Μετά από πεντάμηνη διακοπή, το πέμπτο κατά σειρά «μάθημα» για το «Λαογραφικό Εργαστήρι» των Α’ και Β’ Κέντρων Ανοιχτής Περίθαλψης Ηλικιωμένων Ρεθύμνου θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη 6 Μαρτίου. Προηγήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο η συνάντηση γνωριμίας, τον περασμένο Μάιο το πρώτο «μάθημα», τον Ιούλιο το δεύτερο, τον Αύγουστο το τρίτο μάθημα και τον Οκτώβριο το τέταρτο. Οι συναντήσεις αυτές έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορους χώρους στο Ρέθυμνο, στην Αμνάτο, στη Βιράν Επισκοπή, στο Μοναστηράκι και στο Νευς Αμάρι και είχαν ως κοινό θέμα την «Αντιμετώπιση των περιόδων κρίσης σε παλιότερες εποχές». Τα επιμέρους θέματα υπήρξαν τα «Φαγητά της οικονομικής φτώχειας», «Η προετοιμασία για τις δύσκολες εποχές με τα περιεχόμενα του κρητικού μαγατζέ», «Τα καλούδια της αποτοξινωτικής νηστείας» και η «Διάκριση της σχόλης από τη καθημερινή ημέρα».
Στην προσεχή συνάντηση το θέμα επεξεργασίας θα είναι «Τα φάρμακα της φύσης». Θα το παρουσιάσει ο εθελοντής εμψυχωτής του Εργαστηρίου Χάρης Στρατιδάκης, θα έχει εργαστηριακή μορφή και στόχος του είναι η ανάκτηση πληροφοριών για τις ιδιότητες των αρωματικών και ιαματικών φυτών της Κρήτης. Τα βότανα που θα εξεταστούν είναι -ούτε λίγα ούτε πολλά- 40: Αγγελική, Αγριάδα, Απήγανος, Αψιθιά, Βαλεριάνα, Βασιλικός, Βερβερίδα, Βερόνικα, Γλυκόριζα, Δάφνη, Δεντρολίβανο, Δυόσμος, Ευκάλυπτος, Ζαμπούκος, Θυμάρι, Θρύμπη, Καλέντουλα, Κέδρος, Κράταιγος, Λαγοκοιμηθιά, Λουίζα, Μαλοτίρα, Μάραθο, Μαστίχα Χιώτικη, Μελισσόχορτο, Μολόχα, Μπελαντόνα, Μυρτιά, Παπαρούνα, Πεντάνευρο, Πολυκόμπι, Πορτοκάλι, Ρίγανη, Σκορπιδόχορτο, Σπαθόχορτο, Στέβια, Τσάι (μαύρο και πράσινο), Ύσσωπος, Φασκόμηλο (σγουρό και πεδινό) και Χαμόμηλο.
Με τα βότανα αυτά οι συμμετέχοντες θα επιχειρήσουν να φτιάξουν το δικό τους σαρανταδέντρι, για τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες, για «πάσαν νόσον» και χωρίς «τιμή φαρμάκι», εντελώς αδάπανα. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν το ποίημα για το Σαρανταβότανο της Κρήτης αλλά και να γνωρίσουν τα συστατικά με τα οποία κατασκευάζεται το Άγιο Μύρο. Τέλος, θα γευτούν ένα αρωματικό βραστάρι, που την ευωδία του θα τη θυμούνται για καιρό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Σαρανταδέντρι ή Σαρανταβότανο ή Μαγιολύτης ή Μαγιοβότανο αναφέρεται και από τον πατέρα της Κρητικής Λαογραφίας Παύλο Βλαστό, σε ένα απόσπασμα που θα διαβαστεί και θα σχολιαστεί στη συνάντηση.
Η συνάντηση αυτή του Εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί στους φιλόξενους χώρους του Α’ ΚΑΠΗ στην οδό Καλλιρρόης Παρρέν-Σιγανού 5, στο κέντρο του Ρεθύμνου, στις 6:00 το απόγευμα. Όπως και όλες τις προηγούμενες, μπορούν να την παρακολουθήσουν, εκτός των 25 μελών των ομάδων «Υγεία στην Τρίτη Ηλικία» των Α’ και Β’ ΚΑΠΗ, και πολίτες μη μέλη των ΚΑΠΗ, εφόσον επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους της οργάνωσης (Α’ ΚΑΠΗ Αγάπη Μαμαλάκη 28310 27800 και Β’ ΚΑΠΗ Κατερίνα Κατσιμάνη 28310 55243).
Α’ και Β’ Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Ρεθύμνου