Στο οικόπεδο της ΧΕΝ στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το νέο σχολικό συγκρότημα του 16ου Δημοτικού και του 8ου Νηπιαγωγείου, οι μαθητές των οποίων σήμερα φιλοξενούνται σε λυόμενες αίθουσες στην περιοχή του Μασταμπά. Ήδη σε αυριανή συνεδρίασή της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καλείται να επικαιροποιήσει παλαιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε σχέση με το ρυμοτομικό σχέδιο του οικοπέδου της περιοχής και ακολούθως θα χρειαστεί η έγκρισή του εκ νέου από το σημερινό Δ.Σ. Παράλληλα, μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνου, έχουν ξεκινήσει δειλά δειλά να ετοιμάζουν τις μελέτες για τα νέα σχολεία με προοπτική φυσικά να διεκδικήσουν τη χρηματοδότησή τους από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Στη συγκεκριμένη οικοπεδική έκταση ωστόσο, απαιτείται η εκπόνηση γεωλογικής μελέτης που θα εξασφαλίσει την στατική επάρκεια του κτιρίου.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα με δεδομένο αφενός την κακή κατάσταση του σχολείου, το οποίο επί σειρά ετών και συγκεκριμένα από το 1993 στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες διδασκαλίας και σε συνθήκες που δεν είναι κατάλληλες για τους μαθητές τους, και αφετέρου το συγκεκριμένο σχολείο βρίσκεται σε σημείο εκτός σχεδίου πόλης από το οποίο έχει σχεδιαστεί η κατασκευή του περιφερειακού δρόμου.
«Ξεκινάμε λοιπόν τη μελέτη για να μεταφέρουμε αυτό το σχολείο στο οικόπεδο της ΧΕΝ στον Τίμιο Σταυρό και αυτό είναι κάτι που κάνει η υπηρεσία μας εντατικά αυτή την περίοδο. Ειδικότερα, η μελέτη είναι σε εξέλιξη, ενώ θα προχωρήσουμε και σε γεωλογική μελέτη, καθώς η περιοχή εκεί κάτω έχει διάφορες σπηλιές. Θα αναθέσουμε δηλαδή να γίνει γεωλογική μελέτη, απ’ τα αποτελέσματα της οποίας θα προκύψει η στατική μελέτη που απαιτείται για τα σχολεία που θα κατασκευαστούν. Παράλληλα, σαν Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, χρειάζεται να επικαιροποιήσουμε μια παλιά απόφαση για το ρυμοτομικό σχέδιο του οικοπέδου της ΧΕΝ, ούτως ώστε να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε το σχολικό συγκρότημα εκεί. Ήδη πήρε απόφαση η Επιτροπή Παιδείας για τη μετεγκατάσταση του 16ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου στο οικόπεδο της ΧΕΝ. Για την υλοποίηση του έργου θα διεκδικήσουμε χρηματοδότηση ΕΣΠΑ», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μίνως Αλεφαντινός.
Σημειώνεται ότι η απομάκρυνση του 16ου Δημοτικού Σχολείου, από την περιοχή που σήμερα στεγάζεται, ανοίγει παράλληλα τον δρόμο για το μεγάλο έργο του περιφερειακού δρόμου, ο οποίος έχει προβλεφτεί να περνά από το συγκεκριμένο σημείο.
«Όσο για τον περιφερειακό, παραμένει ένας από τους κύριους και βασικούς στόχους της δημοτικής αρχής. Για να μπορέσουμε όμως με ρεαλισμό να μπούμε στον σχεδιασμό της μελέτης του, πρέπει πρώτα να λυθούν όλα τα σοβαρά εμπόδια που υπάρχουν. Ένα, ίσως το μεγαλύτερο, ήταν ότι πάνω στον περιφερειακό υπάρχει αυτό το σχολείο. Άρα τώρα με αυτόν τον τρόπο πάμε να πετύχουμε αυτό το πράγμα. Να ελευθερωθεί δηλαδή ο δρόμος, η χάραξή του δηλαδή, έχοντας έτοιμη τη μελέτη για την αντικατάσταση σχολείου», κατέληξε ο κ. Αλεφαντινός.
Στη Διαχειριστική Αρχή τα τεύχη δημοπράτησης για το νέο Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπούλου
Στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης, βρίσκονται τα τεύχη δημοπράτησης του έργου κατασκευής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ατσιποπούλου, το οποίο εξασφάλισε χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ, ενώ την ένταξή του στο ΣΕΣ υπέγραψε στις αρχές του μήνα ο περιφερειάρχης Κρήτης. Αμέσως μόλις δοθεί η σχετική έγκριση το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για τον τρόπο εκτέλεσης του έργου, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα δημοπρατηθεί τον Οκτώβριο. Ο χρόνος ολοκλήρωσής του υπολογίζεται σε 24 μήνες, ενώ η παράδοσή του στην τοπική κοινωνία θα αποτελέσει ανάσα, δίδοντας λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα σχολικής στέγης.
Σήμερα τα παιδιά που φοιτούν στο 9θέσιο σχολείο του Ατσιποπούλου στεγάζονται σε ένα ιδιωτικό κτίριο, το οποίο ωστόσο είναι ακατάλληλο για τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενεί, ενώ ο Δήμος καταβάλλει μηνιαίως μίσθωμα ύψους 2.000 ευρώ.
Το νέο σχολείο έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου συνολικής έκτασης 4.000 τ.μ. βόρεια του οικισμού Ατσιποπούλου και η δυναμικότητά του είναι 230 μαθητές. Θα είναι ένα υπερσύγχρονο κτίριο, καθώς με βάση τη μελέτη, έχει σχεδιαστεί με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές και θα περιλαμβάνει εννέα αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, χώρους γυμναστικής και εργαστήρια.
Πιο αναλυτικά με βάση τη μελέτη, πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο με υπόγειο. Η συνολική επιφάνεια κάλυψης είναι 1.010,02 τ.μ., στο ισόγειο 807,03 τ.μ. όροφος 1.424,11, υπόγειο 471,88 και ημιυπαίθριοι χώροι 181,50 και απομένει περιβάλλοντας χώρος 3.084,51 τ.μ.
Στο ισόγειο υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (εκδηλώσεις, γυμναστική κ.τ.λ.), έξι αίθουσες διδασκαλίας μια βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, γραφείο δασκάλων, ιατρείο-αναρρωτήριο, γραμματεία-αρχείο φωτοτυπείο, κυλικείο και χώροι υγιεινής και για ΑΜΕΑ, καθώς και κλιμακοστάσια και ασανσέρ.
Στον πρώτο όροφο, σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπονται τρεις αίθουσες διδασκαλίας, καθώς και αίθουσα ξένων γλωσσών, αίθουσα αισθητικής αγωγής και καλλιέργειας δεξιοτήτων, αίθουσα πληροφορικής, αίθουσα -εργαστήριο Φυσικοχημείας. Επιπλέον προβλέπεται γραφείο διευθυντή, γραφείο για τον Σύλλογο Γονέων μαθητών και μαθητικών κοινοτήτων και ένα ακόμα γραφείο και χώροι υγιεινής.
Στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπονται έξι θέσεις στάθμευσης, δύο θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ, ένας χώρος φυτεμένος, ένα γήπεδο μπάσκετ και ένα γήπεδο βόλεϊ με πλακόστρωτα και κρήνες. Γύρω από τον χώρο υπάρχει φύτευση και καθιστικά για τα παιδιά. Όλες οι προδιαγραφές του έργου είναι σύμφωνα με τον σχετικό οδηγό για τα διδακτήρια του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.