Περισσότερες από εξήντα ώρες πρέπει να εργάζονται οι Έλληνες που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό προκειμένου η οικογένειά τους να ζει πάνω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με μελέτη του Ο.Ο.Σ.Α. σχετικά με τις απολαβές των εργαζομένων και το πως αυτές διαμορφώθηκαν στις χώρες-μέλη του κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, υπάρχουν χώρες στις οποίες οι μισθωτοί με πλήρη απασχόληση που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ακόμη κι αν εργάζονται πολλές ώρες, δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Ειδικότερα, στην Ελλάδα ένας μισθωτός σε μονογονεϊκή οικογένεια με δύο παιδιά ή ένας εργαζόμενος σε οικογένεια με δύο παιδιά, που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, πρέπει να δουλεύει από 60 έως και 70 ώρες την εβδομάδα προκειμένου η οικογένειά του να μη βρίσκεται στο κατώφλι της φτώχειας.
Από τη σύγκριση στα επίπεδα των κατώτατων μισθών, σε σχέση με τον μέσο μισθό, προκύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά σε ότι αφορά τις αποδοχές των χαμηλόμισθων εργαζομένων. Συγκεκριμένα, (με το αμερικανικό νόμισμα) η έρευνα του Ο.Ο.Σ.Α. υπολογίζει στα 4,42 δολάρια ανά ώρα, μετά από φόρους, τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, ενώ χαμηλότερα βρίσκονται Πολωνία με 3,59 δολ., Τουρκία 3,49 δολ., Σλοβακία 2,99 δολ., Εσθονία 2,49, Λετονία 1,46. Στην κορυφή της σχετικής λίστας, βρίσκονται η Αυστραλία και το Λουξεμβούργο (9 δολάρια/ώρα), ενώ το Βέλγιο ανέρχεται στην τρίτη θέση με 8,57 δολάρια και η Ιρλανδία στην τέταρτη με 8,46 δολάρια.
Ο κατώτατος μισθός της Γερμανίας, ο οποίος εισήχθη το 2015 καθορίζεται στα 7,19 δολάρια, ενώ στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα βρίσκεται και η Πορτογαλία. Στην Ισπανία ο μισθός είναι στα (5,37 δολάρια), στην Ολλανδία (8,20 δολάρια) και στη Γαλλία (8,24 δολάρια).
Με βάση την συγκριτική μελέτη του Ο.Ο.Σ.Α. διαπιστώνεται επίσης ότι στη χώρα μας η διάκριση μεταξύ νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, δεν είναι τυχαία, καθώς εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες που έχουν θεσμοθετήσει τον κατώτατο μισθό. Βέβαια, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που η διάκριση αφορά νέους ηλικίας έως 25 ετών.
Στις υπόλοιπες χώρες, χαμηλότερους κατώτατους μισθούς λαμβάνουν οι νέοι ηλικίας έως 23 ετών στην Ολλανδία, έως 22 ετών στη Σλοβακία και έως 18 ετών σε άλλες, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο ή η Πορτογαλία. Μάλιστα, στη Λετονία ο κατώτατος μισθός, που δεν ξεπερνά τα 200 δολάρια, είναι μεγαλύτερος στους νέους έως 18 ετών.