Στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα ακουστούν στα μέσα στου μήνα οι κραυγές πόνου, θλίψης και μνήμης των ανθρώπων που έζησαν τα φρικτά βασανιστήρια, τις βαρβαρότητες και τις θηριωδίες των Γερμανών ναζί στο ιστορικό χωριό της Αντίστασης, Καλή Συκιά στο νότιο Ρέθυμνο, τον Οκτώβριο του 1943.
Εβδομήντα και πλέον χρόνια μετά, αποτέλεσε το περιεχόμενο ιστορικού ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη και προκρίθηκε από τις αρμόδιες επιτροπές του φεστιβάλ για να συμμετάσχει στη διοργάνωση από 13-24 Μαρτίου. Η παραγωγή, διάρκειας 30′ είναι σκηνοθεσίας του Τάσου Μπιρσίμ και τα κείμενα αφηγείται ο γνωστός λαογράφος Παναγιώτης Μυλωνάς…
Η πρώτη προβολή έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 14 Μαρτίου στις 5:30 το απόγευμα στην αίθουσα «Τόνια Μαρκετάκη» στο Λιμάνι (Αποθήκη) και η δεύτερη τη Δευτέρα 16 του μηνός στις 3:00, στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» στο Ολύμπιον ενώπιον των ορισθέντων επιτροπών αξιολόγησης και του κοινού, που θα κρίνουν και θα βαθμολογήσουν το περιεχόμενο και την αξία του, ώστε να λάβει τη θέση που του πρέπει στη σύγχρονη Ιστορία.
Στις προβολές θα παραστούν οι συντελεστές δημιουργίας του ιστορικού ντοκουμέντου, εκπρόσωποι του μαρτυρικού χωριού αλλά και σύσσωμη η πολυπληθής παροικία των Κρητικών της Βόρειας Ελλάδας, που έχει εκδηλώσει από καιρό ήδη το ενδιαφέρον της για ένα συγκλονιστικό γεγονός που διαδραματίστηκε στην Κρήτη στα μαύρα χρόνια της γερμανικής κυριαρχίας στο νησί.
O δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης σε δήλωσή του τονίζει: «Η ανάδειξη και προβολή του ολοκαυτώματος της Καλής Συκιάς του Δήμου μας και το απάνθρωπο και φρικιαστικό τέλος των γυναικών από τους ηρωικούς τόπους Καλής Συκιάς και Ροδάκινου, ενός γεγονότος άγνωστου στην πλειοψηφία των Κρητικών, έρχεται μετά από 72 χρόνια να πάρει, επιτέλους, τη θέση που του αξίζει στις σελίδες της ιστορίας μας, με τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ που παρήγαγαν οι δημοσιογράφοι ερευνητές Γιάννης Κανελλάκης και Μανόλης Παντινάκης, τους οποίους συγχαίρουμε και ευχαριστούμε για το έργο τους.
Η συμμετοχή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν αναμενόμενη μετά την εντυπωσιακή πορεία που έχει λάβει διεθνώς, και ως Δήμος εκφράζουμε την πεποίθηση ότι θα τύχει της αντικειμενικής αξιολόγησης των μελών των επιτροπών που θα το κρίνουν και θα το βαθμολογήσουν, ώστε να πάρει τη θέση που του αξίζει στην σύγχρονη ιστορία».
Η πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καλής Συκιάς «Ο Τσιλίβδικας» Βάσω Μπαμιάκη-Κωστάκη στη δήλωσή της αναφέρει: «H παρουσίαση του ντοκιμαντέρ της πυρπόλησης του χωριού μας και το κάψιμο γυναικών από Γερμανούς ναζί στις 6 Οκτωβρίου 1943, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, είναι ένα κίνητρο για τον καθένα σε όποιο κοινωνικό, θεσμικό ρόλο κατέχει για να αφυπνιστούμε ως άτομα και να οπλισθούμε με γνώση για τις αξίες της ζωής που υπερασπίστηκαν αυτοί οι αγωνιστές με την εθελοθυσία τους.
Η ασπίδα του δικού μας αγώνα επιβάλλεται να είναι ο σεβασμός και η περιφρούρηση των πανάρχαιων ανθρώπινων αξιών που μας καθιστούν υπεύθυνους και ευαισθητοποιημένους πολίτες.
Η προσπάθεια των δημιουργών-δημοσιογράφων Μανόλη Παντινάκη και Γιάννη Κανελλάκη αυτού του ντοκιμαντέρ είναι σημαντική, διότι αναδύονται ιστορικά γεγονότα που σηματοδοτούν την ευθύνη και το χρέος μας ως άνθρωποι.
Εύχομαι να υπάρξει στους κριτικούς του φεστιβάλ μια αναγνώριση και βράβευση αντάξια των μηνυμάτων που εκφράζει το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ. Εκφράζοντας συλλογικά την Τοπική Κοινότητα Καλής Συκιάς, ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, συγχαίρουμε και ευχαριστούμε τους δημιουργούς-δημοσιογράφους του ντοκιμαντέρ για όλες τις προσπάθειες και τα μέλη της κριτικής επιτροπής αξιολόγησης και βράβευσης στο Φεστιβάλ που θα αξιολογήσουν με σεβασμό το ντοκιμαντέρ».
Το μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, Αριστομένης Συγγελάκης δήλωσε:
«Το ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων και συναγωνιστών, στον αγώνα για την επικράτηση της μνήμης και της αλήθειας ενάντια στη λήθη και το σκότος, Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, με θέμα την ολοκαύτωση των γυναικών από την Καλή Συκιά και το Ροδάκινο Ρεθύμνης, αποτελεί έναν ύμνο στην Εθνική μας Αντίσταση και την Θυσία του Ελληνικού Λαού, των απλών καθημερινών ανθρώπων, ενάντια στη ναζιστική τρομοκρατία· μία σημαντική και αναγκαία ιστορική παρακαταθήκη για την προσφορά της Κρήτης και της Ελλάδας στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ευρώπης από τον χιτλερικό εφιάλτη. Είναι επίσης ένα προσκλητήριο αγώνα για την επικράτηση των ανθρωπιστικών αξιών, της ειρήνης και της πραγματικής συμφιλίωσης των λαών, που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την απόδοση Δικαιοσύνης. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδη και είμαι βέβαιος ότι θα δώσει ώθηση στον ιερό αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών».