Οι ομάδες του καρναβαλιού που έχουν ήδη ξεκινήσει να προμηθεύουν στολές, να κατασκευάζουν άρματα και να προγραμματίζουν τους χορούς και τις άλλες εκδηλώσεις-δράσεις τους για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι έχουν ένα επιπλέον «βραχνά» που έχει να κάνει με την τακτοποίηση όλων των φορολογικών θεμάτων, προκειμένου να είναι καθ’ όλα νόμιμοι σε αιφνιδιαστικό έλεγχο του ΣΔΟΕ.
Οι καρναβαλιστές (ένας ή και περισσότεροι υπεύθυνοι) από κάθε ομάδα είναι υπόλογοι στο ΣΔΟΕ σε περίπτωση έλεγχου που διαπιστωθούν παραβάσεις. Γι’ αυτό και πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους αυτές, κάτι που όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Τουρισμού και πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ είναι ήδη σε εξέλιξη.
Η κα Μπιρλιράκη τόνισε πως σε ότι αφορά τη διοργάνωση από πλευράς Δήμου και ΚΕΔΗΡ υπάρχουν σχετικά παραστατικά, τα οποία ελέγχονται από τα αρμοδία όργανα, ωστόσο κάθε ομάδα είναι υπεύθυνη για τις δράσεις της. Οι υπεύθυνοι των πληρωμάτων έχουν ενημερωθεί και έχουν ήδη μπει σε μια διαδικασία με τη βοήθεια λογιστών διευθέτησης των όποιων φορολογικών εκκρεμοτήτων έχει η κάθε μια από αυτές. Στην πλειοψηφία τους, όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ, οι ομάδες του καρναβαλιού είναι πολιτιστικά σωματεία και οι υπόλοιπες βρίσκονται στο στάδιο απόκτησης μιας ταυτότητας θεσμικής.
Χαρακτηριστικά, η κα Μπιρλιράκη μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Προσπαθούμε να είμαστε σε επαφή με τις άλλες καρναβαλικές πόλεις για να δούμε τί ακριβώς ζητά το ΣΔΟΕ, για να είμαστε όσο πιο έτοιμοι και συνεπείς σαν ομάδες και σαν καρναβάλι. Το καρναβάλι διοργανώνεται από τον Δήμο και την ΚΕΔΗΡ, με διαδικασίες νόμιμες και διαυγείς και ο βασικός άξονας είναι ελεγμένος από όλα τα όργανα που ελέγχουν και τον Δήμο. Από την άλλη μεριά οι ομάδες βρίσκονται σε μια διαδικασία να αποκτήσουν θεσμική ταυτότητα, ώστε σε όλες τις δράσεις τους να μπορούν να ελέγχονται, όπως πρέπει να κάνει κάθε πολιτιστικός σύλλογος -να αποκτήσουν δηλαδή φορολογική ενημερότητα και Α.Φ.Μ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν λογιστές -μελή των ομάδων, που διερευνούν τον τρόπο που θα γίνει αυτό- το πιθανότερο είναι να γίνουν σωματεία πολιτιστικά (αρκετές εξ αυτών είναι ήδη) και θα έχουν Α.Φ.Μ. και θα κάνουν εκδηλώσεις και πωλήσεις καταγεγραμμένες, ώστε να φαίνεται η νομιμότητα της αγοραπωλησίας είτε αυτό είναι στολή είτε εξοπλισμός και να έχουν και τη δυνατότητα ακόμα να επιχορηγούνται επίσημα από τον Δήμο ή το κράτος. Αυτό δίδει τη δυνατότητα σε κάθε ομάδα να έχει ανεξαρτησία όχι μόνο στο καρναβάλι αλλά και σε άλλες κοινωνικής φύσης δράσεις που έχουν στη διάρκεια όλου του χρόνου».
Η κα Μπιρλιράκη ξεκαθάρισε πως κάθε ομάδα είναι υπεύθυνη και υπόλογη για την δραστηριότητά της.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις καταγγελίες που έγιναν για αισχροκέρδεια στο καρναβάλι της Πάτρας, στελέχη του Σώματος πραγματοποίησαν σχετικούς ελέγχους βεβαιώνοντας παραβάσεις που είχαν να κάνουν είτε με την έκδοση αποδείξεων κατά την αγορά καρναβαλικών στολών είτε ακόμα και με την απουσία σειράς άλλων φορολογικών παραστατικών, που αφορούν στη λειτουργία και τη δράση καρναβαλικών πληρωμάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επεβλήθησαν πρόστιμα σε καρναβαλικά πληρώματα ύψους 10 έως και 15.000 ευρώ με την αιτιολογία όταν λειτουργούν «επαγγελματικά», ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, κατασκευάζουν και πωλούν στολές στα μέλη τους, άρα θα έπρεπε να είχαν κάνει έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας, να τηρούσαν λογιστικά βιβλία και να είχαν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.