Στο «στόχαστρο» των ελεγκτικών υπηρεσιών έχουν μπει συναυλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις γενικότερου ψυχαγωγικού περιεχομένου που διοργανώνονται από πολιτιστικούς συλλόγους ή νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών. Εξαιτίας του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια τέτοιου είδους εκδηλώσεις αφήνουν υπόνοιες για φοροδιαφυγή, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα και έχει δώσει σαφείς εντολές στις κατά τόπους Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, για εντατικούς ελέγχους στις οικονομικές συμφωνίες που κατατίθενται στην αρμόδια Εφορία μεταξύ συλλόγων-καλλιτεχνών, για επιτόπιους ελέγχους στον χώρο της εκδήλωσης (εισιτήρια, αποδείξεις κτλ.), όπως και για την επιβολή προστίμων σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές περιοχές του Ρεθύμνου, όπου είχαν προγραμματιστεί συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις. Συνεργείο ελέγχου της τοπικής Εφορίας «σάρωσε» την ύπαιθρο του Νομού, αναζητώντας πιθανές παραβάσεις και περιπτώσεις φοροδιαφυγής, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνονται από αμέλεια ή κατά λάθος, αλλά έχουν σκοπό το «μαύρο» κέρδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΣΔΟΕ έφτασαν καταγγελίες για συλλόγους της… «μιας μέρας», για άλλους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους αλλά και για νομικά πρόσωπα, τα οποία βάσει νόμου δεν φορολογούνται και απαλλάσσονται από Φ.Π.Α., που εμφανίζονται ως διοργανωτές εκδηλώσεων που συγκεντρώνουν δεκάδες θαμώνες, οι οποίοι καταβάλλουν κανονικά το κόστος του εισιτηρίου, ωστόσο οι πρώτοι δεν αποδίδουν κανένα ποσόν στην εφορία, αφού τεχνηέντως έχουν καταφέρει να πάρουν απαλλαγή από την σχετική επιβάρυνση.
«Δωρεές» και οικονομικές συμφωνίες… 500 ευρώ
Παρά το γεγονός ότι οποιαδήποτε οικονομική συμφωνία μεταξύ φυσικών προσώπων ή εταιρειών πρέπει υποχρεωτικά να γνωστοποιείται στην αρμόδια Εφορία, με την θεώρηση των ανάλογων συμφωνητικών, μέχρι πρότινος ορισμένοι καλλιτέχνες, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζονταν να εισπράττουν αμοιβές που δεν αντιστοιχούν ούτε σε χαμηλόμισθο ιδιωτικό υπάλληλο, καθώς μετά από συμφωνία με τους «διοργανωτές», το προς κατάθεση συμφωνητικό αντιστοιχούσε σε μικροποσά της τάξεως των 200, 300 ή στην καλύτερη περίπτωση των 500 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, οι καλλιτέχνες εμφάνιζαν χαμηλά εισοδήματα και τα νομικά πρόσωπα, που θεωρητικά διοργάνωναν την συναυλία ή οποιαδήποτε μουσική εκδήλωση για την ενίσχυση των σκοπών και των δράσεων των συλλόγου τους, κέρδιζαν μέρος της είσπραξης και απέφευγαν την επιβολή φορολογίας.
Ένας ακόμα τρόπος, αρκετά διαδεδομένος, για να «ξεγελαστεί» το κοινό και η εφορία, είναι η συναυλία «για φιλανθρωπικό σκοπό» ή η εθελοντική συμμετοχή του καλλιτέχνη. Οι βραδιές αυτές, όπως βεβαίως και οι δωρεές, είναι αφορολόγητες. Έτσι, η εταιρεία που εκπροσωπεί τον εκάστοτε καλλιτέχνη κάνει μια συμφωνία με έναν σύλλογο και στην αφίσα αναφέρεται ότι τα έσοδα ή μέρος των εσόδων, θα διατεθούν στον πολιτιστικό ή αθλητικό σύλλογο που εμφανίζεται ως διοργανωτής.
Προσπάθεια να περιοριστεί η φοροδιαφυγή
Ωστόσο, το φαινόμενο παρατεταμένης φοροδιαφυγής, που έλαβε διαστάσεις τόσο στο Ρέθυμνο όσο και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, φαίνεται να περιορίζεται ή τουλάχιστον να επιχειρείται να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πραγματοποιήθηκαν αρκετοί έλεγχοι, επιβλήθηκαν πρόστιμα και ακυρώθηκαν συμφωνίες συλλόγων-καλλιτεχνών με εντολή της Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου. Συμφωνητικά τα οποία περιείχαν «ύποπτες» αμοιβές τροποποιήθηκαν, καθώς κρίθηκε ότι δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις διοργανωτές και συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις, βρέθηκαν ενώπιον των συνεργείων ελέγχου της Εφορίας, καλούμενοι να δώσουν εξηγήσεις.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε εφοριακός στα «Ρ.Ν.», οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, ενώ άμεσα θα διερευνηθεί ποιοί σύλλογοι στο Νομό Ρεθύμνου έχουν νομική υπόσταση, ποιοί τηρούν όσα προβλέπει η νομοθεσία (καταστατικό ίδρυσης, έναρξη δραστηριότητας κ.α.), ποιοι υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις όπως προβλέπεται.
«Όταν οι σύλλογοι προχωρούν σε συμφωνίες με καλλιτέχνες δηλώνοντας μικροποσά, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ψεύτικα, προκειμένου να υπάρξει απαλλαγή Φ.Π.Α., στην ουσία βοηθούν και ευνοούν οικονομικά τους καλλιτέχνες. Ούτε τους εαυτούς τους, ούτε το κράτος που προσπαθεί να εισπράξει χρήματα και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.
Έγιναν έλεγχοι και θα πραγματοποιηθούν και άλλοι, σύμφωνα με τις εντολές που μας έχουν δοθεί.
Οι σύλλογοι έχουν άλλους σκοπούς, οφείλουν να λειτουργούν σωστά, να διαθέτουν όσα προβλέπονται και να μην έχουν εμπλοκή σε τέτοιου είδους υποθέσεις» ανέφερε.