Στο Ρέθυμνο βρίσκεται από προχθές το βράδυ ο Γάλλος ειδικός Ολιβιέ Μπεχρά για να συνδράμει στην προσπάθεια παγίδευσης του κροκόδειλου στο Φράγμα Ποταμών Αμαρίου. Ο κ. Μπεχρά επισκέφτηκε χθες το πρωί μαζί με μέλη της επιτροπής, που έχει οριστεί για τη διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος, την περιοχή του φράγματος, και είχε μια πρώτη ενημέρωση για το θέμα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε στα γραφεία του Ο.Α.Κ. ειδική σύσκεψη, όπου τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης τόσο οι ενέργειες που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα όσο και οι απόψεις του ειδικού, προκειμένου να καταστεί εφικτή η «σύλληψη» του ζώου, που εδώ και ενάμιση μήνα, οπότε και για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη λίμνη, δεν έχει επιτευχθεί η παγίδευσή του.
Ο κ. Μπεχρά, που θεωρείται λόγω της γνώσης και της εμπειρίας του ως ο πλέον ειδικός για την παγίδευση του ζώου, έκανε ήδη αυτοψία στην περιοχή περιμετρικά της λίμνης και όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους το φυσικό περιβάλλον, οι θερμοκρασίες αλλά και η βλάστηση που επικρατεί κάτω από τη λίμνη ευνοούν την επιβίωσή του. Οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και μελετημένοι, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση, όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, είναι να επικρατεί ησυχία στην περιοχή της λίμνης και να μην υπάρχει έντονος φωτισμός. Κατά πληροφορίες μάλιστα ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης παρείχε στον κ. Μπερά μια ειδική βάρκα (για λίμνες και ποτάμια χαμηλής όχλησης) και μαζί με τα ειδικά σχοινιά που φέρει μαζί του θα επιχειρήσει την αιχμαλωσία του ζώου.
Χαρακτηριστικά ο κ. Μπεχρά σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ καλές για το ζώο. Δεν ξέρω τι θερμοκρασίες έχει το χειμώνα, τώρα όμως είναι καλές οι συνθήκες για την επιβίωση του ζώου. Θέλω να δω την περιοχή ξανά, καθώς θεωρώ ότι υπάρχουν ιδιαίτερα οικοσυστήματα, τα οποία θέλω να εξερευνήσω και ανάλογα να αποφασίσω τι θα κάνω. Σε μερικά σημεία οι όχθες είναι απότομες και με πυκνή βλάστηση, εκεί θα είναι δύσκολο να αιχμαλωτιστεί ο κροκόδειλος, γιατί μπορεί να παραμείνει στο εσωτερικό της βλάστησης. Σε άλλα όμως σημεία, το ύψος του νερού φτάνει το ενάμισι μέτρο. Εκεί θα είναι πιο εύκολο να αιχμαλωτιστεί. Θα προσπαθήσω να δω που θα μπορούσε να παγιδευτεί το ζώο».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης και προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών, κ. Χ. Καργιολάκη, τόνισε ότι έχουν ήδη ζητηθεί νέα μέτρα στην περιοχή, έτσι ώστε να αποκλειστούν οι δρόμοι περιμετρικά της λίμνης.
Σε δηλώσεις της τόνισε: «Καλέσαμε τον κ. Μπεχρά να μας βοηθήσει στη σύλληψη του ζώου. Θέσαμε σε εφαρμογή το Plan B, γιατί παρ’ όλες τις προσπάθειές μας μέχρι σήμερα -με τις οποίες συμφωνεί ο κ. Μπεχρά- δεν καταφέραμε να το παγιδεύσουμε και θεωρούμε ότι χρειάζονται δραστικά μέτρα. Ξεκινάμε κάποιες αυτοψίες στην περιοχή με σκοπό να εξερευνηθεί η περιοχή της λίμνης, να δούμε που συχνάζει το ζώο και να δούμε πως θα το παγιδεύσουμε. Θα ήθελα στα πλαίσια αυτής της προσπάθειες να παρακαλέσω τους κατοίκους της περιοχής να κινούνται το δυνατόν λιγότερο στους δρόμους, οι οποίοι είναι περιμετρικά της λίμνης. Ήδη έχουμε ζητήσει να ληφθούν μέτρα στην περιοχή, όχι έντονα φώτα και όχι θορύβους. Είναι ένα ευαίσθητο ζώο, δεν θέλουμε να το θυμώσουμε. Θέλουμε να το αφήσουμε ήσυχο για να μπορέσει ο κ. Μπεχρά να κάνει τη δουλειά του, όταν εκείνος αποφασίσει ότι πρέπει να την κάνει. Είναι ένα ζώο άγνωστο σε μια περιοχή δύσκολη. Από ότι διαπίστωσε ο κ. Μπερά κάτω από τη λίμνη υπάρχει βλάστηση, που βοηθά τον κροκόδειλο να κρύβεται. Είναι μια δύσκολη επιχείρηση, όμως, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο για το ζώο και για τους κατοίκους. Θα προσπαθήσουμε μέσα σε αυτή την εβδομάδα να κάνουμε ότι μπορούμε».
Ο κ. Ολιβιέ Μπεχρά ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως ειδικός κροκοδείλων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Η πρώτη του αποστολή ήταν να καταγράψει τον αριθμό των κροκοδείλων στην Κεντρική Αφρική και την Μαδαγασκάρη και να συγκεντρώσει δεδομένα για τη σύμβαση CITIES για τα απειλούμενα είδη. Ασχολείται με την καταμέτρηση κροκοδείλων σε ποταμούς και την σύλληψη ζώντων δειγμάτων του κάθε είδους ανά περιοχή για τις συλλογές του μουσείου. Το 1989 προσελήφθη από τα Ηνωμένα Έθνη για να βοηθήσει τις αρχές Μαδαγασκάρης στη διαχείριση των κροκοδείλων σχεδιάζοντας και φάρμες κροκοδείλων. Το πρόγραμμα αυτό ήταν πρωτοπόρο στην προστασία των ζώων περιλαμβάνοντας και τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων. Από το 2011 διευθύνει το μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Man and nature» που με την βοήθεια μη κυβερνητικών οργανώσεων υποστηρίζει την ανάμειξη τοπικών κοινοτήτων (Αφρική, Λατινική Αμερική και Ασία) σε προγράμματα διατήρησης βιοποικιλότητας.