Για την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μέσα από τη διασύνδεσή της με την έρευνα και την καινοτομία αναφέρθηκε χθες στις πρώτες του δηλώσεις ο πρόεδρος του ΙΤΕ Κώστας Φωτάκης, που ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Έρευνας.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Creta ο κ. Φωτάκης κατέστησε σαφές ότι πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές μέσα από τις οποίες θα αξιοποιηθεί το ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό της χώρας:
«Εκείνο που θα πρέπει να δούμε είναι ποιες είναι οι αδυναμίες, ποια τα ισχυρά μας σημεία. Είναι γνωστό ότι σε όλη τη χώρα υπάρχει ένα εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό. Υπάρχουν Έλληνες επιστήμονες και στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα που είναι ανταγωνιστικοί στο διεθνή χώρο. Υπάρχουν μια σειρά στοιχείων που συνηγορούν σε αυτό. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν αδυναμίες. Αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης όπως και στην Ελλάδα και πρέπει κανείς να δει όλη την αλυσίδα της καινοτομίας και πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές, που θα βοηθήσουν σε αυτό το πέρασμα από τη γνώση στα προϊόντα, στην αγορά, στην παράγωγη. Είναι μια σειρά πραγμάτων η αλυσίδα της καινοτομίας. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει όραμα, υπάρχουν συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις».
Κληθείς να σχολιάσει τον ορισμό του στη θέση του αναπληρωτή υπουργού και αν αυτό συνεπάγεται τη διάθεση της κυβέρνησης για ενίσχυση του τομέα της έρευνας αλλά και του ΙΤΕ συγκεκριμένα, δεδομένου του επιστημονικού του έργου αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κ. Kώστας Φωτάκης τόνισε:
«Πιστεύω ότι η επιλογή μου λόγω της θέσης μου στο ΙΤΕ αποτελεί ένα δείγμα της διάθεσης που υπάρχει για να αναβαθμιστεί ο ρόλος της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα. Προφανώς αυτό περιλαμβάνει και την αναβάθμιση του ΙΤΕ. Όσον αφορά την αναγνώριση του έργου του ΙΤΕ πράγματι έχουν συνεισφέρει πάρα πολλοί άνθρωποι σε αυτό και από αυτή την άποψη νομίζω ότι το στοιχείο αυτό της συλλογικότητας θα πρέπει να χαρακτηρίζει το τι θα κάνουμε στο μέλλον. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το συλλογικό όραμα».