Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
Μπορεί σε λίγες εβδομάδες τα σχολεία να κλείσουν ενόψει των διακοπών των Χριστουγέννων, ωστόσο σημαντικές παραμένουν ακόμα και σήμερα οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε εκπαιδευτικούς -κυρίως ειδικοτήτων- και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο.
Τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Παιδείας, το οποίο προετοιμάζεται για το νέο «κύμα» των προσλήψεων αναπληρωτών, ζήτησε εγγράφως από όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας να του αποστείλουν τις νέες λίστες με τα κενά που καταγράφονται μέχρι στιγμής, από τα νηπιαγωγεία μέχρι και τα γενικά και επαγγελματικά λύκεια.
Στο Ρέθυμνο μπορεί η γενικότερη εικόνα από άποψης κενών να είναι καλύτερη φέτος σε σύγκριση με προηγούμενες σχολικές χρονιές, εντούτοις, οι ελλείψεις που εξακολουθούν να καταγράφονται προκαλούν προβληματισμό τόσο στην σχολική κοινότητα, όσο και στους ίδιους τους γονείς των μαθητών.
Άλλωστε, δεν είναι και λίγες οι φορές που οι ίδιοι οι γονείς διαμαρτύρονται ότι τα παιδιά τους χάνουν σημαντικές ώρες διδασκαλίας εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών, ενώ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τους γονείς του ολοήμερου δημοτικού σχολείου Γερανίου, που προχθές το πρωί προχώρησαν ακόμα και σε παράσταση διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, διεκδικώντας την τοποθέτηση νέου δασκάλου για την ομαλή λειτουργία του ολοήμερου σχολείου της περιοχής τους.
Και ενώ έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, μόλις αυτές τις ημέρες -και έπειτα από τις προσλήψεις των αναπληρωτών που εκκρεμούν να γίνουν το επόμενο διάστημα- αναμένεται να ξεκινήσουν δύο από τα προγράμματα που διεξάγονται κάθε χρόνο σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου. Πρόκειται δηλαδή για το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας που αφορά σε μαθητές γυμνασίων του νομού, καθώς και για το πρόγραμμα της εναλλακτικής ενισχυτικής διδασκαλίας που διεξάγεται στα μόνο στα επαγγελματικά λύκεια.
Σύμφωνα με τα επεσήμανε μεταξύ άλλων στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Γιάννης Μαρκαντές, οι ελλείψεις που υπάρχουν μέχρι και σήμερα σε εκπαιδευτικούς στη γενική εκπαίδευση δηλαδή, στα γυμνάσια, τα λύκεια, καθώς και στα επαγγελματικά λύκεια του νομού, αφορούν στην κάλυψη 148 ωρών διδασκαλίας, που μεταφράζεται στις προσλήψεις 7 εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα πρόκειται για 1 φιλόλογο, 1 αισθητικό, 1 μηχανολόγο, 3 εκπαιδευτικούς τεχνολογίας, 1 ηλεκτρολόγο και 1 νοσηλευτή.
Επιπλέον, για να τεθεί το επόμενο διάστημα σε εφαρμογή το πρόγραμμα -που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ- και αφορά στην ενισχυτική διδασκαλία μόνο στα γυμνάσια του νομού, απαιτείται η κάλυψη συνολικά 110 ωρών διδασκαλίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσληφθούν άμεσα 8 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και συγκεκριμένα 4 φιλόλογοι, 3 μαθηματικοί και 1 φυσικός.
Για το έτερο πρόγραμμα της εναλλακτικής ενισχυτικής διδασκαλίας που αφορά όμως μόνο στα επαγγελματικά λύκεια του Ρεθύμνου -και το οποίο θα ξεκινήσει επίσης να εφαρμόζεται μετά το νέο «κύμα» των προσλήψεων αναπληρωτών που αναμένεται να γίνουν αυτές τις ημέρες- η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού διεκδικεί την κάλυψη 110 ωρών διδασκαλίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσληφθούν εκπαιδευτικοί δύο ειδικοτήτων και συγκεκριμένα, φιλόλογοι και μαθηματικοί οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν 55 ώρες διδασκαλίας η κάθε ειδικότητα.
«Δεδομένου ότι αυτή τη φορά τα κενά που έχουμε στα γυμνάσια και τα λύκεια του νομού μας και τα οποία αποστείλαμε ήδη στο υπουργείο Παιδείας είναι λίγα, ευελπιστούμε ότι θα καλυφθούν πλήρως και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα σχολεία μας», σχολίασε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Γιάννης Μαρκαντές.
Οι ελλείψεις στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Εν τω μεταξύ, τη δική του λίστα με τα κενά που παρατηρούνται μέχρι και σήμερα στα νηπιαγωγεία και κυρίως στα δημοτικά σχολεία του νομού απέστειλε χθες στο υπουργείο Παιδείας και η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου.
Με βάση τα όσα ανάφερε στα «Ρ.Ν.» η διευθύντρια της υπηρεσίας, Ευαγγελία Μαντά, αυτή τη φορά το υπουργείο Παιδείας ζήτησε να του αποσταλούν οι ελλείψεις που παρατηρούνται μόνο σε εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής και όχι τα κενά που καταγράφονται στο πρόγραμμα της παράλληλης στήριξης.
Χθες εξάλλου το αρμόδιο τμήμα της υπηρεσίας απέστειλε τη σχετική λίστα, η οποία περιλαμβάνει τις εξής ειδικότητες: 2 καθηγητές μουσικής, 1 καθηγητή φυσικής αγωγής, 2 καθηγητές θεατρικής αγωγής, 3 καθηγητές πληροφορικής, 1 καθηγητή γερμανικών μειωμένου ωραρίου και 3 δασκάλους.
«Εκτιμούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, ίσως και σε διάρκεια μίας εβδομάδας να έχουμε τις νέες προσλήψεις αναπληρωτών. Το αμέσως επόμενο στάδιο είναι η διαδικασία των τοποθετήσεων. Ελπίζουμε αυτή την φορά να μην έχουμε πολλές περιπτώσεις αναπληρωτών που να αρνηθούν τις τοποθετήσεις τους, διότι μετά θα έχουμε πάλι εκ νέου κενά, για την κάλυψη των οποίων θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη φάση των προσλήψεων που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας», σημείωσε μεταξύ άλλων η διευθύντρια της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου.