Σε πολύ υψηλά επίπεδα που ξεπερνούν τους ανταγωνιστικούς της χώρας μας προορισμούς βρίσκεται ο δείκτης ικανοποίησης των επισκεπτών των ελληνικών ξενοδοχείων τόσο σε ότι αφορά τις υποδομές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες όσο εν γένει την ποιότητα και την εξυπηρέτηση τους.
Ειδικότερα, πως αναφέρεται σε έκθεση του ΣΕΤΕ Intelligense, τον Ioύνιο του 2016 ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα βρίσκεται στο 86,5%, σημαντικά υψηλότερος από τον δείκτη των ανταγωνιστών (82,3%). Επίσης είναι σημαντικό ότι και οι επιμέρους δείκτες όπως η σχέση ποιότητας τιμής, εξυπηρέτηση, δωμάτιο, φαγητό ποτό και καθαριότητα, κινούνται σε υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα σε σχέση με τους ανταγωνιστές, τους τελευταίους μήνες, ενώ είναι εμφανής μια τάση διεύρυνσης του πλεονεκτήματος των ελληνικών ξενοδοχείων.
Αναλυτικά, τα ξενοδοχεία 5* έχουν την υψηλότερη βαθμολογία. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία 3* σε αρκετές περιόδους παρουσιάζουν υψηλότερη βαθμολογία από αυτά των 4*, τα οποία – κατά περιόδους – έχουν την ίδια αξιολόγηση με τα
ξενοδοχεία 1*-2*. Για τον Ιούνιο 2016 ο δείκτης ικανοποίησης ήταν 89,4% για τα ξενοδοχείων 5*, 85,8% και 86,8% για τα ξενοδοχεία 4* και 3* αντίστοιχα, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκονται τα ξενοδοχεία 1* και 2* με 84,9%.
Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή η Κρήτη κατέχει τη δεύτερη θέση με δείκτη 87,1% στην ικανοποίηση των επισκεπτών μετά τις Κυκλάδες ( 90,3%) και ακολουθούν τα Δωδεκάνησα (87,2%), το Ιόνιο (85,8%) και το Β. Αιγαίο (85,4%)
Η ιεράρχηση αυτή έχει παραμείνει σταθερή τον τελευταίο χρόνο με εξαίρεση το Β. Αιγαίο που από την 2η θέση στον Ιούλιο 2015 βρέθηκε στην τελευταία τον Σεπτ. 2015, πιθανόν ως επακόλουθο της προσφυγικής κρίσης στα νησιά αυτά.
Επίσης, σε όλους τους προορισμούς παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της εποχικότητας με επιδείνωση των δεικτών τους καλοκαιρινούς μήνες. Όλοι οι ελληνικοί παραθεριστικοί προορισμοί υπερτερούν σταθερά έναντι των ανταγωνιστικών τους προορισμών, με τις Κυκλάδες να συγκεντρώνουν την υψηλότερη βαθμολογία, με διαφορά. Επίσης, η Κύπρος υπερτερεί συστηματικά έναντι όλων των ανταγωνιστικών προορισμών εκτός Ελλάδος, αν και το Ιόνιο υπερκεράστηκε από το Μπόντρουμ. Η Μύκονος (89,2% τον Ιούνιο του 2016) και η Σαντορίνη (89,4%) υπερτερούν έναντι των ανταγωνιστικών προορισμών υψηλής δαπάνης. Ο δείκτης ικανοποίησης για το Σαίντ Τροπέ είναι 84,9%, για τη Σαρδηνία 84,1% και για την Ίμπιζα 83,3%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολύ μικρότερη εποχικότητα του δείκτη στη Σαντορίνη και στη Σαρδηνία, καθώς και η πολύ μεγάλη πτώση του στη Μύκονο και στην Ίμπιζα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Για τον υπολογισμό έχουν αναλυθεί τα στοιχεία 1.126 ξενοδοχείων από την Ελλάδα, διαφόρων κατηγοριών και από διαφορετικές περιοχές της χώρας, και 2.504 ξενοδοχείων, επίσης διαφόρων κατηγοριών, από 16 ανταγωνιστικούς προορισμούς στην Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, την Κύπρο και την Τουρκία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΣΕΤΕ τα στοιχεία που παρουσιάζονται για το 2015 βασίζονται σε αξιολογήσεις από 280.291 πελάτες ελληνικών ξενοδοχείων και 1.094.807 πελάτες ξενοδοχείων στους ανταγωνιστικούς προορισμούς, ενώ τον Ιούνιο του 2016 έγιναν αξιολογήσεις από 35.503 και 113.090 πελάτες αντίστοιχα.
Αυξημένες οι διεθνείς αφίξεις
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία διεθνών αφίξεων στη χώρα, η εικόνα παραμένει μικτή με τις αεροπορικές να αυξάνονται και τις οδικές να μειώνονται.
Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο, οι αεροπορικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση +5,0% στα Περιφερειακά Αεροδρόμια ενώ η Αθήνα είχε θετική οριακή μεταβολή (+0,5%). Για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου οι αντίστοιχες μεταβολές είναι +5,3% και +4,2%. Οι οδικές αφίξεις κατέγραψαν μείωση -9,0% για τον Ιούνιο και η συνολική μείωση για το τρέχον έτος ανέρχεται σε -7,4%. Σε απόλυτα νούμερα, η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων για το τρέχον έτος ανέρχεται σε +278 χιλ. και η μείωση των οδικών σε -337 χιλ. Η πλειοψηφία των αεροδρομίων παρουσίασε αύξηση τον Ιούνιο, ενώ πτώση καταγράφηκε στα ακόλουθα αεροδρόμια: Κάρπαθος (-5,0%), Κως(-14,6%), Σάμος (-38,0%) και Μυτιλήνη(-66,7%). Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στη Μύκονο (+20,4%).
Αντίστοιχα, το εξάμηνο Ιανουάριος- Ιούνιος έκλεισε με θετικό πρόσημο +4,9% ή περίπου +278.000 αφίξεις, στο σύνολο της χώρας.
Ειδικότερα, η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες υποστηρίζουν δυναμικά την αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων της χώρας με +11,1%, +9,7% και +16% αντίστοιχα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εμφανίζουν θετικό πρόσημο +4,2% και +4% αντίστοιχα, ενώ η Κάρπαθος, η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Η συνολική θετική μεταβολή των αεροπορικών αφίξεων καλύπτει σημαντικές επιμέρους διαφοροποιήσεις με σημαντικότερη την καταστροφική μείωση των αφίξεων στα νησιά που έχουν πληγεί από τις προσφυγικές / μεταναστευτικές ροές: Μυτιλήνη (-63,2% το α’ 6μηνο), Σάμος (-39,0%) και Κως (-17,9%).
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για το πρώτο πεντάμηνο παρατηρείται μείωση των αφίξεων κατά -1,3% που συνοδεύεται από σημαντική και μεγαλύτερη μείωση των εσόδων κατά -6,2%. Το αποτυχημένο πραξικόπημα της 13ης Ιουλίου στην Τουρκία αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις αφίξεις και τα έσοδα για το 2016, καθώς αναμένεται πτώση του εισερχόμενου τουρισμού από Τουρκία, που το 2015 υπερέβη τα 1,15 εκ. αφίξεις. Η επίπτωση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στην Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου. Από την άλλη πλευρά, λόγω και της γενικότερης μείωσης που είχε ο τουρισμός φέτος στην Τουρκία, περιορισμένα οφέλη αναμένονται από τουρίστες που θα αλλάξουν τον προορισμό τους από
Τουρκία προς Ελλάδα.
Στις πολύ σημαντικές τουριστικές (και όχι μόνο) εξελίξεις περιλαμβάνεται και η ομαλοποίηση των Ρωσοτουρκικών σχέσεων που αναμένεται, από την επόμενη χρονιά, να οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία για
τον προγραμματισμό πτήσεων, δεν φαίνεται η Ελλάδα να επωφελήθηκε το 2016 από το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στα ταξίδια από την Ρωσία προς την Τουρκία. Παραμένοντας στις γεωπολιτικές εξελίξεις, το αυξανόμενο κύμα τρομοκρατικής βίας στις ευρωπαϊκές χώρες, ενδέχεται να προκαλέσει ανάσχεση στην επιθυμία των ευρωπαίων να ταξιδέψουν για διακοπές ή για επαγγελματικούς σκοπούς.
Αισιοδοξία για το δίμηνο Ιουλίου -Αυγούστου
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος και προέρχονται από την Ενιαία Αρχή Συντονισμού Πτήσεων, εκτιμάται ότι τον Ιούλιο θα υπάρχει, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, αύξηση 8,9% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ για τον Αύγουστο το ποσοστό της αύξησης θα είναι στο 10,1%. Αντίστοιχα τον μήνα Ιούλιο οι διεθνείς αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών προβλέπεται να σημειώσουν αύξηση 5,18%.
Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο, αναμένεται σημαντική αύξηση των αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια από Ιταλία (+22%), Ρωσία (+21,6%) Γαλλία (+17,9%), Μεγάλη Βρετανία (+3,8%), Γερμανία (+9%), Ισπανία (+45,5%), Ρουμανία (+40,2%), Κύπρο (+29,2%) Σερβία (+25,6%) Τουρκία (+25,3%), Ισραήλ (13,4%).
Οι τουριστικοί προορισμοί που εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη άνοδο τον Ιούλιο είναι: Μύκονος (+19,3%), Ηράκλειο (+17%), Σαντορίνη (+16,4%),Κέρκυρα (+14%) η Ρόδος (+11%), Καλαμάτα (+39%), Άκτιο (+22,6%) για Πρέβεζα και Λευκάδα και Σκιάθος (+19,9%).
Τον Αύγουστο αναμένεται αύξηση των αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια από Ιταλία (+22,5%), Ρωσία (+24,5%) τη Γαλλία (+13,9%), Μεγάλη Βρετανία(+3,7%), Γερμανία (+6,4%), Ισπανία (+48%), Ρουμανία (+30,4%), Κύπρος (+30,4%), Σερβία (+33,3%) ,Τουρκία (+38,7%), Ισραήλ (11,3%).
Οι τουριστικοί προορισμοί που εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη άνοδο τον Αύγουστο είναι: Μύκονος (+27,2%), Ηράκλειο (+17,2 %), Σαντορίνη (+17,9%),Κέρκυρα (+14,2 %) η Ρόδος (+5,9%),Καλαμάτα (+21,6%), Άκτιο (+10,8%) για Πρέβεζα και Λευκάδα και Σκιάθος (+21,9 %).
Άμυνες
Η κ. Κουντουρά έκανε λόγο για ισχυρές άμυνες του ελληνικού τουρισμού σε μία δύσκολη περίοδο λόγω και των γεωπολιτικών εξελίξεων και των τρομοκρατικών χτυπημάτων που έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει δισταγμός των Ευρωπαίων να πάνε διακοπές σε άλλη χώρα. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε η κ. Κουντουρά, στη Γερμανία το 16% δεν θα βγει εκτός συνόρων το φετινό καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή, πάντως, η τουριστική κίνηση από τη Γερμανία προς την Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση 8%. «Η προσπάθειά μας να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλή χώρα έχει αποτελέσματα», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού