Στο «ψυγείο» μπαίνουν οι όποιες σκέψεις είχαν κορυφαία διεθνή επιχειρηματικά funds για επενδύσεις στην Κρήτη, εξαιτίας από τη μία της πολιτικής αβεβαιότητας στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους και από την άλλη λόγω της υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Παρά το γεγονός ότι επενδυτές από χώρες του εξωτερικού είχαν χτυπήσει την πόρτα κτηματομεσιτών του νησιού, προκειμένου να σκανάρουν ακίνητα «φιλέτα» τα οποία είναι αξιοποιήσιμα για μεγάλες επενδύσεις τόσο στον χώρο του εμπορίου όσο και σ’ εκείνον του τουρισμού, πλέον δεν δείχνουν πρόθυμοι να υλοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους βλέψεις στην Κρήτη. Η συγκεκριμένη εξέλιξη μόνο ως θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς το σκηνικό αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί έχει σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, σε μία εποχή μάλιστα που η τοπική αγορά χρειάζεται τόνωση.
Κτηματομεσίτες και εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων εμφανίζονται προβληματισμένοι για το κλίμα ύφεσης, το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά στην οποιαδήποτε επένδυση. Ακίνητα «φιλέτα» στο κέντρο των πόλεων και σε παραθαλάσσιες περιοχές παραμένουν στα αζήτητα, παρά τη ιδιαίτερα χαμηλή τιμής τους. Μπορεί η Κρήτη να προσφερόταν για επενδύσεις τα χρόνια προ κρίσης και μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι έκαναν το μεγάλο βήμα και δραστηριοποιήθηκαν στο νησί, ωστόσο σε μία εποχή με κύριο χαρακτηριστικό την ύφεση και τη δυσμενή διαφήμιση της χώρας μας από ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού, επιτυχημένοι επενδυτές και εταιρείες κολοσσοί, έχουν «παγώσει» το ενδιαφέρον τους για να εφαρμόσουν το project τους στην Κρήτη.
Παράλληλα η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και γενικότερα το εύθραυστο φορολογικό τοπίο που επικρατεί στη χώρα μας, έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούν το αίσθημα της ανησυχίας στις τάξεις διεθνών εταιρειών που έβλεπαν την Κρήτη ως μία μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. Στελέχη του τοπικού real estate προσδοκούν ευτυχή κατάληξη στις διαβουλεύσεις της χώρας μας με τους πιστωτές, με στόχο να αλλάξει και η διάθεση και ο προγραμματισμός των ενδιαφερόμενων επενδυτών.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, αναφέρθηκε στην υψηλή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, θεωρώντας ότι αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη αιτία της καθίζησης του ενδιαφέροντος των επενδυτών.
«Οποιοδήποτε ενδιαφέρον για ακίνητο «φιλέτο» έχει μπει στο «ψυγείο» αυτή την στιγμή μέχρι να ξεκαθαρίσει και το πολιτικό τοπίο, αλλά και μέχρι να αποκτήσουμε ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Αυτό το οποίο διώχνει τους ξένους επενδυτές είναι η ρευστότητα που επικρατεί όσον αφορά τη φορολογία. Την τελευταία πενταετία οι φορολογικοί νόμοι αλλάζουν συχνά και αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους ξένους επενδυτές. Στο εξωτερικό το φορολογικό περιβάλλον είναι συγκεκριμένο και σταθερό και τα πράγματα δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική αγορά.
Οι μεγάλοι επενδυτές αποφεύγουν αυτή την περίοδο να αγοράσουν ακίνητα και κατασκευάσουν μεγάλες οικοδομές είτε για κατοικίες είτε για ξενοδοχειακή εκμετάλλευση, καθώς υπάρχει ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον στη χώρα μας. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να γίνει η πολυαναμενόμενη συμφωνία. Καθοριστικός παράγοντας που αποτρέπει τους ξένους επενδυτές, είναι η ύπαρξη του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Είναι ένας δυσβάσταχτος φόρος ιδίως για εκείνους στους οποίους το ακίνητό τους δεν δίνει εισόδημα. Πρέπει να καταργηθεί για να μπορέσει να «ανασάνει» η αγορά και να έρθουν και οι επενδύσεις στο νησί», υποστήριξε ο κ. Αράπογλου.