Στο στάδιο σταθεροποίησης και διαρκώς αναβαθμιζόμενης λειτουργίας βρίσκεται το ΕΣΥ, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα προβλήματα και ελλείψεις όμως, όπως τόνισε, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερα και οι πολίτες έμπρακτα δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Ρεθύμνου υποστήριξε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση κατά 10% αύξηση των νοσηλειών, 16% αύξηση των χειρουργείων, συγκεκριμένα μεταξύ 2016-2017 καταγράφεται 8% αύξηση των επισκέψεων στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και στα ΤΕΠ γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύει και την καλύτερη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος, αλλά και τη θετική ανταπόκριση των πολιτών.
Ο Ανδρέας Ξανθός είχε το πρωί του Σαββάτου συνάντηση με γιατρούς, εργαζόμενους και τη διοίκηση του γενικού νοσοκομείου Ρεθύμνου, στη διάρκεια της οποίας έγινε ένας απολογισμός των πεπραγμένων αλλά και ανάλυση των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν στο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού. Ο υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι πλέον «η επιβίωση του νοσοκομείου εξασφαλίστηκε» και στο εξής το υπουργείο Υγείας δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.
Χαρακτηριστικά σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους τόνισε: «Το σύστημα υγείας σήμερα δεν επουλώνει απλώς τις πληγές του, γιατί όντως υπάρχουν ακόμη ανοιχτές πληγές που επουλώνονται με αργό τρόπο, αλλά είναι σε μια φάση και σταθεροποιημένης και διαρκώς αναβαθμιζόμενης λειτουργίας. Αυτό εκφράζεται και στους ποσοτικούς δείκτες. Αυτό σημαίνει κατ’ αρχάς εμπιστοσύνη εκ μέρους των πολιτών και σημαίνει και αυξημένη ανταποκρισιμότητα, ότι δηλαδή πλέον το σύστημα μπορεί να καλύπτει περισσότερες ανάγκες. Και φυσικά υπάρχουν δείκτες πολλοί σημαντικοί για εμάς καθώς έχουμε μια διαρκώς αυξητική τάση νοσηλειών και αντιμετώπισης περιστατικών από ανασφάλιστους ανθρώπους και φυσικά αύξησης του αντίστοιχου ποσού το οποίο δαπανάται γι’ αυτή την ανάγκη. Για παράδειγμα το 2016 είχαμε 716, ανασφάλιστους που νοσηλεύτηκαν, το 2017 είχαμε 933 και το 2018 μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο είχαμε 631. Είναι πολύ σημαντική αυτή η αυξητική τάση, γιατί αυτό είναι και μια αλλαγή που έγινε, την οποία σιγά-σιγά συνειδητοποιεί και τη μαθαίνει ο κόσμος και νομίζω ότι αυτό πραγματικά αντιμετώπισε ένα τεράστιο πρόβλημα αποκλεισμού ανθρώπων από το δημόσιο σύστημα υγείας. Άρα το σύστημα υγείας πλέον είναι και πιο προσβάσιμο και σταθεροποιημένο και πιο αποδοτικό και σιγά-σιγά αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν σχέση με την ποιότητα της φροντίδας. Δηλαδή το σύνθημά μας και η μεριμνά μας την επόμενη περίοδο είναι «στροφή στην ποιότητα». Η επιβίωση εξασφαλίστηκε. Τώρα η προτεραιότητά μας είναι η βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας. Αυτό σημαίνει καλύτερη οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Αναφερόμενος στο προσωπικό του ΓΝΡ με κάθε μορφή εργασίας ο υπουργός είπε ότι η στελέχωση στο ιατρικό προσωπικό υπερβαίνει το 90%, στο νοσηλευτικό προσεγγίζει το 85%, στο διοικητικό προσωπικό ανέρχεται στο 70% και στους ειδικευόμενους φτάνει μόλις το 50%. «Με τους ειδικευόμενους η προσπάθεια που κάνουμε είναι να ανακοπεί το brain drain. Κάνουμε προσπάθεια κυρίως αναβαθμίζοντας την εκπαίδευση ειδικευόμενων. Να δώσουμε ένα σήμα ότι δεν είναι οι ειδικευόμενοι μόνο για τη ρουτίνα, αλλά ότι υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκπαίδευσης τους. Έχουμε κάνει μια σημαντική δουλειά, θέλει όμως χρόνο», σχολίασε μεταξύ άλλων ο υπουργός.
Έμφαση στη λειτουργία των ΤΕΠ
Ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στην προκήρυξη 520 ατόμων, που αφορά τους γιατρούς στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό «θα ενισχύουμε την πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος σε όλη την Ελλάδα». Στο Ρέθυμνο έχουν προκηρυχτεί 5 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών εκ των οποίων η μια αφορά θέση διευθυντική. Σήμερα στο ΤΕΠ του ΓΝΡ υπηρετούν δυο γιατροί. «Η διαλογή και η προτεραιοποίηση των περιστατικών θα γίνεται από έμπειρους γιατρούς, άρα πιο γρήγορα, άρα λιγότερες αναμονές, άρα λιγότερη ταλαιπωρία, πιο αξιόπιστη φροντίδα, λιγότερη επιβάρυνση του συστήματος με επανεξετάσεις. Προσπαθούμε με αυτό τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε και το πραγματικό πρόβλημα που είναι η έλλειψη ειδικευομένων. Έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις και εκκρεμούν οι κρίσεις. Στο νοσοκομείο εκκρεμούν ακόμα οι κρίσεις άλλων 9 γιατρών. Έχουν ήδη διοριστεί 15 μόνιμοι γιατροί, 12 επικουρικοί και εκκρεμούν οι κρίσεις 9 γιατρών που είναι οι 5 των ΤΕΠ και οι 4 αφορούν τις ειδικότητες της μαιευτικής της αναισθησιολογίας, της βιοπαθολογίας και ουρολογικής» ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη λειτουργία της ογκολογικής κλινικής που πλέον λειτουργεί στο Ρέθυμνο αλλά και της ουρολογικής, η οποία στελεχώνεται από δύο ειδικευμένους γιατρούς και όπως είπε στο στάδιο της κρίσης είναι άλλη μια θέση ουρολόγου (άρα συνολικά 3).
Σχεδιασμός για την αγορά μαγνητικού τομογράφου στο ΓΝΡ
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό στη διάρκεια της συζήτησης με τη διοίκηση και το προσωπικό του νοσοκομείου έγινε αναφορά για τον σχεδιασμό προμήθειας ενός μαγνητικού τομογράφου για το νοσοκομείο. Όπως ανέφερε η χρηματοδότηση του θα εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. (Ο μαγνήτης κοστίζει γύρω στα 800.000 ευρώ) ενώ απαιτείται προηγουμένως η εκπόνηση μελέτης για τη διαμόρφωση του κατάλληλου χώρου, όπου αυτός θα τοποθετηθεί. «Πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στον χώρο για να μπορέσει να υποδεχθεί αυτό το μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας, υψηλών προδιαγραφών. Κατά την άποψη μου είναι μια σημαντική αναβάθμιση του νοσοκομείου, προφανώς και με τη μέριμνα να προκηρύξουν μια θέση ακτινολόγου, ο οποίος θα έχει εξειδίκευση-αποδεδειγμένη εμπειρία στο μαγνήτη. Ήδη έχουμε έναν επικουρικό που μπορεί να το κάνει. Πρέπει όμως να προβλέψουμε και με μόνιμο τρόπο να καλυφθεί αυτή η ανάγκη. Άρα αυτό νομίζω αναβαθμίζει πάρα πολύ τη φροντίδα, μειώνει τη μετακίνηση και την προσφυγή αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και δίνει τη δυνατότητα μιας αναβαθμισμένης φροντίδας από το νοσοκομείο σε πιο εξειδικευμένα περιστατικά, σε ογκολογικά περιστατικά κ.λπ.» είπε ο υπουργός.
Ο ίδιος έκανε αναφορά στη δωρεά από την Εθνική Τράπεζα και αφορά σε εξοπλισμό αστικών πυκνώσεων που θα εγκατασταθεί στο νοσοκομείο όπως είπε σε δυο μήνες, ενώ μίλησε για την αντικατάσταση των μηχανημάτων της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. «Αντικαταστάθηκαν 5 από τα 13 μηχανήματα μέσα από το αποθεματικό ταμείο του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα είπαν πως αυτά μειώνουν τον χρόνο αιμοκάθαρσης διότι είναι πιο σύγχρονα. Άρα ουσιαστικά πάμε σε πλήρη αντικατάσταση όλων των παλαιών μηχανημάτων της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Ήδη ένα έχει αντικατασταθεί» υποστήριξε ο κ. Ξανθός.
Αναμένεται η πίστωση του κονδυλίου για τη δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης των σωληνώσεων
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το έργο της αποκατάστασης των σωληνώσεων, το οποίο εκκρεμεί εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Φρακγιαδάκης τόνισε ότι είναι στο στάδιο της έγκρισης του κονδυλίου από το υπουργείο Οικονομικών για να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός ενώ σε ότι αφορά το έργο της κτιριακής επέκτασης είπε ότι οριστικοποιήθηκε η μελέτη, σύμφωνα με την οποία αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του έργου από 350.000 ευρώ σε 488.000 ευρώ.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι έθεσαν ως πρόβλημα την οριακή επάρκεια των χώρων του νοσοκομείου και ανέφερε πως η διοίκηση θα ετοιμάσει μια μελέτη που θα αφορά τη δυνατότητα εξοικονόμησης χώρου, είτε εντός του νοσοκομείου, είτε στον περιβάλλοντα χώρο.
Με μόνιμο προσωπικό η λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ
Αναφερόμενος στο Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Ρεθύμνου (ΚΕΦΙΑΠ) που αποτελεί τη μοναδική δημόσια τέτοιου είδους δομή στο νησί, ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι με την τελευταία προκήρυξη του ΑΣΕΠ η δομή ενισχύθηκε με πέντε άτομα μόνιμο προσωπικό και συγκεκριμένα με δύο φυσικοθεραπευτές, έναν λογοθεραπευτή, έναν εργοθεραπευτή και έναν κοινωνικό λειτουργό. «Έχουμε μια νέα δομή, που είχε κλείσει και αυτή κάποια στιγμή και η οποία τώρα δεν λειτουργεί με συμβασιούχους, αλλά λειτουργεί με μόνιμο προσωπικό, με την προοπτική σε αυτόν τον τομέα αποθεραπείας και αποκατάστασης που είναι πολύ ελλειμματική η παρουσία του δημοσίου, να το ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο και να μειώσουμε την ανάγκη πληρωμών από τους πολίτες. Για τη λειτουργία της βραχείας νοσηλείας στο ΚΕΦΙΑΠ απαιτείται προσωπικό. Έχουμε κάνει ένα σχέδιο για όλη τη χώρα. Έχουμε κάνει μια ομάδα εργασίας την οποία παρακολουθεί ο κύριος Γ. Γιαννόπουλος ο γενικός γραμματέας και θα μας δώσει μια πρόταση για το ποιες είναι οι minimum προϋποθέσεις για να θέσουμε σε λειτουργία όλα τα ΚΕΦΙΑΠ της χώρας, γιατί είτε υπολειτουργούν είτε είναι τελείως κλειστά, και να στηρίξουμε και όσες δομές αποκατάστασης υπάρχουν. Αυτό θα επιδιώξουμε καταρχάς να καλύψουμε με επικουρικό προσωπικό και σε δεύτερο χρόνο θα το βάλουμε στο πλάνο των μόνιμων προσλήψεων».
Προσπάθειες για ενίσχυση της λειτουργίας των ΤΟΜΥ
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Υγείας στη λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας, ως ένδειξη αναβάθμισης της λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας. Όπως είπε ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία 95 σε όλη τη χώρα ενώ χθες Δευτέρα έληξε η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος της νέας προκήρυξης που είχε δημοσιευτεί με στόχο το δεύτερο εξάμηνο του 2018 να λειτουργήσουν περισσότερες μεταξύ αυτών και οι δυο που έχουν σχεδιαστεί στον μητροπολιτικό δήμο -στο Ατσιπόπουλο και στα Περιβόλια. Μέχρι στιγμής λειτουργία μόνο μια στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην οδό Ζαμπελίου.
«Κανένας εργαζόμενος σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν έχει στο μυαλό του ότι η αυτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τον τρόπο που έχει κινηθεί και με τις παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει είναι απέναντι και από τη δημόσια περίθαλψη και από τους ανθρώπους που εργάζονται γι’ αυτήν», επισήμανε ο υπουργός σχετικά με τις ενστάσεις και τα παράπονα που έχουν εκδηλωθεί από πλευράς εργαζομένων και πρόσθεσε ότι: «Είναι σαφές ότι υπουργείο και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ είμαστε από την ίδια πλευρά, προφανώς όμως έχουμε διακριτούς ρόλους διότι άλλος ο ρόλος αυτού που παίρνει την ευθύνη λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας και βάζει προτεραιότητες, ιεραρχεί με βάση τις ανάγκες και άλλος ο ρόλος των συνδικάτων και των σωματείων που είναι να διεκδικούν το καλύτερο δυνατό, την αύξηση των δαπανών, την καλύτερη και πληρέστερη κάλυψη. Φυσικά είναι θεμιτός και απόλυτα σεβαστός αυτός ο ρόλος που είναι κατά κάποιο τρόπο το «οραματικό», δηλαδή που αγωνίζεται για το καλύτερο και ζητά την υποστήριξη. Αυτό είναι αποδεκτό, δεν είναι όμως αποδεκτή η κριτική που προσπαθεί να καταστροφολογήσει, να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους ανθρώπους, με προτάσεις όπως ότι, «το ΕΣΥ είναι διαλυμένο και καταρρέει». Το ΕΣΥ λοιπόν δεν κατέρρευσε διότι δεν το επέτρεψε ούτε η πολιτική ηγεσία του τόπου μήτε το ανθρώπινο δυναμικό του».
«Θα υπάρξει εξάντληση της τετραετίας»
Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Κρήτη ο κ. Ξανθός επανέλαβε την πεποίθηση του ότι θα υπάρξει εξάντληση της τετραετίας για την κυβέρνηση τονίζοντας πως κανείς δεν συζητάει σοβαρά για επίσπευση των εκλογών.
«Το μέλημα μας είναι πώς θα μπορέσουμε στην περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018, να αξιοποιήσουμε το νέο περιβάλλον που θα έχει λιγότερους καταναγκασμούς, περισσότερους βαθμούς ελευθερίας και περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, το δημόσιο σύστημα υγείας και πολλά άλλα. Κοιτάμε το πώς θα μπορέσουμε να στηρίξουμε και να προχωρήσουμε βήματα ανακούφισης των πολιτών όπως για παράδειγμα άρση φορολογικών επιβαρύνσεων ή ακόμα και να επανεξεταστούν κάποια θέματα που είχαν δρομολογηθεί, με βάση πλέον τα νέα οικονομικά δεδομένα της χώρας.
Χρειάζεται λοιπόν να έχουμε χρόνο ώστε να αποδώσει αυτή η ανακουφιστική παρέμβαση, διότι είναι πολύ σημαντικό, ότι τώρα πια αδιαμφισβήτητα, βγαίνουμε από την κρίση και το μνημόνιο, κάτι το οποίο κανείς δεν αμφισβητεί. Προφανώς και υπάρχουν κάποιες ουρές, κάποιες δημοσιονομικές υποχρεώσεις, στόχοι που πρέπει να τηρηθούν, αλλά σαφέστατα η περίοδος της σκληρής επιτροπείας και περιορισμών κλείνει οριστικά φέτος».