Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 ομάδα εκπαιδευομένων του Α’ Κύκλου Σπουδών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ρεθύμνου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου.
Την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 στην ίδια έκθεση πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη από ομάδα εκπαιδευομένων του Β’ Κύκλου Σπουδών του ΣΔΕ Ρεθύμνου.
Οι εκπαιδευόμενοι περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν στην έκθεσή με τον τίτλο «Μed 4 Democracy», Critical Archives V: The Future is Unwritten από την Ιστορικό Τέχνης Άννα Μαρία Ξυδάκη.
Η έκθεση που είχε ως κεντρικό θέμα την έννοια της δημοκρατίας, τις πολλαπλές σημάνσεις της και την κρίση της, εντυπωσίασε τους εκπαιδευόμενους και κίνησε το ενδιαφέρον τους. Μέσα από τις φωτογραφικές σειρές, καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πολωνία, το Ιράκ, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αλβανία, τη Νορβηγία, την Ιρλανδία και την Αμερική, οι εκπαιδευόμενοι προβληματίστηκαν και συζήτησαν σχετικά με το πώς νοηματοδοτείται και συγκροτείται η δημοκρατία σήμερα.
Αντάλλαξαν απόψεις για τη δημοκρατία και την αξία της, σχολίασαν και μοιράστηκαν σκέψεις, κρίσεις και προβληματισμούς σχετικά με τα φωτογραφικά έργα. Ιδιαίτερα κινητοποίησαν το ενδιαφέρον των εκπαιδευομένων έργα που αφορούσαν στην προσφυγιά, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο ρόλο των ΜΜΕ στις σύγχρονες δημοκρατίες, στην κοινωνική αδικία κι εκμετάλλευση.
Οι εκπαιδευόμενοι του Α’ Κύκλου, Σάββα Κωνσταντίνα και Αμπντούλ Καφχαζάν, αναφέρουν σχετικά με την έκθεση: «Είδαμε φωτογραφίες ποικίλων θεματικών (π.χ. τράφικινγκ, πόλεμος, ρατσισμός, κακοποίηση γυναικών, εκμετάλλευση, δουλεμπόριο) και προβληματιστήκαμε και συζητήσαμε πάνω σε αυτά τα ζητήματα, βάσει του τι νιώθαμε και σκεφτόμασταν, κοιτώντας την κάθε φωτογραφία ξεχωριστά.Τα αρχικά μας συναισθήματα ήταν στεναχώρια και θλίψη για αυτά που απεικόνιζαν οι φωτογραφίες, και κάποιες ήταν τόσο σοκαριστικές που αντικρίζοντας τες, δεν μπορούσαμε να τις προσπεράσουμε με ευκολία.Όσα είδαμε μας προβλημάτισαν έντονα και συνδέονται με θεματικές ενότητες που διαπραγματευόμαστε και στα πλαίσια των μαθημάτων μας, οπότε η επίσκεψη αυτή ήταν πολύ εποικοδομητική».
Ο εκπαιδευόμενος του Β’ Κύκλου Σπουδών Ιρφάν Κόθερε σημειώνει: «Μας δόθηκε η δυνατότητα να δούμε αυτά τα εντυπωσιακά έργα, και μέσα από τις φωτογραφίες να δούμε τη διαφορά πολέμου σε μια χώρα και την άνεση στην άλλη χώρα, το σκοτάδι στην ενημέρωση, όπου δε λέγεται ούτε η μισή αλήθεια, την εκμετάλλευση στην Αφρική από άλλες χώρες».
Τα ποικίλα συναισθήματα που προκάλεσε η έκθεση στους εκπαιδευόμενους αποτυπώνονται στα λόγια της Ευαγγελίας Κουλούρη (Β’ Κύκλος Σπουδών): «Πηγαίνοντας στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ένιωσα πολύ ευχαριστημένη που είδα ενδιαφέροντα εκθέματα βγαλμένα απ’ τη ζωή. Παράλληλα ένιωσα και πίκρα που είδα κάποιες εικόνες που έδειχναν τον ανθρώπινο πόνο και την αδικία».
Χαρακτηριστικά είναι επίσης, τα σχόλια της Χρυσούλας Παναγοπούλου και της Αγγελικής Καλλιτσουνάκη (Β’ Κύκλος Σπουδών): «Η βόλτα μας στο μουσείο ήταν πολύ ευχάριστη. Όλες οι φωτογραφίες ήταν ξεχωριστές. Η καθεμιά από αυτές είχε το νόημα της και μας έβγαζε ποικίλα συναισθήματα. Εντύπωση μας έκαναν οι φωτογραφίες που απεικόνιζαν την εκμετάλλευση των ανθρώπων της Αφρικής από πλούσιους. Τέλος, να επισημάνουμε ότι η ιστορικός που μας έκανε την ξενάγηση ήταν πολύ ευγενική και κατατοπιστική και μας έκανε να νιώσουμε ευχάριστα στο χώρο του μουσείου».
Ευχαριστούμε θερμά τους υπευθύνους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και ιδιαίτερα την Ιστορικό Τέχνης Άννα Μαρία Ξυδάκη για την εξαιρετική ξενάγηση.
Ιωάννης Σπυριδάκης – Διευθυντής ΣΔΕ Ρεθύμνου