Σε δημόσια διαβούλευση τίθενται από σήμερα τα στρατηγικά σχέδια για την ανάπτυξη και αναζωογόνηση των δημόσιων χώρων των περιοχών Κουμπέ, Μασταμπά, Καλλιθέας και Περιβολίων, καθώς χθες το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου παρέλαβε τις σχετικές εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων και από σήμερα τις αναρτά στο διαδίκτυο.
Πρόκειται για τέσσερα σχέδια που κατήρτισε ομάδα αρχιτεκτόνων του Ρεθύμνου, των οποίων η φιλοσοφία στοχεύει στην διαμόρφωση προϋποθέσεων βιώσιμής αναζωογόνησης των γειτονιών της πόλης.
Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Ρεθύμνου κ. Ματθαίο Τσιμπισκάκη, εντεταλμένο σε ζητήματα προγραμματισμού, ο σχεδιασμός αναφέρεται σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το πως πρέπει οι γειτονιές της πόλης να μετατραπούν σε ζωντανό κομμάτι του αστικού ιστού, όχι μέσα από αυτόνομες αναπλάσεις αλλά μέσα από τη δημιουργία προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν σε αναγκαία έργα και παρεμβάσεις.
Βασικός σκοπός, είναι οι γειτονιές να αποκτήσουν ταυτότητα. Οι πολίτες καλούνται να προτείνουν πως θέλουν να είναι η γειτονιά, στην οποία ζουν. Να δώσουν το δικό τους στίγμα στην ανάπτυξη μιας φιλοσοφίας διαφορετικής από τη σημερινή, ώστε οι γειτονιές να μετατραπούν σε κοινωνικά, επιχειρηματικά και ψυχαγωγικά κύτταρα της πόλης.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιμπισκάκη, «γενικότερη φιλοσοφία είναι να δημιουργηθούν κυψέλες ήπιας κυκλοφορίας, κυψέλες κοινωνικότητας, θύλακες για ανάπτυξη επιχειρηματικών και κοινωνικών δράσεων, οι οποίες θα αναζωογονήσουν τις γειτονιές και θα δώσουν τα απαραίτητα έργα αναπλάσεων, τις ασφαλτοστρώσεις, τον αστικό εξοπλισμό, τις παιδικές χαρές, τους χώρους αναψυχής και αθλητισμού».
Ο ίδιος επισήμανε ότι «είναι ένα πρωτοπόρο και πρωτότυπο σχέδιο, αντίστοιχο του οποίου δεν έχει εφαρμοστεί σε άλλη πόλη της Ελλάδας. Εμείς το έχουμε συζητήσει και με τα συναρμόδια υπουργεία και με την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία έχει ενθουσιαστεί και θεωρεί, ότι μπορεί να είναι το επόμενο ολοκληρωμένο αστικό σχέδιο της πόλης αλλά και πρόγραμμα – πιλότο για τις άλλες πόλεις της Κρήτης».
Τα τέσσερα στρατηγικά σχέδια, εκτός των προτάσεων για κάθε περιοχή χωριστά, περιλαμβάνουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα μια διαδρομή που θα ενώνει τις γειτονιές μεταξύ τους, θα δημιουργεί ταυτότητα, θα αναδεικνύει το φυσικό περιβάλλον και θα δημιουργεί συνθήκες ήπιας μετακίνησης από γειτονιά σε γειτονιά.
Επίσης τις λεγόμενες «πράσινες διαδρομές», οι οποίες αφορούν τα ρέματα της πόλης που καταλήγουν στη θάλασσα και σχεδιάζεται η βιοκλιματική διάσωση και προστασία τους και η μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου και αναψυχής.
Τέλος έχει γίνει συνολική καταγραφή των κοινοχρήστων χώρων που χρειάζονται ανάπλαση και κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την φυσιογνωμία της θέσης τους, δηλαδή ανάλογα αν είναι κοντά σε ρέμα, θάλασσα ή γύρω από κατοικημένα οικοδομικά τετράγωνα, για τους οποίους και προτείνονται σειρά από χρήσεις.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο εξής και μετά την ολοκλήρωση των στρατηγικών σχεδιασμών που παρέλαβε χθες το δημοτικό συμβούλιο, θα είναι η ανάρτησή τους στο διαδίκτυο από σήμερα στους ιστοχώρους του Δήμου Ρεθύμνου, ενώ την Κυριακής 27 Απριλίου, θα γίνει επίσημη παρουσίασή τους από τους ίδιους τους Αρχιτέκτονες που τα κατήρτισαν.
Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 27 Απριλίου, σε ώρα που θα ανακοινωθεί στο Σπίτι του Πολιτισμού στην παλιά πόλη.
Στόχος της δημόσιας διαβούλευσης είναι οι πολίτες και οι φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το πως θέλουν να διαμορφωθούν οι γειτονιές της πόλης, αφού όπως τόνισε ο κ. Τσιμπισκάκης: «Άλλο ανάπλαση και άλλο αναζωογόνηση. Είναι μια φιλοσοφία πολύ σημαντική, με την οποία πιστεύω ότι πρέπει στο εξής να αντιλαμβανόμαστε τις αναπλάσεις. Να προκύπτουν δηλαδή οι όποιες αναπλάσεις μέσα από συγκεκριμένες δράσεις που θα καθορίζουν την λειτουργία μιας περιοχής. Η συμμετοχή των πολιτών σε αυτό είναι απολύτως σημαντική και απαραίτητη.»
Ανοιχτό μουσείο επαυξημένης πραγματικότητας και αναπλάσεις
Στο μεταξύ χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου, παρέλαβε την αρχιτεκτονική μελέτη του Μουσείου Επαυξημένης Πραγματικότητας των Αρμένων. Η μελέτη περιλαμβάνει την αξιοποίηση ενός μύλου στους Αρμένους, ο οποίος με ένα πρωτότυπο και καινοτόμο τρόπο θα μετατραπεί σε μουσείο.
Οι επισκέπτες του συγκεκριμένου μουσείου θα ενημερώνονται μέσα από ψηφιακό και οπτικοακουστικό υλικό για την ιστορία και τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής του Βρύσινα. Θα προβάλλονται όλα τα πολιτιστικά και ενδιαφέροντα σημεία της περιοχής, θα δίδονται πληροφορίες για τα μνημεία, τις φυσιολατρικές διαδρομές και στοιχεία του πολιτισμικού πλούτου.
Η μελέτη, αναμένεται να κατατεθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα τους ΣΕΣ και σε σχετικές προσκλήσεις που θα προκηρύχνουν για αντίστοιχα έργα.
Παράλληλα ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν χθες στο δήμο Ρεθύμνου οι μελέτες βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Σαλαμίνος και Μελισηνού της παλιάς πόλης, η στατική μελέτη του κλειστού γυμναστηρίου Περιβολίων και η μελέτη αντιστήριξης πρανούς στο οικόπεδο που θα ανεγερθεί το νέο δημοτικό σχολείο Γερανίου.