Στις αρχές του 2015 πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών έχει ολοκληρωθεί και ο Δήμος Ρεθύμνου σταδιακά παραλαμβάνει τον εξοπλισμό που απαιτείται για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κτιρίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Τεχνικής Υπηρεσίας, που εποπτεύει την πρόοδο των εργασιών, έως τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει γίνει η παραλαβή επίπλων, παιχνιδιών, ηλεκτρικών συσκευών, ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ειδών φυσιοθεραπείας ΑμεΑ, κι αφού ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες αδειοδότησης για τη λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού και του ΚΑΠΗ, όπως και η διαδικασία ηλεκτροδότησης και υδροδότησης του κτιρίου, η δομή θα είναι έτοιμη για να λειτουργήσει πλήρως.
Τα «Ρ.Ν.» επισκέφθηκαν το Κτίριο Κοινωνικής Μέριμνας, που θεωρείται από τον Δήμο και την Τεχνική Υπηρεσία μια από τις πιο σύγχρονες και ασφαλείς κατασκευές που έχουν υλοποιηθεί στο Ρέθυμνο. Το φωτογραφικό ρεπορτάζ αποκαλύπτει τους εσωτερικούς χώρους των τεσσάρων επιπέδων του κτιρίου (υπόγειο, ισόγειο, 1ος όροφος, 2ος όροφος), τις βοηθητικές και κύριες εγκαταστάσεις, όπου θα φιλοξενηθούν παιδιά, άτομα με αναπηρία και νέοι που ασχολούνται με την τεχνολογία.
Επίσης, στις φωτογραφίες αποτυπώνεται το τελικό στάδιο της προετοιμασίας για την έναρξη λειτουργίας της δομής, όπου έχουν τοποθετηθεί έπιπλα (καρεκλάκια παιδικά, τραπεζάκια, κρεβάτια βρεφών, συρταριέρες, καναπές, πολυθρονάκια, παιχνιδοθήκες, παιχνιδόκουτα, λεκάνες, νιπτήρες, σετ κουζίνας, γραφεία, παγκάκια κ.α.), όπως και τα παιχνίδια όπου θα περνούν τα νήπια τον ελεύθερο χρόνο τους (πλαστικό σπιτάκι, πλαστικό τούνελ, ξύλινη τραμπάλα, κούνιες νηπίων, τσουλήθρα κ.α.).
Σημειώνεται ότι το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας, με προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ περίπου (συν 250.000 ευρώ για τον εξοπλισμό), κατασκευάστηκε σε δημοτικό οικόπεδο επιφάνειας 1,6 στρεμμάτων στον Μασταμπά, στην οδό Μαρκέλλου, πάνω από το ρέμα Συνατσάκη.
Το κτίριο θα έχει τρεις διαφορετικές χρήσεις: ως βρεφονηπιακός σταθμός ολοκληρωμένης φροντίδας, ως ΚΑΠΗ και ως τοπικό κέντρο πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Ειδικότερα, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας θα έχει υποδομή για 16 βρέφη, 50 νήπια και 18 νήπια με αναπηρία (σύνολο 84 παιδιά) σε συνολική επιφάνεια λειτουργικών χώρων 1.200 τ.μ. μαζί με τους ημιυπαίθριους χώρους. Επίσης, ο αύλειος χώρος του βρεφονηπιακού σταθμού θα ανέρχεται σε 300 τ.μ.
Το ΚΑΠΗ θα κατασκευαστεί στα βόρεια του οικοπέδου και θα λειτουργεί σε τρία επίπεδα συνολικής επιφάνειας 700 τ.μ. περίπου. Σε συνέχεια του ισόγειου χώρου, που θα λειτουργεί κύρια ως χώρος αναψυχής, έχει σχεδιαστεί αυλή 100 τ.μ. περίπου. Θα λειτουργούν χώροι φυσικοθεραπείας, ιατρείων, κοινωνικής λειτουργού κλπ., που θα εξυπηρετούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές 75 ηλικιωμένους.
Το τοπικό κέντρο πρόσβασης στο διαδίκτυο, συνολικής επιφάνειας 200 τ.μ. περίπου, θα λειτουργεί στον 2ο όροφο με ανεξάρτητη είσοδο.
Στο υπόγειο προβλέπονται 17 θέσεις στάθμευσης και βοηθητικοί χώροι όπως πλυντήριο, σιδερωτήριο, λινοθήκη κλπ.
Στα δυτικά του οικοπέδου προβλέπεται δενδροφύτευση (υψηλό πράσινο) που θα λειτουργήσει και ως οπτικό εμπόδιο των πολυκατοικιών προς τους χώρους των νέων κτισμάτων, αλλά και αντίστροφα.
Επίσης, στο εσωτερικό του κτιρίου έχει τοποθετηθεί ασανσέρ τεσσάρων στάσεων (υπόγειο, ισόγειο, 1ος, 2ος όροφος).
Επιπρόσθετα, για τις ανάγκες του έργου άλλαξε ριζικά μορφή η οδός Μαρκέλλου, ενώ απομένει η διευθέτηση του χώρου και η βελτίωση ενός μικρός τμήματος του δρόμου που οδηγεί από την οδό Μαρκέλλου στην περιοχή όπου στεγαζόταν παλαιότερα ο ΟΑΕΔ.