Πιο εύστοχη επιλογή και πιο εποικοδομητική Κυριακή δεν θα μπορούσε να υπάρξει, κι αυτό επιβεβαιώθηκε από την απρόσμενη μεγάλη συμμετοχή πολλών Ρεθεμνιωτών.
Το μουσείο είχε αφιέρωμα στον Κρητικό ήχο, στη κατασκευή της Κρητικής λύρας, του λαούτου και του μαντολίνου. Δύο αξιόλογοι καλλιτέχνες κράτησαν συντροφιά στους παρευρισκομένους δηλαδή ο Αστρινός Ζαχαριουδάκης και ο Γιώργος Σκορδαλός, οι οποίοι έπαιξαν και τραγούδησαν αντιπροσωπευτικά Κρητικά κομμάτια που ενθουσίασαν το κοινό. Ακούσαμε και μάθαμε πάρα πολλά αλλά συγκρατήσαμε τα εξής: Τα αρχέγονα όργανα της Κρήτης είναι τα πνευστά: το απλό ποιμενικό θιαμπόλι, είδος φλογέρας, η μαντούρα, είδος κλαρινέτου, και η ασκομαντούρα ή ασκομπαντούρα, κρητική παραλλαγή του άσκαυλου. Το έπος του Ερωτόκριτου, γραμμένο μεταξύ 1600-50 από ένα Βενετσιάνικης καταγωγής ευγενή, σε άπταιστη κρητική διάλεκτο, αναφέρει το λαούτο πολλές φορές. Οι πιο πολλοί μουσικοί μετά το 1700 φαίνεται να ξεκινούν με λύρα, τις πιο πολλές φορές από το φυτό αθάνατο και όχι ξύλινη και στην πορεία μάθαιναν βιολί που θεωρείτο πιο δύσκολο όργανο. Οι παλιοί λυράρηδες συνόδευαν τη μελωδία της λύρας με τον ρυθμικό ήχο των γερακοκούδουνων, μικρών σφαιρικών κουδουνιών που τα στερέωναν κατά μήκος του δοξαριού της λύρας. Η ονομασία γερακοκούδουνα προέρχεται από τα βυζαντινά χρόνια. Είναι τα κουδούνια που κρεμούσαν οι κυνηγοί στο λαιμό των εξημερωμένων γερακιών που χρησιμοποιούνταν σαν κυνηγετικά πουλιά, όπως τώρα χρησιμοποιούνται οι κυνηγετικοί σκύλοι. Το μαντολίνο είναι ένα σχετικό καινούριο όργανο. Από τα τέλη τους 19ου αιώνα έως και τη γερμανική κατοχή υπήρξε πολύ διαδεδομένο σε ολόκληρη την Κρήτη. Παίζανε μάλιστα και πολλές κοπελιές στα σπίτια, στις παρέες και σε μικρά γλέντια. Σήμερα παραμένει διαδομένο σε πολλές περιοχές του Νομού Ρεθύμνου μελωδικό μουσικό όργανο με τις μορφές μάλιστα Κρητικό -πλακέ- μαντολίνο και μαντόλα. Οι Ρεθεμνιώτες της Αθήνας απόλαυσαν αρχικά το περίφημο μουσείο που έχει στη συλλογή του πάνω από 1.200 όργανα εν συνεχεία παρακολούθησαν στη μικρή αίθουσα του μουσείου την ζωντανή Κρητική μουσική και περιδιάβηκαν στα περίφημα σοκάκια της Πλάκας. Επισκέφτηκαν τη Ρωμαϊκή αγορά, την πλατεία Μοναστηρακίου και συνέφαγαν σε γραφικό ταβερνάκι της Πλάκας.
Από εδώ και στο εξής αφού μπήκαμε και στην Άνοιξη, ο σύλλογος θα πραγματοποιήσει κι άλλους τέτοιους εποικοδομητικούς περιπάτους. Ήδη έχει προσεχώς προγραμματίσει νυχτερινή επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο Αθηνών στου Φιλοπάππου.