Στη Βασιλική Αγίου Μάρκου πραγματοποιήθηκε η τελετή για την απονομή του Βραβείου Ηθικής Τάξεως του δήμου Ηρακλείου στο ΙΤΕ. Ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός έκανε λόγο για ένα ίδρυμα διεθνούς εμβέλειας.
«Η βράβευση τιμά την πόλη μας. Πρόκειται για ένα ίδρυμα διεθνούς εμβέλειας. Δικαιώνει τις προσδοκίες μας για αναγνώριση της αριστείας. Το ΙΤΕ είναι φάρος ελπίδας, προετοιμάζει μια ουσιαστική ανάπτυξη για τον τόπο μας και αποτελεί μοναδικό παράδειγμα των μοναδικών δυνατοτήτων μας. Πρωτοπορεί ερευνητικά εντός κι εκτός συνόρων ενώ συνέβαλε στην ανάταση της κοινωνίας μας», τόνισε ο ίδιος.
Ειδικότερα, στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Εφέτος το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» απονέμεται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Η βράβευση αυτή τιμά πρωτίστως την ίδια την πόλη μας, που έχει το μεγάλο προνόμιο να διαθέτει στους κόλπους της ένα ερευνητικό ίδρυμα διεθνούς εμβέλειας. Συνάμα, δικαιώνει και πάλι τις προσδοκίες όλων μας: για δημόσια αναγνώριση της αριστείας, της προσφοράς, και της αξιοσύνης εκείνων των προσώπων και των φορέων, που έδωσαν και συνεχίζουν να δημιουργούν: γόνιμο και διαχρονικό έργο στην επιστήμη και στον πολιτισμό του τόπου μας.
Η Κρήτη, έπειτα από τα επώδυνα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, είχε την αγαθή τύχη της ίδρυσης ενός σπουδαίου πανεπιστημίου, η αρτιότητα του οποίου οφείλεται κυρίως στις μεγάλες προσωπικότητες, στους επιστήμονες που συνέβαλαν στο σωστό ξεκίνημα και στην πληρότητα των υποδομών του. Σε αυτό το πεδίο ιδρύθηκε και μεγαλούργησε το ΙΤΕ.
Από τότε, εδώ και δεκαετίες, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ως χώρος διαρκούς δημιουργικότητας και καινοτομίας, συμβάλλει καθοριστικά, σε ζητήματα αναρίθμητων τομέων αιχμής της κοινωνίας, προετοιμάζει μεθοδικά και με ανοιχτούς ορίζοντες, μια ουσιαστική ανάπτυξη για τον τόπο μας. Συνάμα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, απευθύνεται με ενάργεια και ευνοϊκές προοπτικές, στους νέους επιστήμονες (όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά τα δύσκολα χρόνια η Ελλάδα έχασε μεγάλο τμήμα των ικανότερων νέων πτυχιούχων της φορείς σταθερότητας όπως το ΙΤΕ αποτελούν διαρκή φάρο ελπίδας). Αλλά και o ίδιος ο δήμος Ηρακλείου έχει πολλαπλώς ωφεληθεί από τις τεχνολογικές εφαρμογές και τις ποικίλες σύγχρονες δράσεις του ΙΤΕ.
Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας αποτελεί μοναδικό παράδειγμα των πραγματικών δυνατοτήτων μας. Μια συλλογική επιστημονική προσπάθεια, που υπερέβη τα μεγάλα εμπόδια της ελληνικής γραφειοκρατίας, των ατελέσφορων πρακτικών και αγκυλώσεων στην δημόσια διοίκηση της χώρας μας, παρουσιάζοντας εδώ και δεκαετίες ένα σύνολο ερευνών, δράσεων και υψηλών επιτευγμάτων, των οποίων τελικός αποδέκτης ήταν η κοινωνία. Συνέβαλε έτσι πολλαπλώς στην ανάτασή της, στην ηθική της συγκρότηση, στην συμμετοχή της στο μελλοντικό οικουμενικό περιβάλλον, στην αντιμετώπιση των πολλαπλών ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο πολίτης στην, αναμφίβολα, δύσκολη εποχή μας».
«Το ΙΤΕ μας κάνει περήφανους και γνωστούς σε όλο τον κόσμο. Χρειάστηκαν όμως πολλές θυσίες για αυτό. Δείχνει τον δρόμο της δημιουργίας, που έχει ανάγκη η Ελλάδα της κρίσης», είπε ο κ. Γιάννης Πυργιωτάκης, ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο πρόεδρος του ΙΤΕ παρέλαβε το βραβείο εκφράζοντας περηφάνια για την επιτυχία των ανθρώπων του ΙΤΕ.
«Το ΙΤΕ διεξάγει έρευνα υψηλού επιπέδου και έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα. Είμαστε περήφανοι που οι άνθρωποί μας διαπρέπουν. Δημιουργούνται σημαντικές προκλήσεις» είπε και πρόσθεσε: «Θέλουμε το ΙTE να γίνει πυλώνας ανάπτυξης σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, να γίνει σημείο αναφοράς».
Ο κ. Ταβερναράκης τόνισε πως επιδίωξη είναι η επέκταση των συνεργασιών ενώ αναφέρθηκε στη δημιουργία Ινστιτούτου πετρελαϊκής έρευνας στα Χανιά λέγοντας πως αποτελεί πρωτοβουλία στρατηγικής σημασίας, με ιδιαίτερο γεωπολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε παρουσίαση συνθέσεων Μότσαρτ και Βιβάλντι από το σχήμα εγχόρδων της Μικτής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του δήμου Ηρακλείου.