Ολοένα και πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για την πορεία της ανεργίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, καθώς σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή η ανεργία για το περασμένο έτος διαμορφώθηκε στο 27,3% για τη χώρα και στο 24,7% για την Κρήτη.
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι εκτιμήσεις της Τρόικα δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς τοποθετούσε την ανεργία το 2013 στο 26,4% σε μέσα επίπεδα.
Την ίδια ώρα μπορεί λόγω των μεθόδων που χρησιμοποιεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή να μην έχουμε ακριβές ποσοστά ανεργίας για την περιοχή του Ρεθύμνου, ωστόσο ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου κ. Γιώργος Νικολιδάκης εμμένει, ότι επίσημα η ανεργία στο Ρέθυμνο ξεπερνά το 35% και αμφισβητεί τα αποτελέσματα των ερευνών που δημοσιεύονται από τη στατιστική υπηρεσία και τον ΟΑΕΔ.
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε έκταση και τονίζει ότι σε τοπικό επίπεδο η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών έχει αφήσει τα περιθώρια διόγκωσης του προβλήματος.
«Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα τα νούμερα των επίσημων ανακοινώσεων» ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ. μιλώντας στην εφημερίδα μας για να τονίσει χαρακτηριστικά ότι «Εμμένω στο ότι η πραγματική ανεργία στο Ρέθυμνο ξεπερνά το 35%. Οι περισσότεροι δεν γράφονται στον ΟΑΕΔ και δεν έχουν κάρτα ανεργίας. Ειδικά όσοι εργαζόταν στην οικοδομή και γενικότερα σε τεχνικά έργα και δουλειές, δεν έχουν κάρτα ανεργίας, γιατί τους είναι άχρηστη. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν είναι άνεργοι. Το ίδιο συμβαίνει και με όλους όσοι δεν δικαιούνται πια επίδομα ανεργίας. Δεν βγάζουν κάρτα, γιατί δεν την χρειάζονται. Γυναίκες παντρεμένες επίσης δεν δηλώνουν την ανεργία τους, ενώ θα έπρεπε και γενικότερα ένας μεγάλος αριθμός ανέργων δεν δηλώνει την πραγματική του κατάσταση».
Ο ίδιος κάνει λόγο για «έκρηξη» της ανασφάλιστης εργασίας δηλώνοντας ότι «Το πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας έχει μεγιστοποιηθεί σε βαθμό που δεν μπορεί κανένας να πιστέψει. Έχω πλήρη γνώση του τι λέω. Οι εργοδότες δεν φοβούνται κανένα, γιατί δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί και δεν τους ελέγχουν. Ακόμα και αν εμφανιστεί κάποιο κλιμάκιο, ο ένας ειδοποιεί τον άλλο και εξαφανίζονται. Την ίδια ώρα μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας, οι περισσότεροι προκειμένου να έχουν να φάνε επιλέγουν να εργάζονται ανασφάλιστοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα και ας λένε ό,τι θέλουν».
Ερωτώμενος για το αν το Εργατικό Κέντρο λαμβάνει κάποιες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που καταγγέλλει δήλωσε ότι «Ζητάμε ελεγκτικούς μηχανισμού αλλά το κράτος κωφεύει. Ζητάμε επίσης να δίδεται σε όλους το επίδομα ανεργίας, αλλά επίσης δεν εισακουόμαστε. Αν ήθελε το κράτος να μας ακούσει και να βοηθήσει, θα μπορούσε να το κάνει».
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής
Στο 27,5% ανήλθε η ανεργία το Δεκέμβριο του 2013, ενώ σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 27,3%.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας το Δεκέμβριο του 2013 ανήλθε σε 27,5% έναντι 26,3% το Δεκέμβριο του 2012 και 27,6% το Νοέμβριο του 2013.
Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Δεκέμβριο του 2013 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.555.034 άτομα.
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.349.495 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.388.927 άτομα.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 99.226 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012 (μείωση 2,7%) και κατά 5.418 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2013 (μείωση 0,2%). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 48.551 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012 (αύξηση 3,7%) και μειώθηκαν κατά 10.864 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2013 (μείωση 0,8%).
Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 47.229 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012 (αύξηση 1,4%) και κατά 4.453 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2013 (αύξηση 0,1%).
Στις επιμέρους κατηγορίες το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24,5%, στις γυναίκες 31,6% και στους νέους κάτω των 25 ετών 55,5%.
Γεωγραφικά, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας κατεγράφησαν σε Ήπειρο-Δυτική Μακεδονία (30,4%), σε Μακεδονία-Θράκη (28,8%) και στην Αττική (27,9%).