Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Ένα χρόνο μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στην παραλία στα Φαλάσαρνα, που επέβαλλε αποθεραπεία στο κέντρο διάσωσης του συλλόγου «Αρχέλων στην Αθήνα», ο Γούαλας, όπως ονόμασαν τη χελώνα καρέτα καρέτα, που εντοπίστηκε βαριά τραυματισμένη από φοιτητές, ξεκίνησε χθες ξανά το ταξίδι του στις θάλασσες.
Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, «Αρχέλων» σε συνεργασία με τον ξενοδοχειακό όμιλο Grecotel και τον Δήμο Ρεθύμνου πραγματοποίησαν χθες τη δημόσια απελευθέρωση της χελώνας, η οποία βούτηξε στα νερά του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στην παραλία του ξενοδοχείου Creta Palace του ομίλου Grecotel, στο Ρέθυμνο για να συνεχίσει το ταξίδι της.
Πλήθος κόσμου, ντόπιοι αλλά και τουρίστες, είχε συγκεντρωθεί στην παραλία για να παρακολουθήσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την «επιστροφή» του Γουάλας στην θάλασσα και τον αποχαιρέτησαν με ένα μεγάλο χειροκρότημα.
Στόχος του συλλόγου «Αρχέλων», της Grecotel αλλά και του δήμου Ρεθύμνης, μέσα από αυτή τη δράση της δημόσιας απελευθέρωσης της χελώνας, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας αλλά και των επισκεπτών για ένα σπάνιο είδος όπως η θαλάσσια χελώνα.
Στην ειδική τελετή που διοργανώθηκε παραβρέθηκε ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο διευθυντής του Ξενοδοχείου κ. Γιώργος Χατζηεμμανουήλ, ο κ. Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Grecotel Operations Μanager, τμηματάρχες, προσωπικό και πελάτες του ξενοδοχείου, μέλη των τοπικών αρχών, ο υπεύθυνος του «Αρχέλων» Κρήτης, περιβαλλοντολόγος κ. Οδυσσέας Παξινός, καθώς και πλήθος εθελοντών του Συλλόγου. Την δημόσια απελευθέρωση του Γουάλας παρακολούθησαν και μικροί μαθητές από το «Χαρούμενο Εργαστήρι», που είδαν από κοντά το ζωο και ενημερώθηκαν για την περιπέτειά του, μαθαίνοντας ταυτόχρονα για την ανάγκη προστασίας του.
Ο «Γουάλας» βρέθηκε στις 30 Ιουνίου 2018 στα Φαλάσαρνα με τραύματα στο καβούκι και στο κεφάλι σε κρίσιμη κατάσταση. Με τη βοήθεια του λιμενικού σώματος, πολιτών καθώς και της ΑΝΕΚ Lines/Blue Star Ferries, η χελώνα μεταφέρθηκε στον Πειραιά, όπου και την παρέλαβαν οι ερευνητές του Κέντρου Διάσωσης του «Αρχέλων». Πρόκειται για θαλάσσια χελώνα μήκους 77 εκατοστών, πλάτους 69 εκατοστών και βάρους 54 κιλών. Η ηλικία του υπολογίζεται στα 30 με 40 έτη. Το Creta Palace υιοθέτησε την χελώνα, αναλαμβάνοντας τα έξοδα για την περίθαλψη και αποκατάστασή της.
Η Κρήτη φιλοξενεί ένα μεγάλο πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta και είναι μία από τις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας, μάλιστα κατέχει την πρώτη θέση σε φωλιές στη Μεσόγειο.
Ο Οδυσσέας Παξινός, υπεύθυνος των προγραμμάτων Κρήτης του συλλόγου «Αρχέλων», μίλησε στα «Ρ.Ν.» για την σημασία της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι επιχειρηματίες, ώστε να μπορεί το ζώο να κάνει τα αυγά του στις παραλίες όπου γεννήθηκε ταξιδεύοντας πολλά χιλιόμετρα μακριά: «Κάθε χρόνο το κέντρο διάσωσης του «Αρχέλων» στην Αττική, δέχεται περισσότερα από 60 ζώα τραυματισμένα, τα οποία φροντίζει να αποθεραπευτούν και να απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατό. Στην Κρήτη κάθε χρόνο έχουμε ζώα τα οποία είναι τραυματισμένα και τα οποία με τη βοήθεια του Λιμενικού Σώματος της ANEK Lines μεταφέρονται στην Αθήνα και με τη βοήθεια του δήμου και της Grecotel θεραπεύονται» ανέφερε και πρόσθεσε ότι αποτελούν νόμο του κράτους τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία του: «Σύμφωνα με τη ΚΥΑ του 2017 όλοι οι επιχειρηματίες επί του αιγιαλού γνωρίζουν ότι πρέπει να μαζεύουν τα έπιπλα θαλάσσης τους, ώστε να αφήνουν αρκετό χώρο για τις θαλάσσιες χελώνες που βγαίνουν για να κάνουν τις φωλιές τους κάθε χρόνο αλλά επίσης να προσέχουν να μη χρησιμοποιούν βαριά οχήματα για να μην πακτώνεται η άμμος και να μη καταστρέφεται η ποιότητα της άμμου και να μην καταστρέφονται οι φωλιές. Η ανθρώπινη παρουσία, η ηχορρύπανση και η φωτορρύπανση είναι πράγματα που κάθε φορά ζητάμε να μειωθούν, έτσι ώστε να μπορούν αυτά τα ζώα να κάνουν τις φωλιές τους ανενόχλητα και να συνεχίζουν να κάνουν αυτό που κάνουν εδώ και 150 εκατομμύρια χρόνια» ανέφερε.
Όπως είπε ο κ. Παξινός, με βάση τα περσινά στοιχεία το 68% των επιχειρηματιών του νομού Ρεθύμνης έχει συμμορφωθεί με τα μέτρα: «Η Κρήτη και το Ρέθυμνο ειδικότερα έχει ένα πάρα πολύ δυνατό φάρο ελπίδας. Οι επιχειρηματίες ως επί το πλείστον συμμορφώνονται με τα διαχειριστικά μέτρα. Αντιλαμβάνονται και κατανοούν τη σημασία τους πέραν το ότι αποτελεί νόμο του κράτους. Βέβαια εμείς πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό» υπογράμμισε.
Ο ξενοδοχειακός όμιλος Grecotel, στο πλαίσιο της φιλοπεριβαλλοντικής του πολιτικής έχει εντάξει και την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, με συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες που εφαρμόζει στις ξενοδοχειακές του μονάδες.
Καθοριστική η συμβολή του Ομίλου Grecotel στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας
Ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, γενικός διευθυντής Λειτουργικού Grecotel αναφέρθηκε στη φιλοπεριβαλλοντική πολιτική του ξενοδοχειακού ομίλου που σε αυτήν έχει εντάξει και την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, με συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες που εφαρμόζει στις ξενοδοχειακές του μονάδες: «Σχεδόν σε όλη την Ελλάδα είναι γνωστό ότι η Grecotel πρωτοπορεί σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού, εκτός τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες και εξυπηρετήσεις. Κάθε φορά βρίσκουμε μια ευκαιρία, ώστε να κάνουμε γνωστή όλη αυτή την ευαισθησία στα διάφορα ξενοδοχεία μας. Πάρα πολλά χρόνια -σχεδόν 30- συνεργαζόμαστε με το σύλλογο «Αρχέλων» και αυτή είναι μια από τις ιδιαίτερες δραστηριότητες που κάνουμε κάθε χρόνο, εναλλάσσοντας τα ξενοδοχεία. Για τα ξενοδοχεία που δεν συμμετέχουν αυτή τη χρονιά, μεταφέρουμε πελάτες που ενδιαφέρονται από τα υπόλοιπα ξενοδοχεία για να δουν από κοντά την επιστροφή του ζώου στη θάλασσα. Έτσι λοιπόν και φέτος βρεθήκαμε στην παραλία του Creta Palace, που είναι και το ξενοδοχείο πιλότος για την φιλοπεριβαλλοντική πολιτική της Grecotel, που ήταν η πρώτη που εισήγαγε στην καθημερινή λειτουργία τις δραστηριότητες για το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Σε αυτή την καταπληκτική παραλία, που εδώ και 30 χρόνια η χελώνα καρέτα καρέτα αποδεικνύει φυσικά την καθαρότητα των θαλασσών, που εμείς σαν ντόπιοι και οι ξένοι φιλοξενούμενοι απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι. Το ξενοδοχείο όπως και τα άλλα ξενοδοχεία παίρνουν κάθε χρόνο μέτρα ιδιαίτερα κατά την περίοδο που η χελώνα καρέτα καρέτα βγαίνει στην παραλία για να αφήσει τα αυγά της. Ειδικότερα, μαζεύουμε τις ξαπλώστρες, ελαττώνουμε το φωτισμό το βράδυ, χωρίς να έχουμε καμία δραστηριότητα πάνω στην παραλία, παρόλο που υπάρχει τεράστια ζήτηση για πάρτι και γενικά για βραδιές. Αποφεύγουμε να καθαρίζουμε την παραλία με μηχανικά μέσα, μαζεύουμε τα τασάκια κάθε μέρα, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος κάποια χελώνα να καταπιεί τασάκι. Αυτά είναι ζητήματα που μας απασχολούν κάθε χρόνο, γιατί εμείς θέλουμε περισσότερες χελώνες να έρχονται στον τόπο που γεννήθηκαν για να αφήσουν τα αυγά τους. Συνεργαζόμαστε στενά με τον σύλλογο «Αρχέλων» και σαν Grecotel είμαστε χορηγοί σε διάφορες τέτοιες δραστηριότητες» είπε.
Το Creta Palace συμμετέχει στην προστασία του είδους σε συνεργασία με τον Αρχέλοντα Κρήτης και εφαρμόζει τα παρακάτω μέτρα κατά την περίοδο της ωοτοκίας της χελώνας (από αρχές Ιουνίου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου):
– ανάρτηση όλων των ξαπλωστρών πάνω στις ομπρέλες κάθε βράδυ και επανατοποθέτησή τους το πρωί,
– συσκότιση κάθε βράδυ από τη μεριά της παραλίας, για να μην αποπροσανατολίζονται τα νεογέννητα χελωνάκια,
– αποφυγή καθαρισμού με νερό των ομπρελών, για να μην σαπίζουν τα αυγά στις φωλιές,
– καθημερινός καθαρισμός της παραλίας χωρίς τη χρήση μηχανημάτων,
– τοποθέτηση επαρκών κάδων απορριμμάτων,
– τοποθέτηση σταχτοδοχείου σε κάθε ομπρέλα, για αποφυγή τραυματισμού με τσιγάρο σε χελώνα,
– υιοθέτηση κάθε προστατευόμενης φωλιάς που θα βρεθεί στην παραλία του ξενοδοχείου,
– αποφυγή κάθε βραδινής δραστηριότητας στην παραλία,
– διάθεση χώρου στο Σύλλογο «Αρχέλων» για σχετική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πελατών.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, υποστήριξε πως ο δήμος Ρεθύμνου θα συνεχίσει να είναι αγωγός σε τέτοιες προσπάθειες που έχουν να κάνουν με την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και του περιβάλλοντος γενικότερα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η παρουσία της καρέτα καρέτα πιστοποιεί την καθαρότητα των θαλασσών μας: «νιώθουμε πάρα πολύ ωραία που ο «Αρχέλων», μια πολύ σοβαρή περιβαλλοντική οργάνωση, η οποία προστατεύει το περιβάλλον και την καρέτα καρέτα, κατάφερε σήμερα μετά από προσπάθειες ενός χρόνου να απελευθερώσει μια χελώνα, η οποία είχε δεχτεί δυστυχώς την ανθρώπινη κακοποίηση σε ένα άλλο σημείο του νησιού μας. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι η καρέτα καρέτα είναι το καλύτερο περιβαλλοντικό πιστοποιητικό που έχουμε στο νησί μας για την καθαρότητα των θαλασσών μας. Δεν πρέπει να το βλέπουμε σαν πρόβλημα, αντίθετα πρέπει να το βλέπουμε σαν μια ευλογία της φύσης και να χαιρόμαστε που συνεχίζει την παρουσία της χιλιάδες χρόνια από ότι φαίνεται στην περιοχή μας, όπως και στην ευρύτερη περιοχή της μεσογείου. Προφανώς δημιουργεί και δεσμεύσεις και περιορισμούς αλλά πρέπει στο ισοζύγιο να σκεφτούμε περισσότερο τα θετικά από τα αρνητικά που κατά την γνώμη μου είναι και διαχειρίσιμα. Θέλω να συγχαρώ και τον «Αρχέλωνα» που έκανε αυτή την τεράστια προσπάθεια να ξαναδώσει ζωή σε αυτό το κατατραυματισμένο ζώο και την Grecotel, που έχει αποδείξει την περιβαλλοντική της ευαισθησία με πολύ σοβαρή περιβαλλοντική υποστήριξη στις συγκεκριμένες δράσεις. Όπως επίσης να συγχαρώ τους εκατοντάδες εθελοντές που έρχονται κάθε χρόνο στο νησί μας απ’ όλο τον κόσμο για να υποστηρίξουν αυτό το τόσο σοβαρό περιβαλλοντικό έργο. Ως δήμος Ρεθύμνης υποστηρίζουμε αυτή την προσπάθεια με όλους τους δυνατούς τρόπους και αυτό σηματοδοτεί και η δική μου παρουσία σε αυτή την απελευθέρωση. Δεν ήταν η πρώτη φορά που είμαι παρών σε τέτοια δράση, ελπίζω όμως να είναι η τελευταία, με την έννοια ότι δεν θα έχουμε τραυματισμένα ζώα που θα χρειάζεται να επαναφέρουμε πάλι στο φυσικό τους περιβάλλον».