Με τροποποιήσεις που κατά κύριο λόγο αφορούν στον ξύλινο διάδρομο, ο οποίος προτείνεται να είναι πλωτός και όχι πακτωμένος στο βυθό, η Αρχαιολογική Υπηρεσία Ρεθύμνου ενέκρινε το σχέδιο που αφορά στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ενετικού λιμανιού, το οποίο θα αποστείλει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού, η έγκριση του οποίου είναι απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσουν στην οριστική μελέτη του έργου.
Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη αυτή είναι συγκεκριμένες και αφορούν από το ύψος του Τελωνείου μέχρι και το καρνάγιο, ενώ οι παρεμβάσεις έχουν να κάνουν με την αισθητική βελτίωση των προσόψεων των κτιρίων, με απομάκρυνση πρόσθετων κατασκευών ή άλλων στοιχείων που παραποιούν τον ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής. Επίσης περιλαμβάνουν ομοιομορφία σε ό,τι αφορά τα χρώματα και τον αρχιτεκτονικό φωτισμό. Βασικό στοιχείο της μελέτης είναι ο διάδρομος με βασικό στόχο να δίδεται προτεραιότητα στον επισκέπτη και όχι στα τραπεζοκαθίσματα, που μέχρι σήμερα είναι άναρχα τοποθετημένα εμποδίζοντας τη διέλευση των επισκεπτών.
Ειδικότερα, η μελέτη προβλέπει και τη μεταφορά των τραπεζοκαθισμάτων προς τα καταστήματα για να εξασφαλιστεί ένας ικανός διάδρομος προσπέλασης πλάτους 2,40 από την άκρη του κρηπιδώματος.
Παράλληλα στη μελέτη περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των αλιέων ερασιτεχνών και μη με την τοποθέτηση ξύλινου διαδρόμου.
Το Λιμενικό Ταμείο σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, εκτιμούν ότι ο πακτωμένος διάδρομος θα «λαβώσει» το ενετικό μνημείο γι’ αυτό και προτείνουν αυτός να γίνει πλωτός, κάτι που θα περιορίσει σημαντικά το αρχικό κόστος, το οποίο ανερχόταν στο 1,5 εκατ. ευρώ.
Στόχος είναι αφού ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις η μελέτη να οριστικοποιηθεί για να μπορέσει να διεκδικήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το νέο ΣΕΣ.
Αναζητούν κονδύλια για τη στατικότατα του ενετικού λιμανιού
Εν τω μεταξύ Δήμος, Λιμενικό Ταμείο και Αρχαιολογία αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης του σημαντικού έργου αποκατάστασης των ύφαλων τμημάτων του ενετικού λιμανιού του Ρεθύμνου. Τα κρηπιδώματα έχουν υποστεί σοβαρή διάβρωση και η ανάγκη άμεσης παρέμβασης είναι περισσότερο από επιτακτική, ώστε να διασφαλιστεί η στατική επάρκεια του μνημείου. Η μελέτη είναι έτοιμη και οι αρμόδιοι φορείς αναζητούν χρηματοδοτικό «εργαλείο», ώστε το ουσιαστικής σημασίας αυτό έργο να μπορέσει να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό.
Η μια σκέψη είναι να μπορέσει να ενταχθεί ως αυτόνομο έργο σε κάποιο τομεακό του υπογείου Πολιτισμού ή Τουρισμού, αν ωστόσο αυτό δεν γίνει εφικτό υπάρχει η σκέψη να ενσωματωθεί στο έργο της αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν δεν διασφαλιστεί η στατικότητα του λιμανιού δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση.
Την Τρίτη στο Ρέθυμνο οι μελετητές του λιμανιού
Για το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους μελετητές που έχουν αναλάβει το έργο της προστασίας και ασφάλειας του λιμανιού του Ρεθύμνου. Οι μελετητές θα έχουν συνάντηση με τον δήμαρχο, εκπροσώπους της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού Ταμείου και της Αρχαιολογίας, στους οποίους θα παρουσιάσουν την προμελέτη του έργου, προκειμένου να γίνουν τυχόν βελτιώσεις ή παρατηρήσεις για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.
Η μελέτη έχει τίτλο: «Βελτίωση της θωράκισης στη γένεση του προσήνεμου μόλου λιμένος Ρεθύμνου μετά της αναμόρφωσης των όπισθεν χερσαίων του χώρων», και είναι προϋπολογισμού 373.616,74 ευρώ.
Η προστασία του λιμανιού χαρακτηρίζεται από κάποιους ως το πλέον αναπτυξιακό έργο της πόλης, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα μάλιστα τον φετινό χειμώνα, όπου η κακοκαιρία προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην περιοχή, αναδεικνύοντας τη γύμνια του λιμανιού, το οποίο επί της ουσίας είναι αθωράκιστο. Η οριστική μελέτη θα παραδοθεί τον Μάρτιο του 2016.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα κονδύλια ύψους 300.000 ευρώ που εξασφάλισε ο περιφερειάρχης Κρήτης από το υπουργείο Οικονομίας για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε το χειμώνα και άφησε ανοχύρωτο το λιμάνι, το Λιμενικό Ταμείο, έστειλε το σχέδιο που είχε εκπονήσει στους παραπάνω μελετητές, προκειμένου η όποια παρέμβαση γίνει να είναι με βάση το μεγάλο έργο που εξετάζεται ήδη. Αμέσως μετά και αφού η μελέτη λάβει τις σχετικές αδειοδοτήσεις θα προκηρυχτεί ο διαγωνισμός.
Σχέδιο για σκιάδια στα καταστήματα της Κιουλούμπαση
Απορρίφθηκε το αίτημα των επαγγελματιών της περιοχής Κιουλούμπαση για μείωση του μισθώματος που καταβάλλουν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεών τους. Το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου δεν έκανε δεκτή τη μείωση κατά το ήμισυ του ενοικίου, υποστηρίζοντας αφενός ότι το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο, έχει ήδη συντάξει προϋπολογισμό εσόδων-εξόδων και αυτός δεν μπορεί να τροποποιηθεί και αφετέρου ότι οι συνθήκες στην περιοχή (χωροταξικά λόγω ύπαρξης του λιμανιού) δεν έχουν αλλάξει.
Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες νιώθουν αδικημένοι, θεωρώντας ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν έχουν γίνει αναπλάσεις, ενώ η καθημερινή διέλευση φορτηγών αλλά και Ι.Χ. και δικύκλων που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, «πλήττουν» την κίνηση στις επιχειρήσεις τους.
Ωστόσο μετά από συζήτηση που είχε γίνει μεταξύ των επαγγελματιών και της πρόεδρου του Λ.Τ., υπήρξε δέσμευση ότι θα ζητηθεί από την Αρχαιολογία να εκπονήσει ένα σχέδιο σκίασης για τα καταστήματος της Κιουλούμπαση, ανάλογο με αυτό που υπάρχει στην παραλία, που σημαίνει ότι ανάλογα την κατασκευή που θα επιλέξει ο κάθε επιχειρηματίας υπάρχει διαβάθμιση στο οικονομικό αντίτιμο για την εκμετάλλευση του κοινόχρηστου χώρου.