Οι μελέτες έχουν κατατεθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προς έγκριση και την ερχόμενη Τρίτη θα συζητηθούν, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν στη συνέχεια οι ενέργειες που απαιτούνται και ο φάκελος του έργου να κατατεθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Η μελέτη του συγκεκριμένου έργου περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας εξέδρας στην είσοδο του σπηλαίου ύψους 4-5 μέτρων, από την οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν στο σύνολό τους τα ευρήματα. Επίσης περιλαμβάνει φωτισμό του χώρου, αλλά και αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του περιβάλλοντα της εισόδου χώρου.
Σημειώνεται ότι η έκταση που καλύπτει το σπήλαιο είναι 1.200 τ.μ. και έχει χωριστεί σε έξι θαλάμους. Οι πέντε θάλαμοι είναι διαδοχικοί κατά μήκος και χωρίζονται από μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ο έκτος θάλαμος είναι παράλληλος του πρώτου προς τα αριστερά. Σ’ αυτόν υπήρχε η φυσική είσοδος του σπηλαίου.
Το έργο με ήπιες πάντα παρεμβάσεις όταν υλοποιηθεί αυτό, αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρεθύμνου, καθώς το σπήλαιο αυτό που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1969 κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη διάνοιξη της εθνικής οδού, στο ύψος του Ρεθύμνου, κρύβει σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα πολιτιστικό θησαυρό.
Στην περιοχή μάλιστα υπάρχει πρόβλεψη να δημιουργηθεί ένα περίπτερο με μια αίθουσα ως εκθετήριο, με τα ευρήματα σε φωτογραφικό υλικό και θα λειτουργεί παράλληλα ως εκδοτήριο εισιτηρίων.
Παράλληλα, σε δεύτερη φάση ετοιμάζεται και ολοκληρώνεται μια ακόμα μελέτη που αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση των παράκτιων σπηλαίων που εκτείνονται από το ύψος του βιολογικού καθαρισμού μέχρι και το Γεράνι, με στόχο να δημιουργηθούν περιπατητικά μονοπάτια, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα με μικρά πλοιάρια να γνωρίσουν τα μοναδικής ομορφιάς τοπία. Στη διαδρομή αυτή θα υπάρχουν σύντομα και παγκάκια με στέγαστρα.