Χθες το απόγευμα στο χώρο του δημοτικού συμβουλίου του Δημαρχείου Ρεθύμνου, η ομάδα συνεργατών του Ε.Ι.Υ., ενημέρωσε φορείς από το χώρο της Υγείας της πόλης, αναφορικά με το πρόγραμμα και τους στόχους τους.
«Αυτές τις μέρες είμαστε στην Κρήτη για τη διεξαγωγή της έρευνας του προγράμματος «Υδρία». Η σημερινή εκδήλωση είναι μια ημερίδα για τους τοπικούς φορείς από το χώρο της Υγείας, για να τους ενημερώσουμε τι ακριβώς κάνουμε και να προσπαθήσουμε να κάνουμε τον κόσμο που θα λάβει το τηλεφώνημα για τη συμμετοχή στην έρευνα να πει το «ναι» για τη συμμετοχή του σε αυτό το πρόγραμμα», ανέφερε σε δηλώσεις της η Μαρία Γιωτάκη, ιατρός, στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης, ενώ πρόσθεσε ότι: «Στην έρευνα θα λάβουν μέρος 4.000 άτομα. Το δείγμα αυτό είναι απόλυτα τυχαιοποιημένο και αντιπροσωπευτικό του ελληνικού πληθυσμού. Στη διάρκεια ενός χρόνου και παραπάνω θα γυρίσουμε ολόκληρη την Ελλάδα. Καταγράφουμε διατροφικές συνήθειες και γίνονται κάποιες εξετάσεις αίματος για να διαπιστώσουμε, τυχόν προβλήματα υγείας στον πληθυσμό».
Η διαδικασία συλλογής στοιχείων είναι απλή. «Με τους συμμετέχοντες στην έρευνα κλείνονται ραντεβού και γίνεται μια συνέντευξη. Παράλληλα γίνεται και αιμοληψία, μέτρηση πίεσης και μια καταγραφή των διατροφικών συνηθειών τους. Υπάρχει και μια δεύτερη τηλεφωνική επαφή με καθέναν, με στόχο να καταγραφούν τα στοιχεία όσο πιο αντικειμενικά γίνεται, να δούμε και σε κάθε εποχή τις συνήθειες του κόσμου», συνέχισε η ίδια.
Πιο συγκεκριμένα, τα τρία στάδια της διαδικασίας για τους συμμετέχοντες είναι τα εξής:
1. Συμπλήρωση, με τη μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης, ερωτηματολογίου για τη συλλογή πληροφοριών διατροφής, τρόπου ζωής και υγείας.
2. Μετρήσεις σφυγμού και αρτηριακής πίεσης, αναστήματος, σωματικού βάρους, περιμέτρου μέσης και περιμέτρου ισχίων.
3. Λήψη δείγματος αίματος για τη διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων (γλυκόζη, ουρικό οξύ, ολική και HDL χοληστερόλη, κρεατινίνη, ασβέστιο, ολικά λευκώματα, τρανσαμινάσες).
Ένας παράλληλος στόχος της ερευνητικής διαδικασίας αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, είναι η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιά του τόπου, αφού στην έρευνα θα καταγραφούν και συνταγές από όλα τα μέρη της χώρας. Αυτό άλλωστε ανέδειξε και η κυρία Γιωτάκη, αφού μεταξύ άλλων σημείωσε ότι: «Όσον αφορά τις συνήθειες γίνεται μια αναλυτική καταγραφή. Για παράδειγμα μπορεί να καταγράψουμε συνταγές που υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας κι όχι σε κάποιες άλλες».
Οι συνεργάτες του Εθνικού Κέντρου Υγείας θα παραμείνουν στο Ρέθυμνο μέχρι την Κυριακή, για να συνεχίσουν έπειτα την έρευνα σε άλλες περιοχές του νησιού. Η συλλογή δεδομένων θα πραγματοποιηθεί σε κατά τόπους Κέντρα Υγείας, χώρους παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης (π.χ. περιφερειακά ιατρεία) και τοπικές δομές (π.χ. δημοτικά ιατρεία, δημοτικοί χώροι, Κ.Α.Π.Η.). Πέρα από την κυρία Γιωτάκη, η ομάδα συνεργατών του Ε.Ι.Υ αποτελείται από τους Πάντζαλη Μενέλαο, επόπτη Υγείας και Μορφωνιού Ιωάννα, επισκέπτρια Υγείας.
Τι είναι το πρόγραμμα «Υδρία»
Το πρόγραμμα με τίτλο «Υδρία: Πρόγραμμα και στοχευόμενη δράση για την υγεία και τη διατροφή του Ελληνικού πληθυσμού: ανάπτυξη και εφαρμογή μεθοδολογίας και αποτύπωση», αποτελεί την πρώτη προσπάθεια πανελλαδικής καταγραφής δεικτών υγείας και επιλογών διατροφής και διαβίωσης του πληθυσμού της χώρας.
Όπως αναφέρει και η συνοπτική έντυπη παρουσίαση του προγράμματος «Η αποτύπωση της κατάστασης της υγείας, των διατροφικών επιλογών και των συνηθειών διαβίωσης, καθώς και η διερεύνηση της σχέσης των παραγόντων αυτών με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα του πληθυσμού μπορεί να αναδείξει πτυχές της υγείας των ατόμων και των δυνατοτήτων προστασίας της. Η αποτύπωση αυτή προϋποθέτει συλλογή δεδομένων, με προτυπωμένες διαδικασίες, από αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Η προτύπωση των διαδικασιών συλλογής των δεδομένων είναι απαραίτητη για τη διεξαγωγή διαχρονικών και διακρατικών συγκρίσεων».
Το πρόγραμμα, βασίζεται στα πρότυπα της Πανευρωπαϊκής Έρευνας Υγείας (European Health Examination Survey, www.ehes.info) και στην εμπειρία που αποκτήθηκε από την προκαταρκτική φάση του προγράμματος την περίοδο 2009-2011 (www.hhf-greece.gr/ehes_GR.html), ενώ έχει λάβει στήριξη μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από το Υπουργείο Υγείας.
Τα ερευνητικά αποτελέσματα θα επικαιροποιήσουν και θα εμπλουτίσουν τα δεδομένα του Υγειονομικού Χάρτη του υπουργείου Υγείας και θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση και αξιολόγηση δράσεων προστασίας και προαγωγής της Δημόσιας Υγείας. Επίσης, μέσω του προγράμματος θα εδραιωθεί ενιαίο δίκτυο, βασισμένο στα Κέντρα Υγείας, για τη διαχρονική συλλογή δεδομένων υγείας, διατροφής και διαβίωσης.
Σημειώνεται ότι όλα τα συλλεγόμενα δεδομένα προστατεύονται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και της έγκρισης που έχει λάβει το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την ίδρυση και λειτουργία αρχείου με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, σύμφωνα με το Ν.2472 /1997. Tα δεδομένα κωδικοποιούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι αδύνατη η ταυτοποίησή τους και να μην υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του απορρήτου.