O αριθμός των εισακτέων φοιτητών στα πανεπιστήμια πρέπει να καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των διδασκόντων και με βάση τις υποδομές που διαθέτουν. Σε διαφορετική περίπτωση, όταν δηλαδή δεν είναι επαρκές το διδακτικό προσωπικό, οι υφιστάμενες υποδομές είναι ελάχιστες και η τακτική κρατική χρηματοδότηση συρρικνωμένη, η εκπαίδευση υποβαθμίζεται.
Στο πανεπιστήμιο Κρήτης δεν διασφαλίζονται οι παραπάνω προϋποθέσεις για την ποιοτική εκπαίδευση. Το διδακτικό προσωπικό και οι υποδομές δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εισακτέων. Η τακτική κρατική χρηματοδότηση, όπως σε όλα τα πανεπιστήμια, τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά μειωμένη ενώ και από τα έκτακτα κονδύλια η «πίτα» για το ακαδημαϊκό ίδρυμα του νησιού δεν είναι αυτή που του αναλογεί.
Μπροστά στη συντελούμενη υποβάθμιση της εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο Κρήτης, η πρυτανεία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας το αυτονόητο. Αυτό που επανειλημμένα έχει ζητήσει από τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας χωρίς αποτέλεσμα: Είτε τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, είτε την αύξηση του αριθμού των διδασκόντων.
Αυτό αποκάλυψε χθες η πρυτανική αρχή του πανεπιστημίου Κρήτης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Είναι η πρώτη φορά που πανεπιστήμιο της χώρας καταφεύγει σε αυτή τη διαδικασία θεωρώντας την ως τον μόνο θεσμικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα.
Με την προσφυγή της στο ΣτΕ, η πρυτανεία ζητά την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Παιδείας με την οποία ορίστηκε ο αριθμός των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, χαρακτηρίζοντας εντελώς αναιτιολόγητο και αυθαίρετο τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων χωρίς μάλιστα παράλληλη αύξηση του αριθμού των διδασκόντων.
Η ενέργεια αυτή ήταν η μόνη ενδεδειγμένη θεσμική αντιμετώπιση του εντελώς αναιτιολόγητου και αυθαίρετου καθορισμού του αριθμού των εισακτέων στο πανεπιστήμιο Κρήτης.
«Το πανεπιστήμιο τεκμηρίωσε την ανάγκη μείωσης των εισακτέων ή αύξησης των διδασκόντων και των σχετικών υποδομών, προκειμένου να διασφαλισθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης και η ασφάλεια των φοιτητών
Είναι περισσότερο από προφανές και από το περιεχόμενο του δικογράφου ότι δεν είμαστε εναντίον της εκπαίδευσης αλλά εναντίον της υποβάθμισής της» τόνισε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας.
Όπως όμως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου από την πρυτανεία ανεπαρκέστατες είναι και οι υποδομές του πανεπιστημίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι για 19.000 ενεργούς φοιτητές τα διαθέσιμα δωμάτια στις φοιτητικές στέγες είναι μόλις 240 ενώ από τις 5.000 αιτήσεις σίτισης φοιτητών ικανοποιούνται μόνο οι 2.200 ενώ καταβάλλονται πολλές προσπάθειες ώστε να μπορούν να σιτίζονται 2.500 φοιτητές.
Αναλυτικα,
Η πρυτανική αρχή του πανεπιστημίου Κρήτης παραχώρησε συνέντευξη τύπου χθες με αφορμή την συμπλήρωση δυο χρόνων θητείας της και έκανε απολογισμό της δραστηριότητας της για την περίοδο αυτή. Αναφορά έγινε στα θέματα για τα οποία υπάρχει ευρύτερο ενδιαφέρον όπως: το θέμα ανάκλησης του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον Γερμανό ιστορικό Χάινς Ρίχτερ, η ανάπτυξη νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, η αξιοποίηση της περιουσίας του πανεπιστημίου κ.α. ενώ ανακοινώθηκε η διοργάνωση δυο σημαντικών ημερίδων.
Επίσης ο πρύτανης ανακοίνωσε επίσημα τη μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει στις 2 Ιουνίου 2018 στις 20:00 στη Φορτέτσα Ρεθύμνου για τον εορτασμό των 40 χρόνων του πανεπιστημίου Κρήτης, με την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας.
Παράλληλα η πρυτανική αρχή αναφέρθηκε στην προσφυγή της στο ΣτΕ εναντίον της υπουργικής απόφασης για τον αριθμό των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, που είναι μεγάλος σε σχέση με τον αριθμό των διδασκόντων, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η ποιότητα της εκπαίδευσης.
Η προσφυγή του πανεπιστημίου στο ΣτΕ, με την οποία ζητείται μείωση του αριθμού των εισακτέων ή αύξηση του διδακτικού προσωπικού, επελέγη ως ο μόνος θεσμικός τρόπος να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται στο πανεπιστήμιο κι αφού τα δυο προηγούμενα χρόνια η πρυτανική αρχή είχε έντονα διαμαρτυρηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για την κατάσταση.
«Η προσφυγή στο ΣτΕ ήταν η μόνη ενδεδειγμένη θεσμική αντιμετώπιση»
Για την αναγκαιότητα είτε μείωσης των εισακτέων φοιτητών, είτε αύξησης των διδασκόντων και των υποδομών του ακαδημαϊκού ιδρύματος, αλλά και στην απόφαση της πρυτανείας να προσφύγει για το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, ανέφερε:
«Το πανεπιστήμιο Κρήτης τεκμηρίωσε την ανάγκη μείωσης των εισακτέων ή αύξησης των διδασκόντων και των σχετικών υποδομών προκειμένου να διασφαλισθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης και η ασφάλεια των φοιτητών του πανεπιστημίου Κρήτης.
Αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την άσκηση αίτησης ακυρώσεως κατά της απόφασης του υπουργού Παιδείας με τον οποία ορίσθηκε ο αριθμός των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.
Η συζήτηση της αίτησης είχε ορισθεί για σήμερα 1 Φεβρουαρίου 2018 αλλά με πρόταση του εισηγητή δικαστή η συζήτηση αναβλήθηκε για τις 27.9.2018. Η ενέργεια αυτή ήταν η μόνη ενδεδειγμένη θεσμική αντιμετώπιση του εντελώς αναιτιολόγητου και αυθαίρετου καθορισμού του αριθμού των εισακτέων στο πανεπιστήμιο Κρήτης. Οφείλουμε δε να επισημάνουμε ότι είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο της χώρας που προσέφυγε σε αυτή τη διαδικασία και αφού προηγουμένως επί σειρά ετών προσπάθησε να ακουστεί από τις κατά περιόδους πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας. Είναι δε περισσότερο από προφανές και από το περιεχόμενο του δικογράφου ότι δεν είμαστε εναντίον της εκπαίδευσης αλλά εναντίον της υποβάθμισής της».
Ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων, Γιάννης Καρακάσης, θέλοντας να δείξει το μέγεθος του προβλήματος του αριθμού διδασκόντων, παρέθεσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, λέγοντας: «Η ιατρική Αθηνών έχει 650 μέλη διδακτικό επιστημονικό προσωπικό και παίρνει 170 φοιτητές τον χρόνο. Στο πανεπιστήμιο Κρήτης, σε όλα τα τμήματα, έχουμε λιγότερα από 500 μέλη ΔΕΠ (480 είναι) και ο αριθμός των εισακτέων ανέρχεται σε 3.000 περίπου φοιτητές. Αυτό είναι παράλογο».
Μιλώντας για το θέμα του διδακτικού προσωπικού ο αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού, Παναγιώτης Τσακαλίδης, ανέφερε
«Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε σαν ίδρυμα εν μέσω της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης δεν είναι τόσο το γεγονός της υποχρηματοδότησης που έχει να κάνει σε υποδομές ή με την υποχρηματοδότηση της έρευνας. Αυτό με κάποιους τρόπους και με ανταγωνιστικά προγράμματα μπορέσαμε και τα αντιμετωπίσαμε σε ένα βαθμό. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η μη ανανέωση του προσωπικού».
Ο αντιπρύτανης Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας, Κώστας Σπανουδάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε:
«Οι αριθμοί και η αναλογία διδασκόντων-διδασκομένων μιλάνε μόνοι τους. Όταν στην Ευρώπη η αναλογία είναι 1:11 σε μας είναι 1:31.Η συρρίκνωση του διδακτικού προσωπικού είναι αισθητή».
Ο κ. Σπανουδάκης εξήγησε και πως το πανεπιστήμιο Κρήτης αδικείται στους πίνακες διεθνούς κατάταξης εξ αιτίας της αξιολόγησης του στο θέμα της διδασκαλίας. «Ενώ στην έρευνα το πανεπιστήμιο μας αξιολογείται με πολύ υψηλή βαθμολογία, στη διδασκαλία αξιολογείται πολύ χαμηλότερα λόγου του μικρού αριθμού διδασκόντων. Αυτή η βαθμολογία είναι που «βυθίζει» το πανεπιστήμιο Κρήτης στη διεθνή κατάταξη σε χαμηλότερη θέση απ’ αυτήν που δικαιωματικά του αξίζει».
Όμως, εκτός από τη συρρίκνωση του αριθμού των διδασκόντων, ο κ. Σπανουδάκης ανέφερε στα «Ρ.Ν.» και τη μεγάλη συρρίκνωση του διοικητικού προσωπικού και στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο, αλλά κυρίως στο Ρέθυμνο.
«Η απομείωση του διοικητικού προσωπικού τολμώ να σας πω ότι έχει πάρει ακραίες διαστάσεις. Πρόκειται για πραγματική πανωλεθρία. Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν φύγει περίπου 150 υπάλληλοι κι έχουν έρθει μόλις 10 περίπου. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία μετατάξεων που έχουμε προκηρύξει. Το πανεπιστήμιο μας επίσης είναι από τα πρώτα που θα μπουν στην κινητικότητα. Ελπίζουμε με τις δυο αυτές διαδικασίες να ελαχιστοποιηθεί κάπως το τραγικό πρόβλημα έλλειψης διοικητικού προσωπικού. Όμως δεν μπορεί να λυθεί έτσι. Λύσεις δραστικές μόνο το κεντρικό κράτος μπορεί να δώσει» τόνισε ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας.
Σε ότι αφορά τις υποδομές ο κ. Σπανουδάκης ανέφερε:
«Οι υποδομές στο Π.Κ. είναι σε σχετικά καλή κατάσταση αλλά είναι ανεπαρκείς. Τα τελευταία χρόνια, μετά το 2011, οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερο αυξημένες αλλά δεν μπορούν να καλυφθούν. Φανταστείτε ότι για 19.000 ενεργούς φοιτητές τα διαθέσιμα δωμάτια στις φοιτητικές στέγες είναι μόλις 240. Ενώ από τις 5.000 αιτήσεις σίτισης φοιτητών ικανοποιούνται μόνο οι 2.200 ενώ καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες με καλή διαχείριση να μπορούν να σιτίζονται 2.500 φοιτητές».
Ανάπτυξη νέων τμημάτων
Η πρυτανεία αναφέρθηκε και στις ενέργειες της για την ανάπτυξη δύο νέων τμημάτων στο πανεπιστήμιο Κρήτης: το τμήμα τουρισμού και το τμήμα νομικής.
Το θέμα της ανάπτυξης τμήματος τουρισμού στο Ρέθυμνο είναι σε πιο ώριμο στάδιο, οι επιτροπές που έχουν δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό ήδη έχουν κάνει πολύ σοβαρή δουλειά και σε σύντομο χρόνο θα έχουν ολοκληρώσει τον σχετικό φάκελο για να κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας.
«Η παρούσα πρυτανεία εξαρχής έχει διεκδικήσει την ανάπτυξη νέων τμημάτων. Επεξεργαζόμαστε πρόταση για την ανάπτυξη του τμήματος τουρισμού και μόλις είμαστε έτοιμοι θα την καταθέσουμε στο υπουργείο Παιδείας. Θα είναι ένα επιστημονικό τμήμα αν θέλουμε να κάνουμε τον τουρισμό ως επιστήμη όχι τον τουρισμό ως σέρβις.
Θέλω να ευχαριστήσω τον δήμο Ρεθύμνης που μας παραχωρεί ένα κτίριο μεγάλο, το παλιό δημαρχείο Νικηφόρου Φωκά που αρχικά θα εγκατασταθεί εκεί η σχολή. Δεν σας κρύβω ότι είμαστε επαφή με το ίδρυμα Νιάρχος, το οποίο δείχνει ένα εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για οικονομική υποστήριξη του τμήματος».
Αναφερόμενος στην πρόταση του πανεπιστημίου για ανάπτυξη τμήματος νομικής ο πρύτανης ανέφερε: «Θεωρούμε επίσης, ότι το τμήμα νομικής είναι μια αναγκαιότητα και ακαδημαϊκή και γεωγραφική. Το υπουργείο έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα αυτή, για την αναγκαιότητα ενός μοντέρνου τμήματος νομικής, που θα έχει περισσότερο ευρωπαϊκή χροιά από τα υπόλοιπα τρία τμήματα νομικής της χώρας μας και θα είναι πενταετούς σπουδής αλλά η απόφαση εναπόκειται σε ανώτερο επίπεδο» .
Ο κ. Ζώρας πρόσθεσε ότι: «Τα δύο αυτά τμήματα θα έχουν μια πρωτοπόρα και σύγχρονη φυσιογνωμία σε σχέση με άλλα ομότιτλα ακαδημαϊκά τμήματα στην Ελλάδα και θα συνδέονται με πόλους αριστείας που ήδη υπάρχουν στο πανεπιστήμιο Κρήτης».
Ανάκληση τίτλου επίτιμου διδάκτορα
Σε ότι αφορά την ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον Χάινς Ρίχτερ, ο πρύτανης εξήγησε την προβλεπόμενη διαδικασία σε τέτοιες περιπτώσεις επισημαίνοντας ότι είναι χρονοβόρα ενώ για μια ακόμα φορά επανέλαβε ότι το αρμόδιο όργανο για την ανάκληση είναι η κοσμητεία και όχι η πρυτανεία.
«Το θέμα αφορά την επιτιμοποίηση του Γερμανού ιστορικού Χάινς Ρίχτερ. Η διαδικασία ανάκλησης είναι μια μακρά διαδικασία, η οποία υλοποιείται σε διαφορετικά στάδια και διοικητικά όργανα. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται κοντά στο τέλος της, έχουν υπάρξει δύο ομόφωνες αποφάσεις της γενικής συνέλευσης του τμήματος που έκανε την πρόταση και αναμένεται η τελική απόφαση της κοσμητείας, η οποία είναι το όργανο που απένειμε τον τίτλο. Αποτελεί πάγια διαδικασία, επιβεβλημένη από τον νόμο, η αναίρεση διοικητικών πράξεων να γίνει από τα ίδια όργανα που έλαβαν τις αρχικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αλλά και τη σωρεία των αποφάσεων των αρμοδίων δικαστηρίων η ανάκληση διοικητικών πράξεων (τέτοια είναι στην τυπική της μορφή και η απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα) γίνεται από τα ίδια όργανα που είχαν την αρμοδιότητα για την έκδοσή τους και στην προκειμένη περίπτωση την απονομή του τίτλου» ανέφερε ο κ. Ζώρας.
Δραστηριότητες μεταπτυχιακών προγραμμάτων
Για τα μεταπτυχιακά προγράμματα η πρυτανική αρχή ανέφερε: «Η πρόσφατη νομοθεσία δημιούργησε δυσλειτουργία και προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ποιότητα τους. Αναπτύσσονται νέα μεταπτυχιακά, όπως το Biomedical Engineering, σε συνεργασία με τα ισχυρά ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κρήτης. Τα μεταπτυχιακά αυξάνονται και θα επεκταθούμε και σε άλλα».
Αξιοποίηση της περιουσίας του πανεπιστημίου Κρήτης
Σχετικά με την αξιοποίηση της περιουσίας του πανεπιστημίου στη διάρκεια της συνέντευξης η πρυτανική αρχή επεσήμανε ότι:
«Το πανεπιστήμιο Κρήτης έχει μεγάλη περιουσία και η αύξησή της εξαρτάται από την εμπιστοσύνη που εμπνέουν οι διοικήσεις του πανεπιστημίου προς τους δωρητές του, προκειμένου να κληροδοτήσουν την περιουσία τους. Είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε τα παλιά κτίρια της Κνωσού και να επιδιώξουμε την εκμετάλλευση της περιουσίας γύρω από την πανεπιστημιούπολη, περίπου 250 στρέμματα. Ανάλογες κινήσεις γίνονται για την αξιοποίηση της έκτασης ακίνητης περιουσίας του πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο».
Ημερίδα καινοτομίας και έρευνας
Στα πλαίσια της εξωστρέφειας και της σύνδεσης του πανεπιστημίου με την κοινωνία και την οικονομία, όπως αναφέρθηκε από τον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις, διοργανώνεται ημερίδα για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα που θα πραγματοποιηθεί τις 28 Μαρτίου σε συνεργασία με τα επιμελητήρια της Κρήτης και την περιφέρεια. Παράλληλα το ευρετήριο των ερευνητών ολοκληρώνεται και θα είναι έτοιμο το επόμενο διάστημα.
Διοργανώνεται επίσης ημερίδα με θέμα «Ο τουρισμός ως επιστήμη» από την κοσμητεία της σχολής Κοινωνικών Επιστημών.
==CEPFG==