Με ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να αποκαλύψει εστίες φοροδιαφυγής.
Από το σύστημα διασταύρωσης των καταθέσεων και των εισοδημάτων, το οποίο παρουσιάστηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και θα έχει χαρακτηριστικά «μεγάλου αδελφού», θα ελεγχτούν περίπου 1,2 εκατ. ΑΦΜ που εμφανίζονται στα 65 cd που έχει το υπουργείο Οικονομικών, με τα αποτελέσματα να βγαίνουν σε διάστημα ακόμα και δύο ημερών.
Στη λίστα των καταθετών βρίσκονται όσοι είχαν μια κατάθεση άνω των 100.000 ευρώ ή καταθέσεις εντός ενός έτους που ξεπερνούσαν τις 300.000 ευρώ, στην περίοδο 2000-2012.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία ηλεκτρονική εφαρμογή που θα μπορεί πολύ γρήγορα να εντοπίσει τους φοροφυγάδες, συγκρίνοντας τις καταθέσεις των φορολογουμένων με τις φορολογικές τους δηλώσεις. Όταν δε το σύστημα αποκαλύπτει αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων, θα αναλαμβάνουν δράση οι ελεγκτές και θα καλείται ο φορολογούμενος στην εφορία για εξηγήσεις.
Τα στοιχεία που θα διασταυρώνονται για τη διενέργεια των ελέγχων είναι:
– Οι καταθέσεις που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο το οποίο φτιάχτηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα.
– Τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τις φορολογικές δηλώσεις του φορολογούμενου που ελέγχεται.
Επί της ουσίας, το νέο σύστημα ξεκαθαρίζει τις πρωτογενείς εγγραφές, από τις επανακαταθέσεις και τα διάφορα χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανανεώνονται και οι οποίες σε δεύτερη φάση θα συγκριθούν με τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υφίσταται θέμα απόκρυψης φορολογητέας ύλης.
Από τον περασμένο Νοέμβριο, που το ηλεκτρονικό σύστημα τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία, έχουν ήδη «τρέξει» διασταυρώσεις και έχουν εντοπιστεί φορολογούμενοι με αποκλίσεις μεταξύ εισοδημάτων και καταθέσεων οι οποίοι κλήθηκαν στη συνέχεια από τις ΔΟΥ, προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων.
Τώρα, με την πλήρη ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος, οι ελεγκτές του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και οι ΔΟΥ θα έχουν τη δυνατότητα σε καθημερινή βάση να διενεργούν ελέγχους σε μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων και να έχουν αποτελέσματα σχεδόν άμεσα.
Με την ενεργοποίηση του «μεγάλου αδελφού» στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΔΑΕ ελπίζουν, μεταξύ άλλων, ότι θα αυξηθεί και ο αριθμός των φορολογουμένων που θα δηλώσουν οικειοθελώς αδήλωτα εισοδήματα.
Όμως αν και η πιλοτική λειτουργία ήταν απολύτως επιτυχημένη, ο, ελεγκτές εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητά του, καθώς υποστηρίζουν ότι πρέπει ταυτόχρονα να λειτουργήσουν διάφορες παράλληλες εφαρμογές του συστήματος taxis.
Σημειώνεται ότι στο εξελιγμένο αυτό σύστημα, από το οποίο θα περάσουν και όλοι οι προγενέστεροι έλεγχοι που έγιναν από την εφορία, δεν μπορούν να επαναδιασταυρωθούν οι υποθέσεις που ήλεγξε με εισαγγελική εντολή η οικονομική αστυνομία. Δηλαδή, οι έλεγχοι στις κινήσεις λογαριασμών των ελεγχόμενων που έγιναν από την οικονομική αστυνομία, με το απαρχαιωμένο σύστημα, δεν μπορεί να κουμπώσουν στο νέο σύστημα της εφορίας. Οι υποθέσεις δηλαδή που έχουν παραδοθεί από την οικονομική αστυνομία στην εφορία, περιλαμβάνουν επανακαταθέσεις αυξάνοντας τα ποσά που καλούνται να δικαιολογήσουν οι ελεγχόμενοι σε αστρονομικά επίπεδα.