«Αντιμετωπίζουμε τα υδατικά μας αποθέματα ως περιφερειακή και εθνική ιδιοκτησία», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο 11ο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Μεγάλων Φραγμάτων (ICOLD), που φιλοξενούν η Κρήτη και τα Χανιά για πρώτη φορά.
Στον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπενθύμισε πως τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Κρήτης μέσω των τεχνικών υπηρεσιών της κατέχει πολυετή πείρα στη μελέτη και κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών. Από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί υπό την επίβλεψη της Περιφέρειας Κρήτης και βρίσκονται σε λειτουργία εδώ και αρκετά χρόνια το φράγμα Φανερωμένης και το φράγμα Ινίου – Μαχαιράς στο Νομό Ηρακλείου. Δυο άλλα, επίσης σημαντικά φράγματα κατασκευάστηκαν την τελευταία δεκαετία, το φράγμα Πλακιώτισσας και το φράγμα Χαλαυριανού στις Αρχάνες, τα οποία θα αρδεύουν μια μεγάλη περιοχή στην ενδοχώρα του Ηρακλείου.
«Στο επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθούν και τα φράγματα Αμιρών – Αγ. Βασιλείου και Ασιτών – Πρινιά, των οποίων οι μελέτες ολοκληρώνονται. Επίσης, η Περιφέρεια Κρήτης επέβλεψε την κατασκευή κάποιων από τις πρώτες λιμνοδεξαμενές του Προγράμματος του υπουργείου Γεωργίας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής των λιμνοδεξαμενών Έλους Χανίων και Ζου στη Σητεία. Αντιμετωπίζουμε τα υδατικά μας αποθέματα ως περιφερειακή και εθνική ιδιοκτησία», τόνισε ο περιφερειάρχης.
Το 11ο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Μεγάλων Φραγμάτων (ICOLD), σηματοδοτεί και την επίσημη είσοδό της στο χάρτη των Περιφερειών που διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία και υποδομές μεγάλων ταμιευτήρων. Με τίτλο «το μέλλον των φραγμάτων στην Ευρώπη: Προοπτικές και προκλήσεις σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον», το 11ο Διεθνές Συμπόσιο κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με τα φράγματα, παρουσία κορυφαίων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.