Ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κρήτης πρόκειται να τεθεί επί τάπητος σε τεχνική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αθήνα. Οι περιφερειάρχες Αττικής, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης έχουν κληθεί σε ειδική συνάντηση από υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παράγοντες του αρμόδιου υπουργείου, με σκοπό να αναπτύξουν τον σχεδιασμό που έχουν εκπονήσει για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι συγκεκριμένες τέσσερις Περιφέρειες θεωρούνται περισσότερο προετοιμασμένες τεχνικά, ενώ διαθέτουν μελέτες «ώριμες» και έτοιμες προς ένταξη στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου.
Επομένως συμμετέχουν στη σύσκεψη αυτή, με την παρουσία στελεχών της Ευρώπης και του υπουργείου, προκειμένου ο πολυαναμενόμενος σχεδιασμός τους να μπει σε τροχιά υλοποίησης.
Η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κρήτης, που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2013, δίνει έμφαση στην ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος και θεωρείται ότι θα προσφέρει λύσεις σε ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το νησί εδώ και πολλά χρόνια.
Κεντρική φιλοσοφία της νέας διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί, σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί από την περιφερειακή αρχή, είναι η μετατροπή της Κρήτης σε μια κοινωνία που θα προστατεύει το περιβάλλον και θα επιδιώκει να αποφεύγει τη δημιουργία αποβλήτων, ενώ θα χρησιμοποιεί τα απόβλητα ως πόρο.
Εν αναμονή της δρομολόγησης του έργου του ΧΥΤΑ Αμαρίου
Από τον περιφερειακό σχεδιασμό δεν εξαιρείται η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, καθώς στα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν εντάσσεται η αποκατάσταση, επέκταση και αναβάθμιση του ΧΥΤΑ Αμαρίου, του μοναδικού χώρου υγειονομικής ταφής που εξυπηρετεί τους Δήμους Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου και Ανωγείων. Μάλιστα, η δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στα όρια των Δήμων Αρκαδίου και Αμαρίου, αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης και εκτιμάται ότι το Ρέθυμνο, μαζί με τον Δήμο Χερσονήσου, θα είναι οι δυο περιοχές που θα εξασφαλίσουν άμεσα χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Συνολικά, ο προϋπολογισμός των έργων που πρόκειται να υλοποιηθούν στο νησί ανέρχεται στα 140 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 33 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα διατεθούν για τη δημιουργία μονάδας μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης στη θέση ΧΥΤΑ Αμαρίου, ενώ στη μελέτη συμπεριλαμβάνεται και η αποκατάσταση του παλαιού κυττάρου.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για έργο πρώτης προτεραιότητας για το Νομό Ρεθύμνου, αφού ο σημερινός ΧΥΤΑ λειτουργεί οριακά.
Για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, προτείνεται η κατασκευή μονάδας Μηχανικής Διαλογής και Επεξεργασίας στο ΧΥΤΑ Αμαρίου που θα δέχεται:
– 7.300 τόνους προδιαλεγμένου οργανικού, που θα οδηγείται προς κομποστοποίηση.
– 8.800 τόνους προδιαλεγμένων αποβλήτων συσκευασίας, που θα οδηγούνται προς μηχανική διαλογή.
– 35.600 τόνους σύμμεικτων ΑΣΑ που θα οδηγούνται προς μηχανική διαλογή και βιολογική επεξεργασία.
Η μελέτη που προβλέπει την αποκατάσταση του σημερινού χώρου εναπόθεσης απορριμμάτων και την δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Αμάρι, έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η δρομολόγηση των διαδικασιών για την απορρόφηση των κονδυλίων.
Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για την ανακύκλωση
Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της Περιφέρειας για την ανακύκλωση των απορριμμάτων στην Κρήτη, στηρίζεται σε δυο άξονες. Προβλέπει τα εξής:
– Διαλογή στην πηγή.
-Μικρές αποκεντρωμένες-ήπιας τεχνολογίας μονάδες διαχείρισης (μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης) από τις οποίες θα προκύπτουν μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών (γυαλί-χαρτί-πλαστικό-σίδερο-αλουμίνιο) και κομπόστ (εδαφοβελτιωτικό υλικό).
Για τον σκοπό αυτό θα γίνεται διαχωρισμός των απορριμμάτων σε κάδους ανακύκλωσης για: ανακυκλώσιμες συσκευασίες, απόβλητα κουζίνας, έντυπο χαρτί, υπολείμματα-σύμμεικτο.
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι η πρώτη Περιφέρεια πανελλαδικά που επικαιροποιεί τον ΠΕΣΔΑΚ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων) με βάση την οδηγία 2008/98 που δίνει έμφαση στην ανακύκλωση, και στην προστασία του περιβάλλοντος, με την κατάργηση της καύσης απορριμμάτων.