατοίκων και επιχειρηματιών. Στόχος σύμφωνα και με την εισήγηση είναι η αρμονική συνύπαρξη κατοίκων και επιχειρηματιών, ενώ σε προτεραιότητα βρίσκεται η προστασία του χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου ως παραδοσιακού και κηρυγμένου μνημείου, η συνέχιση της ομαλής διαβίωσης των κατοίκων του, η αναγκαιότητα της ανεμπόδιστης κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων και ειδικά των ΑμεΑ και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης, η κάλυψη των λογικών αναγκών των καταστημάτων που λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν στην Παλιά Πόλη και η λειτουργία του ως βασικού πυρήνα τουρισμού και αναψυχής της πόλης του Ρεθύμνου.
Η επιβολή της τάξης και η διαφύλαξη της νομιμότητας στο ιστορικό κέντρο αποτελεί βασικό ζητούμενο, το οποίο η δημοτική αρχή εκτιμά ότι περιφρουρείται μέσα από αυτή την κανονιστική απόφαση, η οποία υπολογίζεται ότι θα έχει τριετή διάρκεια.
Από την άλλη πάντως οι κάτοικοι της περιοχής είχαν εξαρχής εκφράσει τη διαφωνία τους για την κανονιστική αυτή, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει σε αυτή να συμπεριληφθούν σειρά ζητημάτων που απασχολούν το ιστορικό κέντρο και τα οποία επί σειρά ετών παραμένουν άλυτα οδηγώντας, όπως υποστηρίζουν, σε υποβάθμιση την Παλιά Πόλη και σε αλλοίωση της φυσιογνωμίας και του ιστορικού τους χαρακτήρα.
Διαφωνούν με την πρόταση οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου
Κάθετα αντίθετοι με την τροποποίηση της κανονιστικής απόφασης που αφορά στις καταλήψεις του δημόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσματα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, εμφανίζονται οι κάτοικοι της περιοχής του. Οι ίδιοι καυτηριάζουν την προτεινόμενη τροποποίηση της κανονιστικής, υποστηρίζοντας πως όχι μόνο προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, χωρίς να αφήνει ελεύθερο χώρο για τους πεζούς, αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ως προς τη διαφύλαξη της νομιμότητας και τη διαφύλαξη των κοινόχρηστων χώρων.
Ο Σύλλογος Κατοίκων της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου, ξεκαθαρίζει τη θέση του υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση ουσιαστικά επιβαρύνει το ιστορικό μνημείο με περαιτέρω ηχορρύπανση, αδυναμία ελεύθερης διέλευσης πεζών, αλλά και οχημάτων έκτακτης ανάγκης, όπως τα πυροσβεστικά και τα ασθενοφόρα, ενώ συνολικά αλλοιώνει τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της Παλιάς Πόλης. Επαναλαμβάνουν μάλιστα τη θέση τους ότι η κανονιστική έπρεπε να αφορά τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ιστορικό κέντρο.
Ειδικότερα, στην επιστολή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου, εκφράζει την αντίθεσή του στην προτεινόμενη τροποποίηση της 25/9 κανονιστικής του Δ.Σ. του Δήμου Ρεθύμνου, η οποία παρουσιάστηκε στις 11 Απριλίου 2016, επειδή περιορίζεται στη χωροθέτηση των καταλήψεων στο ιστορικό κέντρο της πόλης και δεν ασχολείται με τα σημαντικά προβλήματα των μόνιμων κατοίκων της. Ουσιαστικά αυξάνει τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων χωρίς να προβλέπει και να διαφυλάσσει τη νομιμότητα και την ορθή χρήση του δημόσιου χώρου.
Είμαστε υπέρ του επιχειρείν, από την στιγμή που ακολουθεί και σέβεται τους νόμους, και χαιρόμαστε που υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός επαγγελματιών που δραστηριοποιείται αντίστοιχα. Με την προτεινόμενη όμως τροποποίηση ένα μεγάλο μέρος της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου καταλαμβάνεται από τραπεζοκαθίσματα, χωρίς όπως έχει αποδειχτεί όλα αυτά τα χρόνια, να υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου και αντιμετώπισης των παραβιάσεων, με αποτέλεσμα τη γιγάντωση των προβλημάτων (κατάληψη περισσότερου δημόσιου χώρου, παρεμπόδιση κυκλοφορίας πεζών, αύξηση ηχορύπανσης, αδυναμία κυκλοφορίας πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων σε περίπτωση κινδύνου, αλλοίωση χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου).
Στην πραγματικότητα, όπως είναι φανερό από τους σχετικούς χάρτες, καταργεί και τις χρήσεις γης, που το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ψηφίσει, καθώς στις περιοχές γενικής χρήσης, η χωροθέτηση ή αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ντόπιων κατοίκων και σταδιακά την εγκατάλειψη της κατοικίας. Εξέλιξη που ο Δήμος μας, δημοσίως τουλάχιστον, ισχυρίζεται ότι απεύχεται. Αδιαμφισβήτητη απόδειξη, αποτελεί η μείωση του πληθυσμού της Παλιάς Πόλης ανάμεσα στις δύο απογραφές (2001 και 2011) και η επιτόπια ερεύνα στις περιοχές του ιστορικού κέντρου όπου κυριαρχούν τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής.
Μας προκαλεί επίσης έκπληξη η συνεχής και διαχρονική απουσία τόσο της Εφορείας Αρχαιοτήτων της πόλης μας, όσο και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων από τους φορείς που καλείτε για διαβούλευση ή γνωμοδότηση, όπως επίσης και το γεγονός ότι συστηματικά αγνοούνται δικές μας προτάσεις σε θέματα και προβλήματα του ιστορικού κέντρου και ιδιαίτερα του δακτυλίου.
Πάντως, είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε μια νέα, διευρυμένη κανονιστική για την Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, που θα τοποθετείται και θα λύνει χρόνια προβλήματα, με σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά και στα νόμιμα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξαιρέτως. Γι’ αυτό και προτείνουμε τη σύγκληση της επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου μας, με θέμα τον σχεδιασμό, τη λειτουργία και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου με ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας.
Παρακαλούμε τέλος, όπως μας χορηγήσετε επίσημα αντίγραφα όλων των έως τώρα κανονιστικών και των τροποποιήσεών τους, καθώς και τα νομιμοποιητικά έγγραφα τροποποίησης των χρήσεων γης για την παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Σε περίπτωση δε, ψήφισης από το Δημοτικό Συμβούλιο της νέας τροποποίησης για τα τραπεζοκαθίσματα, παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε την έγγραφη αποδοχή της, καθώς και την αντίστοιχη υπηρεσιακή ανάληψη ευθύνης εκ μέρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά τα μέλη του συλλόγου μας και να μπορούν να προβούν στις κατά τον νόμο ενέργειες, σε περίπτωση που απαιτηθεί».
Η πρόταση του Δήμου Ρεθύμνου
Η χωροθέτηση των καταλήψεων στους δρόμους του ιστορικού κέντρου έγινε σύμφωνα με την παρακάτω κατηγοριοποίηση:
1. Κατάληψη και από τις δύο πλευρές του δρόμου με ελάχιστο διάδρομο 2.50μ.
Αφορά οδούς με μεγάλο πλάτος όπου είναι δυνατή η διέλευση Ι.Χ. αυτοκινήτων και οχημάτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Αφορά την περίπτωση της οδού Τζανέ Μπουνιαλή και τμήμα της οδού Βερνάδου.
2. Κατάληψη με ελάχιστη απόσταση από την απέναντι πλευρά 2.50μ.
Αφορά οδούς με μεγάλο πλάτος όπου είναι δυνατή η διέλευση Ι.Χ. αυτοκινήτων και οχημάτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Αφορά τις περιπτώσεις των οδών Αγίας Βαρβάρας, Μανιουδάκη, Μεσολογγίου, Χειμάρρας και τμήμα της οδού Βερνάδου.
3. Κατάληψη και από τις δύο πλευρές του δρόμου με ελάχιστο διάδρομο 1.50μ.
Αφορά οδούς με μικρό πλάτος όπου δεν είναι δυνατή η διέλευση Ι.Χ. αυτοκινήτων και οχημάτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και όπου το συγκεκριμένο πλάτος κρίνεται απαραίτητο για την διέλευση πεζών.
Αφορά τις περιπτώσεις τμημάτων των οδών Ραδαμάνθυος και Μοσχοβίτου.
4. Κατάληψη με ελάχιστη απόσταση από την απέναντι πλευρά 1.50μ.
Αφορά οδούς με μικρό πλάτος όπου δεν είναι δυνατή η διέλευση Ι.Χ. αυτοκινήτων και οχημάτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και όπου το συγκεκριμένο πλάτος κρίνεται απαραίτητο για την διέλευση πεζών.
Αφορά τις περιπτώσεις των οδών Επιμενίδου, Μοσχοβίτη, Ξανθουδίδου, Φωτάκη και τμήμα της οδού Ραδαμάνθυος.
5. Κατάληψη σε πλατείες και πλατέματα όπου, κατά περίπτωση, προβλέπεται ειδικός σχεδιασμός.
Αφορά πλατείες όπως η Ηρώων (Αγνώστου), Ηρώων Πολυτεχνείου, Καραολή & Δημητρίου, Παπαϊωάννου (Κυρίας των Αγγέλων), Τίτου Πετυχάκη, Κρήνης Ριμόντι και Φραγκιαδάκη, καθώς και πλατέματα όπως σε τμήμα της οδού Αρκαδίου (περιοχή Λότζια), στο βόρειο τμήμα της οδού Κατεχάκη, στο βόρειο τμήμα της οδού Μανουσάκη (Αγ.Αντώνιος), στο ανατολικό τμήμα της οδού Παλαιολόγου (περιοχή Λότζια) και τμήμα της οδού Αργυροπούλων (σκαλοπάτια).
Αφορά σημεία εκτός Ιστορικού Κέντρου και σε επαφή με αυτό όπως στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, το ανατολικό τμήμα της οδού Λέλας Κούνουπα, καθώς και το δυτικό τμήμα της οδού Καψάλη.