Σε μια πρόσφατη επίσκεψη που έκανα στο όμορφο αυτό χωριό του Δήμου Ρεθύμνου, που σημειωτέον ότι αναπτύσσεται αντί να φθίνει, όπως δυστυχώς άλλα χωριά του Ρεθύμνου, διαπίστωσα ότι δεν είναι τυχαίο η ποιότητα και το όνομα που έχει το τυροκομείο του ευσυνείδητου και εργατικού Νίκου Γασπαράκη. Παρών ο ίδιος δίπλα στους ειδικευμένους υπάλληλους του δίνει μάχη καθημερινώς, ώστε από τη στιγμή που θα παραλάβει το γάλα μέχρι το τελικό στάδιο επεξεργασίας του να γίνει η διαδικασία κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράγει την καταπληκτική γραβιέρα που όσες φορές έχω δοκιμάσει έχει υπέροχη γεύση και ποτέ δεν είναι αγίνωτη όπως συμβαίνει με αρκετές άλλες. Παράγει επίσης πεντανόστιμες μυζήθρες, ξερούς ανθότυρους, ξυνομυζήθρα και τουλουμοτύρι, προϊόντα που γίνονται ανάρπαστα τόσο στην τοπική όσο και στην αγορά της υπόλοιπης Ελλάδας. Το τυρί έχει πολλά μυστικά και ο Νίκος Γασπαράκης είναι γνώστης, αφού όπως δηλώνει αγαπά πολύ τη δουλειά αυτή, που κάνει σχεδόν πενήντα χρόνια. Διατηρεί μια πολύχρονη σταθερή συνεργασία με κτηνοτρόφους, αφού χωρίς την καλή ποιότητα του γάλατος που παραλαμβάνει η παρασκευή καλού τυριού θα ήταν αδύνατη. Σε ερώτησή μου αν είναι ευχαριστημένος από την επιχείρησή του μου απάντησε με κάθε ειλικρίνεια ότι ποτέ του δεν θέλησε με μη νόμιμο τρόπο να επωφεληθεί, αλλά με τον κόπο τόσων χρόνων κατάφερε να βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο χωρίς να είναι πλούσιος, όπως το εννοούν οι πολλοί.
Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του πολύ πλούσιο και ευχαριστεί τον Θεό, αφού είναι υγιής και έχει μια υπέροχη οικογένεια με τρία παιδιά και εγγόνια. Με το σταυρό στο χέρι μου είπε δύσκολα γίνεται κάποιος εκατομμυριούχος, είμαι όμως ευχαριστημένος και ελπίζω τα παιδιά μου, που ήδη δουλεύουν στην επιχείρηση, να συνεχίσουν τον ίδιο δρόμο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό τόνισε να περπατά κανείς με ψηλά το κεφάλι σήμερα που βλέπουμε πολλούς που καταχράστηκαν χρήματα που δεν τους ανήκαν να καταδικάζονται και να διαπομπεύονται.
Το παράδειγμα του εργατικού Νίκου Γασπαράκη πρέπει να ακολουθήσουν πολλοί αφιερώνοντας με σοβαρότητα πολύ χρόνο στην εργασία τους και είναι σίγουρο ότι θα πετύχουν τον στόχο τους. Οι Ρεθεμνιώτες βέβαια πρέπει να στηρίζουμε τα προϊόντα του τυροκομείου Γασπαράκη και άλλων ποιοτικών επιχειρήσεων του νομού (που ευτυχώς υπάρχουν αρκετές), ώστε να τονώσουμε την τοπική οικονομία. Κλείνοντας θα του αφιερώσω μια μαντινάδα.
« Όποιος δεν εδοκίμασε του Γάσπαρη γραβιέρα
θα φύγει με παράπονο απ’ τη ζωή μια μέρα».
Σημ. Όσοι θέλουν να δουν όσα είπε ο Νίκος Γασπαράκης και οι συνεργάτες του μπορούν να γράψουν Τυροκομείο Νίκου Γασπαράκη Ρέθυμνο στην ιστοσελίδα www.youtube.com.
Γιώργος Σηφάκης (Σιμισακογιώργης)