Στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη σχετική έγκριση βρίσκεται η σύμβαση του μεγάλου οδικού έργου που αφορά στο τμήμα Αρμένοι-Παλέ, έργο το οποίο, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, θα ξεκινήσει αρχές του έτους, αφού μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου θα έχει γίνει η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο εργολάβο.
Το έργο έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 16,5 εκ. ευρώ, ενώ συμφώνα με τη σύμβαση ο χρόνος περάτωσης του έργου είναι οι 30 μήνες.
Όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, η Περιφέρεια Κρήτης έχει ήδη καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό του 1,7 εκ. ευρώ, που αφορά στις αποζημιώσεις των δικαιούχων για τις απαλλοτριώσεις που απαιτούνται για τη διάνοιξη του δρόμου και κάλεσε τους ενδιαφερομένους, που ακόμα δεν έχουν μεριμνήσει για την πληρωμή τους, να συμβουλευτούν τους δικηγόρους τους για την αναγνώρισή τους.
Ειδικότερα, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή ανέφερε: «Είμαστε στη διαδικασία του ελέγχου της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και εκτιμούμε ότι στις αρχές του έτους θα εγκατασταθεί ο εργολάβος και θα ξεκινήσει το έργο».
Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα Αρμένοι-Παλέ αφορά νέα χάραξη μήκους 10 χιλιομέτρων (παρακάμπτεται ο οικισμός των Αρμένων από ανατολικά). Αντικείμενο της εργολαβίας είναι η αναβάθμιση δύο οδικών τμημάτων: Τμήμα Α (παράκαμψη Αρμένων συνολικού μήκους 3,8 χλμ.) και τμήμα Β (μεταξύ των διασταυρώσεων προς Αμπελάκι και προς Αγ. Βασίλειο, συνολικού μήκους 2,8 χλμ.). Στα παραπάνω τμήματα περιλαμβάνεται μέριμνα για κάθετες συνδετήριες οδούς, έργα αποστράγγισης, οδοστρωσία, ασφαλτικά, έργα σήμανσης, φυτεύσεις κ.λπ. Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι τριάντα (30) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Το έργο Αρμένοι-Παλέ αποτελεί το πρώτο βήμα για την κατασκευή του Νότιου Οδικού άξονα Κρήτης, που σχεδιάζεται μεταξύ Αρμένων και Αγίας Γαλήνης, ο οποίος αναμένεται να λύσει τα σοβαρά καθημερινά προβλήματα, θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής και θα ελαχιστοποιήσει χρονικά τις αποστάσεις, καθώς όπως υπολογίζεται μετά την ολοκλήρωσή του, η διαδρομή Ρέθυμνο – Αγία Γαλήνη θα διανύεται σε περίπου μισή ώρα. Η μελέτη του έργου προβλέπει ουσιαστικά νέα χάραξη στον υφιστάμενο δρόμο, μήκους 6,8 χιλιομέτρων.
Αναμένεται η υπουργική έγκριση για τη χρηματοδότηση της μελέτης του υποστηρικτικού δικτύου του ΝΟΑΚ
Τις μελέτες για το τμήμα του Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης από τους Αρμένους μέχρι και τον Άγιο Δημήτριο, μήκους 28 περίπου χιλιομέτρων, έχει χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Κρήτης με συνολικό προϋπολογισμό 3,4 εκ. ευρώ.
Η ολοκλήρωση των μελετών αποτελεί το πρώτο και βασικό βήμα για να μπορέσει να μπει σε τροχιά υλοποίησης ο νότιος οδικός άξονας, στον οποίο δίδει ιδιαίτερη έμφαση η Περιφέρεια, καθώς το έργο αυτό αναμένεται να δώσει νέα αναπτυξιακή ώθηση στην πρώην επαρχία Αγίου Βασιλείου συνδέοντας τον βορρά με τον νότο της Κρήτης με ένα δίκτυο σύγχρονο, ασφαλές και λειτουργικό, ελαχιστοποιώντας παράλληλα και την απόσταση.
Παράλληλα, η Περιφέρεια Κρήτης θα χρηματοδοτήσει τις μελέτες που αφορούν στο υποστηρικτικό δίκτυο, δηλαδή τα οδικά τμήματα που θα συνδέουν τα χωριά και τις κοινότητες του δήμου Αγίου Βασιλείου με τον Νότιο Οδικό Άξονα Κρήτης. Ο προϋπολογισμός των μελετών αυτών εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 700.000 ευρώ. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου η περιφέρεια έχει ήδη αποστείλει τα τεχνικά δελτία στο υπουργείο Ανάπτυξης και αναμένεται η σχετική έγκριση για τη χρηματοδότηση της μελέτης. Μετά από αυτό το κονδύλι πρέπει να εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο και την οικονομική επιτροπή της περιφέρειας για να ακολουθήσει η δημοπράτηση της.
Σε ότι αφορά το οδικό τμήμα Σπήλι-Αγ. Δημήτριος έχει εγκεκριμένες μελέτες που βρίσκονται στο στάδιο της οριστικοποίησης. Για το τμήμα Παλέ-Σπήλι είναι σε εξέλιξη οι μελέτες. «Η Περιφέρεια έχει καταθέσει τεχνικό δελτίο στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να εγκρίνει τη δαπάνη για την εκπόνηση της μελέτης που θα δημοπρατήσουμε. Το υποστηρικτικό δίκτυο θα συνδέει όλες τις δημοτικές κοινότητες, χωριά μικρά και μεγάλα με τον ΝΟΑΚ, ο οποίος πλέον θα είναι ένας δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, διπλής κατεύθυνσης, που δεν θα περνά μέσα από κανένα χωριό. Θα υπάρχουν είσοδοι και έξοδοι για όλα τα χωριά και τις κοινότητες. Για την περιφέρεια Κρήτης και φυσικά για την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου τα έργα αυτά είναι ύψιστης σημασίας καθώς αναμένεται να αναβαθμίσουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και των διερχόμενων οδηγών. Ο ΝΟΑΚ χαρακτηρίστηκε από το περιφερειακό συμβούλιο ως διευρωπαϊκό δίκτυο στο χωροταξικό σχέδιο καθώς είναι ο άξονας που συνδέει τον βορρά με τον νότο. Επομένως επειδή θέλουμε ισόρροπη ανάπτυξη και ο βορράς έχει κορεστεί, θέλουμε με έναν τρόπο σωστό όμως να αναπτυχτεί και ο νότος. Για να γίνει αυτό χρειάζονται και συνδέσεις μεταφοράς. Άρα ο ΝΟΑΚ είναι ένα αναπτυξιακό έργο για τον νομό» τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή.