Προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής φόρμουλας για την υπόθεση του χρέους επιδιώκει η κυβέρνηση και με αυτές τις οδηγίες βρίσκονται από σήμερα, Πέμπτη, στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν την Παρασκευή και ολοκληρώνονται την Κυριακή.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει στην Ουάσινγκτον συναντήσεις με όλους τους κορυφαίους παράγοντες της διαπραγμάτευσης.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των επαφών του έχει ως εξής:
Παρασκευή
Στις 16:00 συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Στις 16:30 συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Στις 20:10 συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στις 20:45 συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.
Σάββατο
Στις 20:40 συνάντηση με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Άντι Μποκολ.
Στις 21:30 συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.
Στις 00:15 συνάντηση με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.
Τα ατού της ελληνικής πλευράς
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία ανακοινώνονται σήμερα και πρόκειται να επιβεβαιωθούν από τη Eurostat τη Δευτέρα, θα δείχνουν ότι η Ελλάδα όχι μόνο έχει πιάσει το στόχο για 0,5% πλεόνασμα το 2016, αλλά βρίσκεται πάνω από το 3,5%.
Πρόκειται για ένα βασικό ατού της κυβέρνησης, μαζί με την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ. Το Ταμείο παραδέχθηκε χθες, Τετάρτη, την επίτευξη υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016, αναθεωρώντας την πρόβλεψή του στο 3,3% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, αν και εκτιμά ότι για το 2017 τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά, υποστηρίζει ότι από το 2018 και τουλάχιστον έως το 2022 οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι το ΔΝΤ έπεσε έξω -κατά πολύ- στις προβλέψεις του για το 2016, αναμένεται ν’ αξιοποιηθεί ανάλογα από την ελληνική αντιπροσωπεία.
Λαγκάρντ: «Πρέπει ν’ αποφασιστούν «πιο λογικά» πρωτογενή πλεονάσματα»
Τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι «πιο λογικά», διότι αυτά θα καθορίσουν το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που απαιτείται, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Αυτό επισήμανε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.
Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος πριν το Ταμείο αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, που όπως είπε, αποτελεί μία από τις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να είναι λογικά (reasonable).
Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η εφαρμογή αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το μέτωπο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν όταν θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.
Σόιμπλε: «Πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης από του ΔΝΤ»
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γερμανός για την επίτευξη συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, ενώ σχολίασε ότι είναι πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης από αυτές του Ταμείου. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στην πιθανότητα μετατροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο βραχυπρόθεσμα.
Την ίδια ώρα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε νέα προγράμματα χωρών της Ευρωζώνης δεν θα πρέπει να συμμετέχει το ΔΝΤ.
Ο «σκληρός» υπουργός Οικονομικών δήλωσε παράλληλα ότι είναι δυνατή η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σ’ ένα νέο ευρωπαϊκό ταμείο μέσα στο προσεχές διάστημα.
Ρέγκλινγκ: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης εξόφλησης των δανείων του ΔΝΤ»
Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα «μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί ξανά στα πόδια της πριν τη λήξη του προγράμματος το επόμενο έτος», υπό τον όρο ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις επανέλαβε ο Κλ. Ρέγκλινγκ του ESM, που παραδέχθηκε ότι εφαρμόστηκε τρομακτική λιτότητα, η οποία όμως «ήταν αναγκαία». Οι θεσμοί εργάζονται για το Eurogroup του Μαΐου, είπε, προσθέτοντας ότι Δεύτερα ή Τρίτη επιστρέφει η Τρόικα στην Αθήνα.
Σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σημείωσε ότι η απάντηση δεν είναι εύκολη, ενώ επανέλαβε τα οφέλη από την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνσή του, αλλά και από τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζει ο ESM την Ελλάδα.
Γίνονται συζητήσεις με το ΔΝΤ και για τα μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης εξόφλησης των δανείων του Ταμείου στην Ελλάδα από αχρησιμοποίητα κεφάλαια του τρίτου προγράμματος.
Ειδικότερα, μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας ήταν πολύ ισχυρή και θετική.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα, είπε, ανερχόταν το 2009 στο 15% του ΑΕΠ, ενώ πέρσι ο προϋπολογισμός της ήταν ισοσκελισμένος.
Ο επικεφαλής του ESM τόνισε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα «μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί ξανά στα πόδια της πριν από τη λήξη του προγράμματος το επόμενο έτος», προσθέτοντας ότι «μπορεί να είναι η επόμενη ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας», εφόσον εφαρμόσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις.
Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι θεσμοί εργάζονται για την προετοιμασία του Eurogroup του Μαΐου και αυτό θα κάνουν και στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα ή Τρίτη θα επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα.
«Ελπίζουμε πολύ», είπε, «ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες».
Απαντώντας σε ερώτηση, αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι η απάντηση δεν είναι εύκολη και ότι εξαρτάται από τις υποθέσεις που γίνονται. Η τελευταία αποπληρωμή του ελληνικού χρέους στον ESM είναι το 2060, είπε, και έως τότε μπορούν να συμβούν πολλά.
Σημείωσε, όμως, ότι συζητούνται με το ΔΝΤ τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία, αν χρειασθούν, όπως είπε, θα εφαρμοσθούν μετά το τέλος του προγράμματος. Υπάρχουν, ακόμη, προσέθεσε, τα μακροπρόθεσμα μέτρα, με τα οποία η Ευρώπη αναλαμβάνει μία δέσμευση για πρόσθετη βοήθεια, αν χρειασθεί.
Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία υλοποιούνται, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι θα επιφέρουν μία ελάφρυνση κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.
Τόνισε, επίσης, ότι ο ESM δανείζει την Ελλάδα με πολύ χαμηλό επιτόκιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει όφελος περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως για την Ελλάδα.
Αναφορικά με τη δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι μπορεί να γίνει με τη χρησιμοποίηση πόρων του τρίτου προγράμματος που δεν θα χρησιμοποιηθούν.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο επικεφαλής του ESM παραδέχθηκε ότι η λιτότητα που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλη και επώδυνη, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό οφειλόταν στο πολύ μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και την απώλεια ανταγωνιστικότητας της χώρας.