Στο νέο αυτοδιοικητικό πρόγραμμα που φέρει την ονομασία «Αντώνης Τρίτσης» μεταφέρθηκε η χρηματοδότηση του έργου κατασκευής του διυλιστηρίου Γιαννουδίου. Αυτό προκύπτει από την πρώτη λίστα των χρηματοδοτούμενων έργων του νέου προγράμματος, όπου έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών. Το έργο με τίτλο «Αξιοποίηση Ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου (Κρήτη): Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού», προϋπολογισμού 18.100.00 ευρώ, είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος.
Η προγραμματική σύμβαση μάλιστα μεταξύ Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.), Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου προκειμένου να μπορέσει το έργο να χρηματοδοτηθεί από το παραπάνω πρόγραμμα είχε υπογραφεί τον περασμένο Μάρτιο, δηλαδή ένα χρόνο πριν, ενώ τον Νοέμβριο ξεκίνησε η ανοικτή διαδικασία για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου.
Ωστόσο υπήρξαν καθυστερήσεις, καθώς κατά την προκήρυξη του διαγωνισμού υποβλήθηκαν ενστάσεις, όπου είχαν ως αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να παγώσει, μιας και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης έπρεπε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφύγων (ΑΕΠΠ) και να προχωρήσει σε διορθώσεις και τροποποιήσεις των τευχών δημοπράτησης του έργου.
Ειδικότερα, διαγωνισμός του έργου «πάγωσε» μετά την προσφυγή που κατέθεσε ενδιαφερομένη εταιρία, η οποία αφορούσε τους όρους της διακήρυξης αναφορικά με τον τρόπο επεξεργασίας και τις προδιαγραφές του νερού. Συγκεκριμένα στο αιτιολογικό κείμενο της προσφυγής η εταιρία αναφέρεται στην πλημμελή διαδικασία της επεξεργασίας νερού θέτοντας ζητήματα ποιότητας νερού που θα δίδεται από το διυλιστήριο.
Σήμερα, όπως ανάφερε μιλώντας στα «.ΡΝ.» ο διευθυντής διαχείρισης υδραυλικών και συγκοινωνιακών έργων του Ο.Α.Κ., Βαγγέλης Μαμαγκάκης, στην συνεδρία της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού θα τεθεί προς έγκριση η ανάθεση σε μελετητικό γραφείο των πρόσθετων γεωλογικών μελετών, αλλά και των μελετών διεργασίας και διύλισης του νερού, όπως αυτές ζητήθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δικαστικών Προσφύγων. Όπως εξήγησε δεν αλλάζει κάτι σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου απλώς αυτή ακέραια μεταβιβάστηκε στο νέο αυτοδιοικητικό πρόγραμμα.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο κ. Μαμαγκάκης, ανέφερε: «Το έργο της αξιοποίησης ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Δεν έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας. Κάποια έργα που είχαν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Φιλόδημο θα υλοποιηθούν από το αντίστοιχο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε προχθές. Έχουμε συμβούλιο στον Ο.Α.Κ. (σήμερα), όπου θα εγκρίνουμε μια πρόσθετη μελέτη με βάση τις διορθώσεις που μας όρισε η προδικαστική διαδικασία από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφύγων (ΑΕΠΠ) και αν όλα πάνε καλά πιστεύω ότι σε ένα μήνα θα έχουμε τελειώσει για να προκηρύξουμε το έργο. Οι διορθώσεις αφορούν επιπλέον γεωτεχνικές και γεωλογικές μελέτες του χώρου, καθώς και επιπλέον μελέτη διεργασιών, που αφορά στην διύλιση του νερού. Στο Διοικητικό Συμβούλιο θα εγκρίνουμε την ανάθεση σε μελετητικό γραφείο των πρόσθετων αυτών μελετών. Μόλις αυτές ολοκληρωθούν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου. Ευελπιστούμε το συντομότερο δυνατό σε ένα δίμηνο περίπου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην δημοπράτηση του έργου».
Σημειώνεται ότι το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι σχεδιάστηκε για να λύσει οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης της βόρειας ζώνης του Ρεθύμνου, εξασφαλίζοντας επαρκείς ποσότητες νερού από το Φράγμα Ποταμών για τους Δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Η περιοχή που θα κατασκευαστεί το διυλιστήριο, σε χώρο όπου έχει αγοραστεί από το 2007, 48 στρεμμάτων, στην τοποθεσία Λουτράκι βρίσκεται στα όρια Γιαννουδίου-Πρασσών.
Το έργο είναι κομβικής σημασίας, αφού καθημερινά θα παρέχει 30 χιλιάδες κυβικά νερού, την ώρα που τους καλοκαιρινούς μήνες σήμερα δίνονται 30 χιλ. κυβικά από Αργυρούπολη και λίμνη Κουρνά.
Αναμένεται η έγκριση δημοπράτησης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το αρδευτικό έργο
Εν τω μεταξύ, την έγκριση δημοπράτησης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένει από μέρα σε μέρα ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης για να δρομολογήσει τις διαδικασίες προκήρυξης του διαγωνισμού του έργου, που αφορά την άρδευση της ανατολικής ζώνης του Ρεθύμνου.
Ειδικότερα το έργο με τίτλο: «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού άρδευσης με συνολικό προϋπολογισμό 5,1 εκ. ευρώ έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου.
Το έργο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί σήμερα υπάρχουν περιοχές που αρδεύονται με πόσιμο νερό, που σημαίνει ότι με την κατασκευή του θα υπάρξει εξοικονόμηση υδάτων. Επίσης, πολλές γεωτρήσεις (30) που σήμερα χρησιμοποιούνται για την άρδευση θα σταματήσουν να δουλεύουν και οι κάτοικοι θα ποτίζουν με νερό από το Φράγμα. Άρα έχουμε και περιβαλλοντικά οφέλη και εξοικονόμηση νερού, ενέργειας και κόστους.
Το έργο έχει ως χρόνο περάτωσης των εργασιών το ένα έτος. Το έργο αυτό αφορά την άρδευση και έμμεσα θα ενισχύσει την ύδρευση.
Με την αξιοποίηση των νερών του Φράγματος των Ποταμών εξασφαλίζεται για τη μεν άρδευση 3 – 4 εκ. κυβικά νερού και 5.5 εκ. κυβικά νερού για ύδρευση. Θα λυθεί δηλαδή οριστικά το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα με την υλοποίηση του έργου και θα υπάρξει τεράστια εξοικονόμηση νερού, το οποίο θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες υδροδότησης.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά μια έκταση από την Πηγή έως τον Πρίνο και στη διαδρομή αυτή θα υπάρξει ένωση με δεξαμενές άρδευσης, όπου υπάρχουν δεξαμενές. Μέσα σε αυτό το έργο έχουν ενταχτεί και κάποια τμήματα από τα δυτικά του ποταμού, όπως για παράδειγμα τα Μισίρια, το Γιαννούδι και η περιοχή του Ξηρού Χωριού.