Η προσπάθεια και προσφορά τους υψώνουν τις στήλες. Τιμής, υπόμνησης, δρομοδείχτες κατεύθυνσης. Στύλοι και στήλες για το έργο που δύο και πλέον δεκαετίες επιτελούν και αυτού που προορίζονται να δημιουργήσουν.
Κανείς εξωραϊσμός, καλλωπισμός καταστάσεων, συνθηκών ή προσώπων συνεισφέρει, τουναντίον θα αποπροσανατολίσει σαν περιττός, μάλιστα σε καιρούς που αξιώνουν αλήθειες προκειμένου να εξαχθούν τα ορθά συμπεράσματα και η εικόνα να προκύπτει όπως είναι, χωρίς κουκουλώματα και φτιασίδια γιατί τότε εμποδίζεται ο εντοπισμός ελλείψεων και προβλημάτων. Γνωστό και δεδομένο άλλωστε από πολλού χρόνου ότι η προσωπική μου στάση σε όλα τα ζητήματα, στης υγείας ιδιαίτερα, είναι μονίμως κριτική και δημόσια. Η ιδιότητα του Διοικητή μάλλον θα εντείνει την κριτική αντιμετώπιση, δεν πρόκειται να την απαλύνει. Αυτός ο διάλογος, επιπλέον, είναι ανοικτός μέσω του τύπου. Κάθε παρατήρηση, προσθήκη, αντίθεση ή αντίρρηση θα μάς προσεγγίσει όχι απλά καλοδεχούμενα, μα και επιζητούνται κιόλας.
Τα δύο σημερινά Κέντρα Υγείας βρίσκονται όχι μακριά, αλλά πάντως εκτός του οικιστικού ιστού των χωριών που εδρεύουν. Οι μεγάλες διαστάσεις τους είχαν εξαρχής επιβάλλει τέτοιον σχεδιασμό, ώστε να μην ασφυκτιούν από τον κόσμο και τα αυτοκίνητα, των χωριών οικίες και οικογένειες. Το πάρκινγκ ακόμα κι έτσι, σε φόρτο θα αποκτά πρόβλημα. Παρότι χωράει δεκάδες αυτοκίνητα, αντικείμενα και άχρηστα που έπρεπε να έχουν αμέσως απομακρυνθεί, καταλαμβάνουν θέσεις, ενώ οι γνωστές και μη ανατρεπόμενες, επί γενεές εμπεδωμένες στις συνειδήσεις συμπεριφορές, προξενούν και συνδυάζουν απαράδεκτα προβλήματα χωρίς αιτία και αφορμή. Το αγροτικό μπροστά μου σκαρφάλωσε ακόμα και στην μπάρα εισόδου, ενώ στο οικόπεδο είχε πολλές ελεύθερες θέσεις. Ο οδηγός του ήταν νεότατος και υγιέστατος. Καίτοι δέχθηκε αδιαμαρτύρητα την επίπληξη και συμμορφώθηκε, είναι φανερό ότι εν γνώσει του θα εμπόδιζε μια αιφνίδια είσοδο του ασθενοφόρου ή τη μεταφορά ενός φορείου. Προκλητική απειθαρχία και στην αναμονή. Με άδειες καρέκλες στο σαλόνι, κολλούν στην πόρτα του ιατρού. Ηθελημένα ή άθελα, εύκολο να ακούσουν όσα συζητά με τον γιατρό του ο εντός ασθενής που πάντα και αυστηρότατα τυγχάνουν απόρρητα και προσωπικά.
Τα Κ.Υ. εξυπηρετούν 2 ασθενοφόρα με 2 οδηγούς που αλλάζουν με το αδελφό της Αγίας Φωτεινής. 3 ιατρεία χρονίων, 1 για επείγοντα. Αιματολογικό – Βιοχημικό – Μικροβιολογικό – Παιδιατρικό. Χειρουργείο για μικροεπεμβάσεις με τοπική αναισθησία, μπορεί και ανταποκρίνεται σε όλες σχεδόν τις επί μέρους (ακόμα και μεγάλες) επεμβάσεις. Ακτινολογικό, Φαρμακείο εξοπλισμένο, θάλαμος βραχείας νοσηλείας. Αντικρινά στην είσοδο η αναμονή και τα γραφεία της διοικητικής υπηρεσίας.
Το κτήριο παρουσίασε οξύτατα προβλήματα και χρήζει οικοδομικών παρεμβάσεων. Σημεία του υπέστησαν καθίζηση. Ο αρμόδιος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Γ. Ανδρουλιδάκης, αρχιτέκτων, τα κατέγραψε επισταμένως. Στον όροφο οδοντιατρείο, αίθουσα μαιών, επισκέπτρια υγείας, διαιτολόγος, 2 αίθουσες εφημερίας, μια ιατρείου. Το καλοκαίρι παρουσιάζεται φόρτος με τους επισκέπτες-τουρίστες. Λειτουργούν και τμήματα διακοπής του καπνίσματος, παχυσαρκίας, εκτίμησης καρδιαγγειακού, σπιρομέτρησης. Συνεργασία με το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» που ανήκει στον Δήμο. Του Δήμου καλύπτονται 5 Περιφερειακά ιατρεία και 4 του Δυτικού Ρεθύμνου, όπου υπηρετούν 10 ειδικευμένοι, 3 Αγροτικοί, 2 αποσπασμένοι στο Νοσοκομείο, 4 νοσηλευτές, 4 άτομα Τεχνικό – Βοηθητικό προσωπικό και 4 Διοικητικοί με αποθηκάριο. Λείπει Προσωπικό. Ο διευθυντής κος Σπ. Σασαρώλης μας εκθέτει τα διαδραματισθέντα. Μόνο φέτος εξετάσθηκαν ή νοσηλεύτηκαν ή παρασχέθηκαν υπηρεσίες σε 800 τακτικά περιστατικά, 788 επείγοντα, 1010 για συνταγογράφηση. Εκατοντάδες νοσηλευτικές πράξεις, εργαστηριακές και προληπτικές εξετάσεις συμπεριλαμβανομένων εμβολιασμών και Δελτίων μαθητών. 67 βραχείας νοσηλείας. Δημιουργείται αρχείο κατά χωριό, ώστε να αναπτυχθεί ένα σύστημα συλλογής Στατιστικών δεδομένων.
Προβλήματα τον χειμώνα αναφύονται και λόγω της κατάστασης της οδού. Το ασθενοφόρο δεν πέρασε σε στροφή μετά το Γερακάρι. Ατελείωτη αγωνία και ταλαιπωρία για τον ασθενή και το προσωπικό μεταφοράς. 2.800 τ.μ. το οικόπεδο, ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα, 986 τ.μ. οι οικοδομές.
Η διαδρομή και μόνο μέσω Γερακάρι-Μέρωνα, καταδείχνει και το μέγεθος του προβλήματος σε μεταφορά με κακές καιρικές συνθήκες. Το Κέντρο λειτουργεί από το 1989. Στην έκθεσή του προ λίγων ημερών περιγράφονται αναλυτικά προβλήματα και δυνατότητες. 41 χωριά, περίπου 7.500 κάτοικοι, αύξηση το καλοκαίρι. 30-61 χλμ .από το Νοσοκομείο με προβληματικό οδικό δίκτυο σε ορεινή και με στροφές περιοχή. 4 Περιφερειακά ιατρεία: Μέρωνα (καλύπτει 8 χωριά), Πρασσών, Φουρφουρά, Νίθαυρης, Αποδούλου. 4 Αγροτικού γιατροί, 2 άτομα Βοηθητικό – Νοσηλευτικό προσωπικό. Οι υπόλοιποι (ο ιατρός Π. Κασσιμάτης Γιαν. Λαγουδάκης) μας παρείχαν τα στοιχεία. Λειτουργεί Παθολογικό, Μικροβιολογικό και Χειρουργικό Α’ βοηθειών τμήμα με επισκέπτες και των 5 τμημάτων. Αντίστοιχα επίσκεψη στο Κέντρο πραγματοποιεί η κινητή Ψυχιατρική μονάδα. Τροφοδοσία του προσωπικού σε φαγητό από την ταβέρνα του Νίκου Νεονάκη. Την επισκεφθήκαμε και μας κέρασαν, κοιτάξαμε τα πακέτα που θα πήγαιναν στο Κέντρο. Απίστευτη ποσότητα, ποιότητα και ποικιλία για ένα απλό Αμαριώτικο χωριό. Ο Νίκος και η γυναίκα του η Ενωσία (όνομα βγαλμένο από την ένωση της Κρήτης) χαμογελούν συγκαταβατικά «ότι και να ελέγξετε εδώ γιατρέ…». Ο γιατρός Π. Κασσιμάτης που μας συνόδευσε, πρόθυμα υπερθεματίζει και εγγυάται πάνω από το φουντωμένο τζάκι. Ανεμπόδιστη θέα προς Φουρφουρά, παρά τον ήλιο, το κρύο χιμάει διαπεραστικά.
Κτηριακό πρόβλημα υφίσταται κι εδώ, κύρια στην ταράτσα. Σε οικόπεδο 2.735 τ.μ, κτήριο 863 τ.μ, επιφανειακό και 450 τ.μ. υπόγεια. 3 θάλαμοι βραχείας νοσηλείας για 6 ασθενείς. 2 μόνον τα φαρμακεία στα 41 χωριά. Πλήρης η φαρμακευτική επάρκεια. Στύλοι και στήλες και στην Αγία Φωτεινή που συντονίζει η Διευθύντρια Αγγελική Αλεβιζάκου. Το 2013 δεν είναι καλυμμένες ούτε οι μισές θέσεις ιατρών, στου προσωπικού τις θέσεις, όσοι υπηρετούν, τόσες και οι κενές. Εξαιτίας αυτής της έλλειψης συνεπάγονται συνέπειες σοβαρές, παρενέργειες, αδυναμία να εφαρμοστούν οι κανονισμοί. Κλειστό και το Οδοντιατρικό. Υπάρχουν βάρδιες χωρίς νοσηλευτική κάλυψη παράλληλη της ιατρικής. Χώροι απαιτούν ανακαίνιση, ορισμένοι επιδιορθώσεις, αντικατάσταση υλικών, μονώσεις. Νεαρότατη (φυσικά) και συμπαθέστατη η αγροτική ιατρός του ιατρείου στον Μέρωνα, θα συνεχίσει τη βάρδιά της με εφημερία στο Κ.Υ. Η γιατρός μας επεξηγεί τα καθέκαστα της ημέρας της στο Περιφερειακό. Ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία έρχονται, φιλική και ανέφελη η συμπεριφορά και συνεργασία. Αποκαθίσταται οσονούπω η σύνδεση με internet. Οι καλές φέτος καιρικές συνθήκες δεν πρόσθεσαν ευτυχώς ζητήματα. Της ηλικίας και τα περιστατικά, λοιμώξεις, κτυπήματα, παρακολούθηση της πορείας της υγείας. Βασική διευκόλυνση και εξυπηρέτηση για τα χωριά, αποτελεί η συνταγογράφηση. Καλύπτεται ευρύτερο ιατρικό έργο που στο Νοσοκομείο θα κατευθύνονταν στην ειδικότητα.
Στύλοι και στήλες κυρία Διευθύντρια, Γιάννη, Πέτρο, καθήκον και στόχος δικός μας και ολωνών, να τις κρατήσουμε στέρεες και κραταιές. Άξιες της αποστολής τους, ημών και υμών. Εσαεί.