Τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Ρεθύμνου θα συζητηθούν σε τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί εκτός απρόοπτου στις 5 Φεβρουαρίου. Στη συνεδρίαση αυτή θα προσκληθούν προκειμένου να παραβρεθούν η αντιπεριφερειάρχης, οι δυο βουλευτές του νομού και ο νέος διοικητής του Γ.Ν.Ρ.
Χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η διευθύντρια της παθολογικής κλινικής και ο πρόεδρος της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών θέλησαν να ενημερώσουν τα μέλη του συμβουλίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού.
Παρά το γεγονός ότι είχε αποφασιστεί να γίνει τακτική συνεδρίαση οι γιατροί με την αιτιολογία ότι πρόκειται για κατεπείγον θέμα θέλησαν να ενημερώσουν το σώμα.
Οι γιατροί τόνισαν ότι η παθολογική κλινική λειτουργεί οριακά με δυο παθολόγους υποστηρίζοντας ότι παρά τις προσπάθειες της 7ης ΥΠΕ οι λύσεις που δίνονται είναι εμβαλωματικές και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Οι ίδιοι ζήτησαν την στήριξη του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να προκηρυχτούν κάποιες μόνιμες θέσεις νωρίτερα από τις άλλες και παράλληλα κάλεσαν το δημοτικό συμβούλιο να συνδράμει όπως μπορεί στη διευκόλυνση των γιατρών ως προς την παραμονή τους στο Ρέθυμνο.
Μεταξύ άλλων η διευθύντρια της παθολογικής κλινικής, Ελένη Ιωαννίδου, αναφέρθηκε στις προκηρύξεις που έγιναν δυο φορές και οι θέσεις των παθολόγων έμειναν ακάλυπτες, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από γιατρούς. Αναφέρθηκε στις δύσκολες, αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην κλινική, ώστε αυτή να παραμένει ανοιχτή και να εξυπηρετεί τους Ρεθεμνιώτες υποστηρίζοντας πως το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.
«Η προκήρυξη για τις μόνιμες θέσεις δεν έχει γίνει ακόμα, αλλά και να γίνει οι γιατροί θα έρθουν μετά από ένα χρόνο. Περιμένουμε την στήριξη του δημοτικού συμβουλίου να συστρατευτεί και να ζητήσουμε όλοι μαζί να γίνει η προκήρυξη των θέσεων άμεσα και κατ’ εξαίρεση» είπε μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του ο Ηλίας Σαμιώτης, είπε: «Μας βοηθά η ΥΠΕ, δεν λέμε ότι δεν μας βοηθά, απλά ο τρόπος δεν είναι αποτελεσματικός. Αυτό συνέβη αφενός λόγω των αποχωρήσεων και αφετέρου επειδή δεν έχουμε ειδικευόμενους. Από 56 θέσεις υπηρετούν μόλις 20. Η μια πρόταση είναι να ζητήσουμε κάποιες από τις 15 μόνιμες θέσεις της προκήρυξης, – οι υπερεπείγουσες- να βγουν κατά προτεραιότητα. Ζητάμε να γίνει μια κουβέντα, να δώσουμε κίνητρα σε συναδέλφους να βοηθήσει ο δήμος την κατάσταση».
Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να γίνει αυτή η συνεδρίαση παρουσία όλων των θεσμικών. Όπως εξήγησε το θεσμικό πλαίσιο του δήμου δεν αφήνει πολλά περιθώριο έμπρακτης στήριξης του προβλήματος υποστελέχωσης, όμως, όπως είπε ότι μπορεί να κάνει ο δήμος σε διευκολυντικό επίπεδο θα το κάνει, επισημαίνοντας ότι στο ανθρώπινο και εθελοντικό επίπεδο θα επιστρεφτεί η κοινωνία, η οποία είναι ευγνώμων για το νοσοκομείο.
Ο κ. Νίνος ζήτησε από τον δήμαρχο να διερευνήσει το μοντέλο που εφαρμόζεται στο νησί της Μυκόνου σε σχέση με τους γιατρούς, κάτι που ο δήμαρχος απέρριψε τονίζοντας ότι αυτό δεν αφορά το νησί της Κρήτης.