Δραματική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας καταγράφεται στο νομό Ρεθύμνου, καθώς η ανέγερση νέων οικοδομών, όπως και οι πωλήσεις ακινήτων, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η οικοδομή, η άλλοτε «ατμομηχανή της οικονομίας», στην οποία απασχολούνταν περίπου 30 επαγγελματικοί κλάδοι, να είναι ουσιαστικά «νεκρωμένη».
Σε τοπικό επίπεδο η «βουτιά» υπερβαίνει το 60% την τελευταία πενταετία, καθώς χρόνο με το χρόνο περιορίζεται όλο και περισσότερο η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολεοδομικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου το 2012 εκδόθηκαν μόλις 188 οικοδομικές άδειες, αριθμός σημαντικά μειωμένος συγκριτικά με το, έτσι κι αλλιώς αρνητικό 2011, που είχαν εκδοθεί συνολικά 276.
Η «κατηφόρα» στον κατασκευαστικό κλάδο χρονολογείται από το έτος 2005 και οκτώ χρόνια αργότερα όχι μόνο δεν φαίνονται «σημάδια» ανάκαμψης αλλά οι πληγές από την οικονομική κρίση φαίνεται πως δύσκολα θα επουλωθούν σύντομα, αφού αυτή τη στιγμή στο Ρέθυμνο δεν κατασκευάζονται νέα κτίρια, η παραθεριστική κατοικία βρίσκεται σε μηδενική ζήτηση και η αγορά πρώτης κατοικίας βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου, οι πολυώροφες οικοδομές και τα μεγάλα σπίτια αποτελούν πλέον «πολυτέλεια» και το μεγαλύτερο ποσοστό των οικοδομικών αδειών που εκδίδονται αφορούν μονοκατοικίες και μικρά κτίσματα 35-50 m2, ενώ λίγες είναι οι περιπτώσεις των Ρεθεμνιωτών που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε κατασκευή ή αγορά ακινήτου άνω των 60-80 m2.
Ειδικότερα, η μείωση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών ανά έτος, σύμφωνα με την Πολεοδομία, διαμορφώνεται ως εξής: το 2005 άδειες 620, το 2006 άδειες 517, το 2007 άδειες 474, το 2008 άδειες 437, το 2009 άδειες 412, το 2010 άδειες 340, το 2011 άδειες 276 και το 2012 άδειες 188.
Σημειώνεται ότι η πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς σε αυτά τα νούμερα συμπεριλαμβάνονται τόσο οι τροποποιήσεις όσο και οι ανανεώσεις αδειών. Για παράδειγμα, το 2012 από τις 188, μόλις οι 99 είναι νέες άδειες. Οι υπόλοιπες αφορούν άδειες για αναπαλαιώσεις κατοικιών, επισκευές, προσθήκες, τροποποιήσεις κ.α.
Το χειρότερο είναι ότι δεν διαφαίνεται άμεσα κάποια προοπτική ανάκαμψης στον κλάδο, ενώ από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της Πολεοδομίας, όλα δείχνουν ότι και το 2013 η οικοδομική δραστηριότητα στο νομό θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς το πρώτο τρίμηνο του έτους έχουν εκδοθεί μόλις 29 άδειες.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον τελευταίο χρόνο η οικοδομική δραστηριότητα στην Κρήτη συρρικνώθηκε κατά 26,7%, καθώς από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2011 εκδόθηκαν 1.867 άδειες, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012, εκδόθηκαν 1.369 οικοδομικές άδειες.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη χώρα, καθώς το 2012 οι οικοδομικές άδειες σημείωσαν πτώση 36,7%.
Αναλυτικά
Δραματική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στο Ρέθυμνο
• Άνω του 60% η «βουτιά» στο νομό τα τελευταία χρόνια – Μόλις 99 νέες άδειες
εκδόθηκαν το 2012 από την Πολεοδομία
• Στο ναδίρ η ανέγερση οικοδομών και η πώληση ακινήτων – Σε αδιέξοδο οι
κατασκευαστές, στην ανεργία οι οικοδόμοι
Η κατρακύλα στην οικοδομή δεν έχει τέλος. Η συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας στο νομό Ρεθύμνου είναι δραματική, καθώς η ανέγερση νέων οικοδομών, όπως και οι πωλήσεις ακινήτων, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η οικοδομή, η άλλοτε «ατμομηχανή της οικονομίας», στην οποία απασχολούνταν περίπου 30 επαγγελματικοί κλάδοι, να είναι ουσιαστικά «νεκρωμένη».
Σε τοπικό επίπεδο η «βουτιά» υπερβαίνει το 60% την τελευταία πενταετία, καθώς χρόνο με το χρόνο περιορίζεται όλο και περισσότερο η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολεοδομικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου το 2012 εκδόθηκαν μόλις 188 οικοδομικές άδειες, αριθμός σημαντικά μειωμένος συγκριτικά με το, έτσι κι αλλιώς αρνητικό 2011, που είχαν εκδοθεί συνολικά 276.
Η «κατηφόρα» στον κατασκευαστικό κλάδο χρονολογείται από το έτος 2005 και οκτώ χρόνια αργότερα όχι μόνο δεν φαίνονται «σημάδια» ανάκαμψης αλλά οι πληγές από την οικονομική κρίση φαίνεται πως δύσκολα θα επουλωθούν σύντομα, αφού αυτή τη στιγμή στο Ρέθυμνο δεν κατασκευάζονται νέα κτίρια, η παραθεριστική κατοικία βρίσκεται σε μηδενική ζήτηση και η αγορά πρώτης κατοικίας βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου, οι πολυώροφες οικοδομές και τα μεγάλα σπίτια αποτελούν πλέον «πολυτέλεια» και το μεγαλύτερο ποσοστό των οικοδομικών αδειών που εκδίδονται αφορούν μονοκατοικίες και μικρά κτίσματα 35-50 m2, ενώ λίγες είναι οι περιπτώσεις των Ρεθεμνιωτών που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε κατασκευή ή αγορά ακινήτου άνω των 60-80 m2.
Ειδικότερα, η μείωση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών ανά έτος, σύμφωνα με την Πολεοδομία, διαμορφώνεται ως εξής: το 2005 άδειες 620, το 2006 άδειες 517, το 2007 άδειες 474, το 2008 άδειες 437, το 2009 άδειες 412, το 2010 άδειες 340, το 2011 άδειες 276 και το 2012 άδειες 188.
Σημειώνεται ότι η πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς σε αυτά τα νούμερα συμπεριλαμβάνονται τόσο οι τροποποιήσεις όσο και οι ανανεώσεις αδειών. Για παράδειγμα, το 2012 από τις 188, μόλις οι 99 είναι νέες άδειες. Οι υπόλοιπες αφορούν άδειες για αναπαλαιώσεις κατοικιών, επισκευές, προσθήκες, τροποποιήσεις κ.α.
Το χειρότερο είναι ότι δεν διαφαίνεται άμεσα κάποια προοπτική ανάκαμψης στον κλάδο, ενώ από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της Πολεοδομίας, όλα δείχνουν ότι και το 2013 η οικοδομική δραστηριότητα στο νομό θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς το πρώτο τρίμηνο του έτους έχουν εκδοθεί μόλις 29 άδειες. Χαρακτηριστικά είναι τα λεγόμενα υπαλλήλου της Πολεοδομικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου: «Εργάζομαι τριάντα χρόνια στο ίδιο πόστο, αυτή την κατάσταση δεν την έχω ξαναζήσει. Τα πράγματα πηγαίνουν κάθε χρόνο από το κακό στο χειρότερο. Σε ολόκληρο το Ρέθυμνο δεν υπάρχει ούτε μια μεγάλη οικοδομή».
Με τη συγκεκριμένη άποψη συμφωνούν και οι τοπικοί κατασκευαστές και ένας από αυτούς, μιλώντας στην εφημερίδα μας σημείωσε το εξής:
«Μέχρι το 2006-2007 οι άδειες αφορούσαν πολυκατοικίες και γενικότερα κτίρια μεγάλου όγκου. Από το 2009 και μετά ό,τι κινείται στην αγορά αφορά μικρά κτίσματα, αναπαλαιώσεις, βελτιώσεις. Μικροδουλειές. Έτσι, δεν κρατιέται το επάγγελμα. Κι εμείς που συνεχίζουμε, σε λίγο καιρό θα εξαφανιστούμε».
Σύμφωνα με τις περιγραφές των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται πολλά χρόνια στο χώρο της οικοδομής, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που επακολούθησαν, την τετραετία έκλεισαν στο νομό μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ πολλά είναι τα τεχνικά γραφεία που υπολειτουργούν. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι περίπου το 30%-40% των εργαζομένων έχει αποχωρήσει από το χώρο της οικοδομής τα τελευταία χρόνια και έχει στραφεί σε άλλα επαγγέλματα, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που βρίσκονται επί πολλούς μήνες εγγεγραμμένοι στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ.
Οι κατασκευαστές και οι επαγγελματίες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στο χώρο βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς η ανέγερση νέων οικοδομών έχει σταματήσει και οι πωλήσεις ήδη κατασκευασμένων ακινήτων, βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση και η «κατρακύλα» στον κλάδο, παρέσυρε προς τα κάτω και τις τιμές πώλησης, κατά 15%-30%. Κάτι, όμως, που φαίνεται πως δεν αποτελεί δέλεαρ για τους ιδιώτες, οι οποίοι είτε διστάζουν είτε αδυνατούν λόγω οικονομικής κρίσης να επενδύσουν τα χρήματά τους στην αγορά μιας κατοικίας, έστω κι αν θα τους στοιχίσει φθηνότερα.
Η ζήτηση παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τόσο όσον αφορά τις κύριες κατοικίες, που απευθύνονται συνήθως σε μόνιμους κάτοικους του νομού, όσο και στις παραθεριστικές κατοικίες, για τις οποίες έχει μειωθεί αισθητά το ενδιαφέρον Ευρωπαίων πολιτών.
Σύμφωνα με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται χρόνια στον κατασκευαστικό κλάδο, στο νομό Ρεθύμνου η πτώση στις αγοραπωλησίες νέων κατοικιών υπολογίζεται σε ποσοστά 60% έως 70%, με αποτέλεσμα πολλές κατοικίες έως 120 τετραγωνικών περίπου, στην πόλη ή λίγο εκτός, αλλά παραθεριστικές κατοικίες, στην ενδοχώρα του νομού, να παραμένουν αδιάθετες.
Τα σπίτια αυτά έχουν κατασκευαστεί την τελευταία τετραετία και παραμένουν χωρίς αγοραστή παρά το γεγονός ότι ανάλογα το μέγεθός τους, τον όροφο που βρίσκονται, την τοποθεσία και τον τρόπο πληρωμής που επιλέγει ο αγοραστής, έχει δυνατότητα να επωφεληθεί από 15% έως 30% στην τελική τιμή.
Η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση» σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ η Κρήτη, που ήταν άλλοτε μια από τις περιοχές της χώρας, όπου η οικοδομή «ανθούσε» και την έφερνε πάντα στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας μεταξύ των Περιφερειών, σήμερα βρίσκεται στις αρνητικές θέσεις του πίνακα με τη μεγαλύτερη μείωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον τελευταίο χρόνο η οικοδομική δραστηριότητα στην Κρήτη συρρικνώθηκε κατά 26,7%, καθώς από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2011 εκδόθηκαν 1.867 άδειες, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012, εκδόθηκαν 1.369 οικοδομικές άδειες.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη χώρα, καθώς μεγάλη συρρίκνωση παρουσίασε η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα το 2012, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, με τις οικοδομικές άδειες να σημειώνουν «βουτιά» 36,7%.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο 2012, το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) διαμορφώθηκε σε 22.627 οικοδομικές άδειες, ενώ το 2011 είχαν εκδοθεί 35.746 νέες άδειες.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, στο σύνολο της χώρας, εμφανίζει μείωση κατά 36,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 32,1% στην επιφάνεια και κατά 30,6% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2011.
Σημειώνεται ότι κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2012 το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) διαμορφώθηκε σε 1.798 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 387,3 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.532,4 χιλιάδες m3 όγκου. Παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 40,0% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 31,6% στην επιφάνεια και κατά 30,5% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.