Τον στρατηγικό του σχεδιασμό για τα υδραυλικά έργα της Κρήτης, φράγματα και λιμνοδεξαμενές, που είναι στην αρμοδιότητα του ΟΑΚ τόσο αυτά που ήδη εκτελούνται όσο και αυτά που προγραμματίζεται να γίνουν και για τα οποία εκπονούνται μελέτες, καταγράφηκαν και παρουσιάστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του οργανισμού που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στα Χανιά.
Η επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του Φράγματος Αποσελέμη, για το οποίο ήδη έχουν ολοκληρωθεί εργασίες 170 εκ. ευρώ και εκκρεμούν ακόμα εργασίες ύψους 50 εκ. ευρώ, αποτελεί βασικό μέλημα για τα μέλη του ΟΑΚ που έχουν αντιληφθεί την τεράστια σημασία του έργου αυτού και καταβάλλουν προσπάθειες για να προχωρήσουν το δυνατό συντομότερα οι εργασίες που απαιτούνται.
Παράλληλα, εκπονούνται μελέτες για το έργο του φράγματος του Βαλσαμιώτη και συγκεκριμένα ο αγωγός σύνδεσης του φράγματος με τα δίκτυα της περιοχής προς το Κολυμπάρι, καθώς και η συμπλήρωση του αγωγού του Φράγματος των Ποταμών Αμαρίου, με τον κάμπο του Ρεθύμνου. Για το πρώτο έργο το κόστος είναι 3 εκ. και το δεύτερο 3.5 εκ. ευρώ, ενώ ένα ακόμα έργο για το οποίο εκπονείται μελέτη, είναι τα δίκτυα αξιοποίησης της λιμνοδεξαμενής του Αγίου Γεωργίου, του οροπεδίου Λασιθίου. Τη μελέτη του αρδευτικού έργου του Ρεθύμνου, έχει ετοιμάσει ο ΟΑΚ και αφορά το σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού μεταφοράς του νερού, από το Φράγμα Ποταμών προς τον Κάμπο Ρεθύμνης και την άρδευση επιπλέον 14.000 στρ. Συγκεκριμένα αφορά στην κατασκευή αγωγών από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου (μήκους 6.520 μ.), καθώς και δίκτυα διανομής (μήκους 2.470 μ.), ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό σχεδιάσθηκε αρχικά για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του Κάμπου Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που γίνεται τα έργα αυτά αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015, δίδοντας τέλος στα όποια προβλήματα μειωμένης υδροδότησης ή και λειψυδρίας.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λευτέρης Κοπασής, οι συναντήσεις του ΟΑΚ με τις νέες δημοτικές αρχές για τα υδραυλικά έργα ή τα έργα αποχέτευσης, θα είναι συνεχείς και θα καταβληθεί από κοινού προσπάθεια, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μιας και το νέο πρόγραμμα του ΣΕΣ, προκρίνει τέτοιου είδους περιβαλλοντικά έργα.
Σε ό,τι αφορά το μεγάλο έργο του Φράγματος του Πλατύ Ποταμού, αποτέλεσε μέρος της χθεσινής συνεδρίασης, ωστόσο πρόκειται για ένα έργο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 120 εκατομμυρίων ευρώ, και στόχος είναι να χρηματοδοτηθεί από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου, ώστε να μην επηρεάσει το περιφερειακό πρόγραμμα και τα κονδύλιά του. Στόχος του έργου είναι να αρδεύσει 45 χιλιάδες στρέμματα γης στους Δήμους Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου, ενώ θα υπάρχει και η προοπτική μεταφοράς του πλεονάζοντος νερού στο κάμπο της Μεσσαράς. «Είμαστε διαθέσιμοι και λέμε ότι συμμετέχουμε στην επίβλεψη του έργου όταν γίνει. Εμείς έχουμε δηλώσει τη διάθεσή μας και στους τοπικούς φορείς και στο υπουργείο με την εμπειρία και την γνώση τέτοιων θεμάτων αν συμβάλλουμε οπουδήποτε χρειάζονται τη βοήθειά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοπασής.
Παράλληλα, εκτός των υδραυλικών έργων σε όλο το νησί, ο ΟΑΚ έχει ξεκινήσει να αποπληρώνει και οφειλές 3,5 εκ. ευρώ του πρώην ΟΑΝΑΚ προς τρίτους, που εδώ και αρκετό καιρό αποτελούσαν μεγάλο βραχνά. Κατά πληροφορίες έχουν ήδη αποπληρωθεί οφειλές ύψους 2 εκ. ευρώ.
Στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης τιμήθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Δεικτάκης, πρώην γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και πρώτος πρόεδρος του Οργανισμού.