Ολοκληρώθηκαν από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνου όλες οι απαραίτητες μελέτες για το σχεδιαζόμενο έργο κατασκευής του 16ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού. Ο φάκελος με τη μελέτη θα αποσταλεί τις επόμενες ημέρες στο αρμόδιο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να δοθεί η έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η μελέτη το σχολείο θα προταθεί να είναι εννιαθέσιο από εξαθέσιο που είναι σήμερα τηρώντας όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας.
Μετά την έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος με τη σφραγίδα του υπουργείου Παιδείας ο δήμος προσδοκά χρηματοδότηση είτε από τις εκπτώσεις που θα προκύψουν από άλλα έργα του ΕΣΠΑ, είτε από άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο. Ο άξονας του ΣΕΣ που αφορούσε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έκλεισε ήδη από τις 31 Μαρτίου και μέσω αυτού εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του 2ου δημοτικού σχολείου Ατσιποπούλου συνολικού προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο προγραμματισμός του δήμου Ρεθύμνου αφορά μόνο στο 16ο δημοτικό σχολείο και όχι στο 10ο νηπιαγωγείο με το οποίο συστεγάζεται σήμερα, καθώς ο οικοπεδικός χώρος φέρεται πως δεν είναι αρκετός για τη λειτουργία και των δυο σχολείων στη συγκεκριμένη έκταση.
Η μεταφορά του δημοτικού σχολείου στο οικόπεδο του Τιμίου Σταυρού αποτελεί στοίχημα για τη δημοτική αρχή, καθώς το 16ο εξαθέσιο δημοτικό σχολείο στεγάζεται εδώ και 22 χρόνια σε προκατασκευασμένες αίθουσες, οι οποίες βρίσκονται πάνω σε μια πλατεία, όπου έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί ο περιφερειακός δρόμος.
Η αύξηση του μαθητικού πληθυσμού με δεδομένο ότι και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας έχει προτείνει το συγκεκριμένο σχολείο να αναβαθμιστεί σε εννιαθέσιο, αλλά και το γεγονός ότι οι ακατάλληλες για σχολείο λυόμενες αίθουσες, που δημιουργήθηκαν το 1993 ως μια προσωρινή λύση αλλά παρέμεινε μόνιμη για τόσα χρόνια, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ανέγερσης ενός νέου σχολείου.
Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Μίνως Αλεφαντινός μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Η τεχνική υπηρεσία του δήμου ολοκλήρωσε τη μελέτη και τα αρχιτεκτονικά και τα στατικά και τα μηχανολογικά για το έργο κατασκευής του 16ου δημοτικού σχολείου που θέλουμε να κάνουμε στο οικόπεδο της ΧΕΝ στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού. Τέλος της εβδομάδας η μελέτη θα αποσταλεί στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να παραλάβουμε την απαραίτητη έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος. Το σχολείο σήμερα είναι εξαθέσιο και έχουμε κάνει αίτημα για να μετατραπεί σε εννιαθέσιο. Το υποβάλλουμε ως εξαθέσιο, όμως τα σχέδια μας περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες αίθουσες για να γίνει εννιαθέσιο. Στο οικόπεδο αυτό ωστόσο δεν μπορεί, λόγω έλλειψης ικανού χώρου, να κατασκευαστεί και το 8ο νηπιαγωγείο, το οποίο θα παραμείνει στο σημείο που είναι σήμερα. Ωστόσο θα γίνει μια μετατροπή στο σχέδιο πόλης ώστε να υπάρξει ένας χώρος πρασίνου γιατί το σχολείο είναι σήμερα σε χώρο πρασίνου. Από κει και πέρα είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι εμείς σαν δήμος θα έχουμε έτοιμη ώριμη και εγκεκριμένη μελέτη και ευελπιστούμε σε χρήματα που θα περισσέψουν από τις εκπτώσεις έργων που έχουν εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την υλοποίηση του».
Αρχές Οκτωβρίου εγκαθίσταται εργολάβος στο 2ο Δ.Σ Ατσιποπούλου
Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης του προσυμβατικού ελέγχου για το έργο κατασκευής του 2ου δημοτικού σχολείου Ατσιποπούλου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του ανάδοχου εργολάβου, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα έχει εγκατασταθεί τον Οκτώβριο.
Υπενθυμίζεται ότι το σχολείο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, ενώ ο εργολάβος αναδείχτηκε προσφέροντας έκπτωση 58,9%.
Σήμερα τα παιδιά που φοιτούν στο εννιαθέσιο σχολείο του Ατσιποπούλου στεγάζονται σ’ ένα ιδιωτικό κτίριο, το οποίο ωστόσο είναι ακατάλληλο για τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενεί, ενώ ο Δήμος καταβάλλει μηνιαίως μίσθωμα ύψους 2.000 ευρώ.
Το 2ο δημοτικό σχολείο Ατσιποπούλου έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί σε οικόπεδο εμβαδού 4.094,51 m2, ιδιοκτησίας Δήμου Ρεθύμνης, που βρίσκεται εκτός οικισμού Ατσιποπούλου. Πρόκειται για διώροφο κτίριο με υπόγειο.
Η δυναμικότητά του νέου σχολείου είναι 230 μαθητές. Θα είναι ένα υπερσύγχρονο κτίριο, καθώς με βάση τη μελέτη έχει σχεδιαστεί με τις τελευταίες τεχνικές προδιαγραφές και θα περιλαμβάνει εννέα αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, χώρους γυμναστικής και εργαστήρια.
Στο ισόγειο υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (εκδηλώσεις, γυμναστική κ.λπ.), έξι αίθουσες διδασκαλίας, μια βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, γραφείο δασκάλων, ιατρείο – αναρρωτήριο, γραμματεία – αρχείο φωτοτυπείο, κυλικείο και χώροι υγιεινής και για ΑμεΑ, καθώς και κλιμακοστάσια και ασανσέρ.
Στον πρώτο όροφο, σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπονται τρεις αίθουσες διδασκαλίας, καθώς και αίθουσα ξένων γλωσσών, αίθουσα αισθητικής αγωγής και καλλιέργειας δεξιοτήτων, αίθουσα πληροφορικής, αίθουσα – εργαστήριο φυσικοχημείας. Επιπλέον προβλέπεται γραφείο διευθυντή, γραφείο για τον Σύλλογο Γονέων μαθητών και μαθητικών κοινοτήτων και ένα ακόμα γραφείο και χώροι υγιεινής.
Στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπονται έξι θέσεις στάθμευσης, δύο θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ, ένας χώρος φυτεμένος, ένα γήπεδο μπάσκετ και ένα γήπεδο βόλεϊ με πλακόστρωτα και κρήνες. Γύρω από τον χώρο υπάρχει φύτευση και καθιστικά για τα παιδιά. Όλες οι προδιαγραφές του έργου είναι σύμφωνα με τον σχετικό οδηγό για τα διδακτήρια του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.