Αμέσως μετά το Πάσχα σύμφωνα τουλάχιστον με την πρόεδρο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αναμένεται να παραδοθεί η μελέτη προστασίας και ασφάλειας του προσήνεμου μόλου του εμπορικού λιμανιού του Ρεθύμνου. Πρόκειται για μελέτη η οποία χρηματοδοτείται με κονδύλια της Περιφέρειας Κρήτης προκειμένου στη συνέχεια να αναζητηθούν και να εξευρεθούν ευρωπαϊκοί πόροι για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου. Η μελέτη έχει τίτλο: «Βελτίωση της θωράκισης στη γένεση του προσήνεμου μόλου λιμένος Ρεθύμνου μετά της αναμόρφωσης των όπισθεν χερσαίων του χώρων», και είναι προϋπολογισμού 373.616,74 ευρώ.
Η προστασία του λιμανιού χαρακτηρίζεται από κάποιους ως το πλέον αναπτυξιακό έργο της πόλης, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα μάλιστα τον φετινό χειμώνα, όπου η κακοκαιρία προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην περιοχή, αναδεικνύοντας τη γύμνια του λιμανιού, το οποίο επί της ουσίας είναι αθωράκιστο.
Οι μελετητές με τις υποδείξεις του Λιμενικού Ταμείου, επανεξέτασαν την περιοχή του λιμανιού μετά και τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία, προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες τροποποιήσεις και να επικαιροποιήσουν τη μελέτη με βάση τα νέα δεδομένα και να συμπεριλάβουν σε αυτή νέους όρους και προδιαγραφές για την καλύτερη ασφάλεια της περιοχής σε ό,τι αφορά τον κυματοθραύστη.
Παράλληλα τις προηγούμενες μέρες τεχνικοί ασφάλειας επικαιροποίησαν την αρχιτεκτονική μελέτη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σύστημα ασφαλείας ISPS που υπάρχει στο λιμάνι.
Ειδικότερα, μιλώντας για την εξέλιξη της μελέτης η πρόεδρος του Λ.Τ. Ρένα Κουτσαλεδάκη, υποστήριξε: «Το ISPS, αυτό το σύστημα ασφαλείας που έχουμε, είναι στο εμπορικό μας λιμάνι και στα πλαίσια της αρχιτεκτονικής μελέτης πρέπει η μελέτη αυτή να ενημερωθεί με τα υφιστάμενα συστήματα, έτσι ώστε όταν θα έρθει σ’ εμάς για το διοικητικό συμβούλιο, να είναι ενημερωμένο προκειμένου να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα και επιδιορθώσεις. Αυτά τα συστήματα που έχουμε στην πραγματικότητα πρέπει να περαστούν στο χαρτί της καινούριας μελέτης, έτσι ώστε να μην καθυστερεί η ολοκλήρωση της μελέτης. Δηλαδή δεν πρέπει να περιμένουμε να τελειώσει η μελέτη για τη θωράκιση και μετά να δούμε και το θέμα της ασφάλειας. Τώρα οι μελετητές εξετάζουν το κομμάτι που έχει να κάνει με τον κυματοθραύστη, στον ύφαλο που θα αναχαιτίσει τον κυματισμό.
Τη μελέτη, όπως μας είπαν, θα μπορέσουμε να την έχουμε μετά το Πάσχα έτσι ώστε να δούμε τους άξονες χρηματοδότησης και πού μπορεί να ενταχθεί. Πιέσαμε πάρα πολύ για να γίνει αυτό γρήγορα και να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα μέχρι και μετά το Πάσχα στην καλύτερη των περιπτώσεων και βλέπετε ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για να μην υπάρχουν μετά πισωγυρίσματα στη μελέτη αλλά και στην αρχιτεκτονική, διότι η θωράκιση έχει να κάνει και με την εξεύρεση του μοντέλου του κυματοθραύστη και παράλληλα και με το αρχιτεκτονικό κομμάτι που αφορά στις θέσεις πάρκινγκ, το εμπορικό μας λιμάνι, την κυκλοφοριακή μελέτη μέσα στο λιμάνι στο κομμάτι του εμπορικού λιμανιού και του πάρκινγκ κ.λπ.».
Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και η δεύτερη μελέτη με τίτλο: «Έργα εγκατάστασης πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιου λιμένος Ρεθύμνου», προϋπολογισμού 498.092,50 ευρώ, την οποία επίσης χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης.
Ακόμα περιμένουν τα χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι
Τη χρηματοδότηση του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, συνολικού ύψους 300.000 ευρώ, την οποία είχε εξασφαλίσει ο περιφερειάρχης Κρήτης για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία, περιμένει το Λιμενικό Ταμείο. Τα χρήματα αυτά ωστόσο αν και δεσμευμένα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη, δεν έχουν φτάσει ακόμα στα ταμεία του Δ.Λ.Τ για να μπορέσει να προχωρήσει στη βραχυπρόθεσμη παρέμβαση στο χώρο του παρκινγκ, ώστε το λιμάνι να θωρακιστεί προσωρινά εωσότου γίνει το μεγάλο έργο.
Ειδικότερα, η κυρία Κουτσαλεδάκη ανέφερε: «Τα 300.000 ευρώ που μας έδωσαν από την Περιφέρεια, δεν έχουν έρθει ακόμα, όμως έχει αποσταλεί επιστολή για να μπορέσουν να φτάσουν το συντομότερο δυνατόν και να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες που πρέπει να γίνουν στο συγκεκριμένο κομμάτι. Η παρέμβαση αυτή αφορά την άμεση αντιμετώπιση της ζημιάς του τοιχίου που έχουμε τώρα στο πάρκινγκ. Έχουμε κάνει αίτηση και περιμένουμε από την Περιφέρεια να μας ενημερώσει πότε θα μας δοθούν τα χρήματα για να ξεκινήσει το έργο, να δημοπρατηθεί κ.λπ».
Άγονος ο διαγωνισμός για την πλωτή επιχείρηση
Εν τω μεταξύ άγονος ήταν ο διαγωνισμός του Λιμενικού Ταμείου για την πλωτή επιχείρηση, αφού κανένας ενδιαφερόμενος δεν κατέθεσε προσφορά μέχρι κα χθες που ήταν η καταληκτική ημερομηνία. Όπως προβλέπεται από τους όρους της διακήρυξης ο διαγωνισμός θα επαναληφτεί την επόμενη Τρίτη 7 Απριλίου, με τους ίδιους όρους. Αν και σε αυτή την περίπτωση ο διαγωνισμός είναι άγονος, τότε θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου για να αποφασίσει τι θα γίνει.
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου καθορίζονται δυο θαλάσσιοι χώροι, εντός της λιμενολεκάνης, για την τοποθέτηση πλωτών ναυπηγημάτων και τη λειτουργία επ’ αυτών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική και τα οικονομικά οφέλη, στα οποία προσδοκά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ανέρχονται στο (ελάχιστο) ποσό των 3.127,73 μηνιαίως, για τη μίσθωση καθενός εκ των δυο τμημάτων.
Επίσης, στους όρους που επιβάλλει το Λ.Τ. αναφέρεται ότι τα πλωτά σκάφη, τα οποία θα λειτουργήσουν ως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας και μορφής, ώστε να συνάδουν με το ύφος του χώρου και να μην προσβάλλουν αισθητικά το φρούριο Φορτέτζα και την Παλιά Πόλη, που συνορεύει με το σημείο τοποθέτησής τους.
Αναζητούν κονδύλια για τα ύφαλα τμήματα του ενετικού λιμανιού
Εν τω μεταξύ Δήμος, Λιμενικό Ταμείο και Αρχαιολογία αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης του σημαντικού έργου αποκατάστασης των ύφαλων τμημάτων του ενετικού λιμανιού του Ρεθύμνου. Τα κρηπιδώματα έχουν υποστεί διάβρωση και η ανάγκη άμεσης παρέμβασης είναι πλέον επιτακτική, ώστε να διασφαλιστεί η στατική επάρκεια του ενετικού λιμένα. Η μελέτη είναι έτοιμη και οι αρμόδιοι φορείς αναζητούν χρηματοδοτικό «εργαλείο», ώστε το ουσιαστικής σημασίας αυτό έργο να μπορέσει να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό.
Χαρακτηριστικά, η κυρία Κουτσαλεδάκη, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε: «Για αυτά τα 300.000 ευρώ για τα ύφαλα κρηπιδώματα δεν έχουμε βρει μέχρι στιγμής κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Έχω κάνει κάποιες συναντήσεις, και με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων και την Αρχαιολογική Υπηρεσία και όλοι μαζί ψάχνουμε άξονες, που θα μπορέσει να μπει το συγκεκριμένο έργο. Είναι κάτι που επείγει, αφού αφορά τη στατική επάρκεια και υποστήριξη των ύφαλων κρηπιδωμάτων. Έχει γίνει συνεννόηση, καθώς και κάποιες προσπάθειες για να δούμε μήπως μπορεί αυτό να ενταχθεί σε τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού ή Πολιτισμού».